Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Reakcie slovenských politikov na summit USA s KĽDR

Americký prezident Donald Trump (vpravo) a severokórejský líder Kim Čong-un si podávajú ruky počas historického stretnutia v Singapure 12. júna 2018. Foto: TASR/AP

V spoločnom vyhlásení podpísanom po utorkovom summite v Singapure sa Donald Trump a Kim Čong-un zaviazali, že KĽDR bude pracovať na úplnej denuklearizácii a USA jej za to poskytnú bezpečnostné záruky.

Bratislava 12. júna (TASR) - Slovenský rezort diplomacie víta uskutočnenie summitu medzi najvyššími predstaviteľmi USA a KĽDR v Singapure. Pre TASR to povedal jeho hovorca Peter Susko. "Výsledky summitu a podpis spoločného dokumentu dávajú nádej, že začatý proces vyústi postupne do kompletnej, nezvratnej a overiteľnej denuklearizácie Severnej Kórey," vyhlásil. Pripomenul tiež, že Slovensko dlhodobo podporuje diplomatické riešenie situácie na Kórejskom polostrove mierovou cestou.


V spoločnom vyhlásení podpísanom po utorkovom summite v Singapure sa Donald Trump a Kim Čong-un zaviazali, že KĽDR bude pracovať na úplnej denuklearizácii a USA jej za to poskytnú bezpečnostné záruky. Spojené štáty a KĽDR sa tiež zaviazali, že spoločne vyvinú úsilie na zabezpečenie trvalého mieru na Kórejskom polostrove. Išlo vôbec o prvé osobné stretnutie úradujúceho amerického prezidenta so severokórejským vodcom.

SaS: Summit Trump-Kim je zlou správou pre Slovensko



Summit amerického prezidenta Donalda Trumpa a vodcu KĽDR Kim Čong-una je pre Slovensko zlou správou. Ukazuje, že pre Trumpa je dôležitejšia legitimizácia diktátorov, ktorí ho chvália, ako zlepšovanie vzťahov so slobodným svetom, ktorý ho odôvodnene kritizuje. Myslí si to opozičná strana Sloboda a Solidarita (SaS).



Tá pripomína, že summit sa konal v atmosfére čerstvo rozpútanej obchodnej vojny medzi USA a ich najbližšími spojencami vrátane Slovenska. "Pôsobí zarážajúco, keď si americký prezident podáva ruku a nazýva dobrým priateľom diktátora jednej z najbrutálnejších totalít, akú kedy svet mal. Pritom pred pár hodinami spôsobil ten istý americký prezident rozkol na summite G7 a na adresu pozývajúceho kanadského premiéra vyslovil slová o nečestnosti a slabošstve," konštatoval poslanec Národnej rady SR Martin Klus (SaS).

Nepochybuje však o tom, že odzbrojenie na Kórejskom polostrove je globálny záujem. "Je to dôležité aj pre Slovensko, keďže Kórejská republika je náš dôležitý investor a zamestnávateľ," povedal. Vierohodnosť severokórejských diktátorov však podľa liberálov netreba preceňovať.