Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Počet potvrdených obetí zemetrasenia v Nepále je už vyše 2500

Na snímke ľudia sa snažia identifikovať telá obetí zemetrasenia na zemi v nemocnici v nepálskom Káthmandu 26. apríla 2015. Silné zemetrasenie s magnitúdou 6,7 zasiahlo dnes oblasť nepálskej metropoly Káthmandu, kde opäť vyvolalo paniku po sobotňajších mohutných otrasoch zeme, ktoré si vyžiadali v regióne vyše 1900 obetí na životoch a rozsiahle škody. Foto: TASR/AP

Zemetrasenie s magnitúdou 7,8 zasiahlo himalájsku krajinu krátko pred poludním a najviac postihlo hlavné mesto Káthmandu a okolité husto obývané údolie.

Káthmandu 26. apríla (TASR) - Oficiálny počet usmrtených pri sobotňajšom zemetrasení s magnitúdou 7,8 v Nepále dnes dosiahol 2500 a zrejme bude naďalej stúpať, keďže záchranári prehľadávajú už aj odľahlé oblasti neďaleko epicentra otrasov. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP.

Nepálske úrady dnes oznámili, že len v ich krajine zahynulo najmenej 2430 ľudí, nerátajúc 18 osôb, ktorí podľa Nepálskej horolezeckej asociácie prišli o život. Zemetrasenie totiž vyvolalo lavíny na najvyššej hore sveta Mount Everest v Himalájach. Okrem toho 61 osôb zomrelo pri zemetrasení v Indii a niekoľko ďalších v susedných krajinách. Ďalších 50 ľudí zahynulo v susednej Indii, ale usmrtených hlásili aj v Číne a Bangladéši. Väčšinu obetí zapríčinili padajúce strechy a múry.

Pátracie a záchranné operácie sa ani zďaleka ešte neskončili, a tak nie je jasné, o koľko stúpne počet obetí. V Nepále utrpelo pri otrasoch zranenia aj približne 6000 ľudí, uviedol hovorca ministerstva vnútra.

"Našou okamžitou úlohou je dostať sa do odľahlých oblastí, kde sa väčšina domov zrútila. Je však ťažké dostať sa tam všade," dodal hovorca, ktorého citovala agentúra DPA.

"Potrebné sú tiež základné potreby vrátane potravín, najmä v dedinách a vidieckych okresoch,"
informoval hovorca.

V oblastiach postihnutých ničivým zemetrasením žije približne 6,6 milióna obyvateľov, informoval tlačovú agentúru DPA hovorca OSN pre núdzovú pomoc Jens Laerke zo švajčiarskej Ženevy. Zdôraznil však. že je ešte predčasné povedať, koľkí z nich skutočne potrebujú pomoc.

Tragédia sa odohrala aj na najvyššej hore sveta Mount Everest v Himalájach, kde zemetrasenie vyvolalo lavíny a zahynulo pod nimi najmenej 18 ľudí, množstvo ďalších turistov a horolezcov je nezvestných.

Cesty sú zničené, komunikačné spojenia prerušené a celkový počet obetí v Nepále podľa očakávania ešte stúpne - správy z odľahlých oblastí totiž prichádzajú len teraz a podľa nich sa celé dediny premenili na sutiny.

"Každý dom v našej obci je len hŕbou tehál a okenných rámov,"
povedal obyvateľ z Dharampuru, mestečka pri okraji metropoly Káthmandu.

V Káthmandu záchranári holými rukami horlivo odpratávajú plechové strechy a rozdrobené steny, aby sa dostali k zraneným ľuďom uviaznutým pod troskami.

Na kopy trosiek sa zmenili aj historické pamiatky v niektorých najstarších okresoch Nepálu, vrátane centra metropoly Káthmandu a kráľovského námestia v neďalekom starovekom meste Bhaktapur.

V čase, keď dnes pokračovalo pátranie po živých, ďalšie veľké zemetrasenie s magnitúdou 6,7 vyhnalo ľudí do bezpečia ulíc.

Fámy, že krajinu zasiahne nové zemetrasenie, desia obyvateľstvo.

"Počuli sme, že Nepál postihne ďalšie zemetrasenie s magnitúdou 9,0,"
povedal miestny obyvateľov, ktorý kempuje so svojimi dvoma dcérami a manželkou na otvorenom priestranstve v Káthmandu.

Nemecký seizmológ Winfried Hanka odhaduje, že skutočne prídu dodatočné otrasy a bude to takto trvať týždne či dokonca mesiace a ustanú len pomaly.

V niektorých dedinách sú pod troskami domov pochované celé rodiny. V okrese Sindupalčowk je deväť dedín je bez potravín a striech nad hlavou, ale obyvatelia sa sťažujú, že pomoc neprichádza.