Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

TOTO SÚ ONI: Noví predsedovia samosprávnych krajov už úradujú

Na kombosnímke sú predsedovia samosprávnych krajov. Foto: TASR

Väčšina predsedov samosprávnych krajov zložila poslanecký sľub 4. decembra.

Bratislava 5. decembra (Teraz.sk/TASR) - Predsedovia ôsmich samosprávnych krajov sa ujali funkcií. Väčšina z nich zložila poslanecký sľub práve včera. Teraz.sk vám ponúka ich prvé vyjadrenia na novom poste.

Droba: Sľub je záväzkom zodpovednosti za tvár a prosperitu kraja


Na snímke nový župan BSK Juraj Droba odchádza z ustanovujúceho zasadnutia Zastupiteľstva Bratislavského samosprávneho kraja v historickej budove parlamentu na Župnom námestí v Bratislave 4. decembra 2017.
Foto: TASR/Pavel Neubauer

Zložený sľub sa stáva záväzkom zodpovednosti za tvár a prosperitu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) na ďalších päť rokov. Vo svojom príhovore po zložení sľubu to v pondelok 4. decembra uviedol nový predseda BSK Juraj Droba (SaS, OĽaNO, NOVA, SMK-MKP, OKS, Zmena zdola a Demokratická únia Slovenska). Podľa neho je jeho povinnosťou i povinnosťou nových krajských poslancov robiť veci lepšie, lebo ľudia očakávajú viditeľnejšie výsledky, ale je zároveň pripravený nadviazať na všetko dobré, s čím prišlo bývalé vedenie kraja.

Lunter: Prvým krokom bude zoznámenie sa so zamestnancami


Bývalý predseda BBSK Marian Kotleba (vpravo) odovzdáva predsednícku reťaz novému predsedovi BBSK Jáno Lunterovi počas ustanovujúceho zasadnutia Zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) v Rimavskej Sobote 4. decembra 2017.
Foto: FOTO TASR - Branislav Račko

Personálne, právne i ekonomické audity na zistenie reálneho stavu kraja, naštudovanie organizačnej štruktúry jeho úradu a osobné rozhovory so zamestnancami. To budú prvé kroky, ktoré podľa vlastných slov vykoná nový predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ján Lunter po svojom nástupe do funkcie. Oficiálne sa jej ujal v pondelok na ustanovujúcom zasadnutí Zastupiteľstva BBSK v Rimavskej Sobote. „Prvý krok bude zoznámiť sa, prihovoriť sa tým, ktorí tam dnes pracujú. Berieme osobné rozhovory, ktoré nám ukážu, akým spôsobom sú tí ľudia empatickí voči našej politike alebo voči našim cieľom a plánom,“ konkretizoval Lunter.

Viskupič: Voľby sa skončili, nastupuje zodpovednosť


Na snímke nový predseda TTSK Jozef Viskupič pri podpisovaní prísahy počas ustanovujúceho zasadnutia nového Zastupiteľstva Trnavského samosprávneho kraja (TTSK ) v Trnave v pondelok 4. decembra 2017.
Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Novozvolený predseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Jozef Viskupič (koalícia OĽaNO, SaS, KDH, OKS, Zmena zdola, Demokratická únia Slovenska)zložil v pondelok 4. decembra slávnostný sľub a ujal sa vedenia Úradu TTSK. Vo svojom príhovore uviedol, že verí, že ako si s každým poslancom pri sľube podal ruky, bude ich vzájomná spolupráca pokračovať pre lepší Trnavský kraj aj nasledujúcich päť rokov. Povedal, že sa nepovažuje za opozičného predsedu kraja, vyzval na spoluprácu aj vládu pri riešení problémov. Viskupič chce, ako dodal, vybojovať pre TTSK “prvú ligu”, kam podľa neho tento región v rámci strednej Európy patrí. "Voľby sa skončili, nastupuje zodpovednosť, nebudeme rušiť, čo funguje, opravíme, čo nefunguje, prinesieme nové nápady, tento kraj si zaslúži nové impulzy," povedal Viskupič.

Jurinová: Budeme robiť na tom, aby bol Žilinský kraj jednotkou na Slovensku


Na snímke vľavo poslanec Národnej rady SR Juraj Blanár a vpravo novozvolená predsedníčka ŽSK Erika Jurinová počas slávnostného aktu na ustanovujúcom zasadnutí novozvoleného Zastupiteľstva Žilinského samosprávneho kraja v Sobášnom paláci v Bytči dňa 4. decembra 2017.
Foto: TASR - Erika Ďurčová

Na ustanovujúcom zasadnutí Zastupiteľstva Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) zložila v pondelok 4. decembra v Sobášnom paláci v Bytči slávnostný sľub nová predsedníčka ŽSK Erika Jurinová (OĽaNO, SaS, KDH, OKS, NOVA), ktorá je prvou ženou vo vedení samosprávneho kraja. Po 12 rokoch vymení doterajšieho predsedu ŽSK Juraja Blanára. "Je na nás, ako budeme ďalej pracovať. Bola som veľmi hrdá počas kampane, že sa nám podarilo koalíciu, ktorá sa nerodila veľmi ľahko, dostatočne stmeliť. A budem dúfať, že aj v rámci povolebnej a širšej koalície, minimálne aj s nezávislými poslancami, budeme vedieť robiť na tom, aby ŽSK bol jednotkou na Slovensku. Aby sa veci hýbali dobre, rýchlo, aby sme cítili na svojich životoch, aby každý jeden občan cítil na svojom živote, že Žilinský kraj robí pre neho maximum," povedala Jurinová.

Belica: Stav ciest treba dynamicky zlepšovať


Na snímke predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Milan Belica skladá sľub.
Foto: TASR - Henrich Mišovič

Slávnostným zložením sľubu sa Milan Belica (Smer-SD, SNS, Most-Híd) na pondelkovom (4. decembra) ustanovujúcom zasadnutí krajského zastupiteľstva po piaty raz ujal funkcie predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK). Ako jediný na Slovensku je v tejto funkcii už od zriadenia vyšších územných celkov v roku 2001. „Stav našich ciest bude treba naďalej veľmi dynamicky zlepšovať, aspoň takým tempom, ako sme ich opravovali v poslednom období. No a je to ešte taká boľačka, ktorá sa týka aj ostaných krajov, a to je úbytok obyvateľstva a odchod mladých ľudí. Treba vyvinúť maximálne úsilie a pripraviť mladých ľudí tak, aby ten trh práce, ktorý im teraz miesta ponúka, bol pre nich zaujímavý, aby zostali na území nášho kraja, lebo to je naša budúcnosť,“ skonštatoval Belica.

Trnka: Košický kraj je krajom všetkých obyvateľov


Na snímke vľavo doterajší predseda Košického samosprávneho kraja Zdenko Trebuľa odovzdáva insígnie novému predsedovi Košického samosprávneho kraja Rastislavovi Trnkovi.
Foto: TASR - František Iván
Novozvolený predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka (OĽaNO, SaS, KDH, NOVA, Šanca) v pondelok 4. decembra zložil slávnostný sľub a ujal sa funkcie. V príhovore uviedol, že Košický kraj je krajom všetkých obyvateľov, a to nielen Slovákov, ale aj Maďarov, Rómov, Rusínov a ďalších žijúcich v jednotlivých regiónoch. "Všetci títo obyvatelia tvoria jeho identitu, jedinečnosť a rozmanitosť. V tejto rozmanitosti je skrytý potenciál, ktorý budem rozvíjať a podporovať ho, pretože som presvedčený, že v ňom je skrytá sila. S ňou rozhýbeme regionálny rozvoj, cestovný ruch, školstvo, kultúru, zabezpečíme skvalitnenie sociálnych služieb, urýchlime budovanie ciest, a tak zvýšime kvalitu života našich obyvateľov," povedal nový šéf kraja.

Majerský: Priority boli postavené už v samotnej kampani


Na snímke nový predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský počas podpisu sľubu.
Foto: TASR - František Iván

Nový predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Milan Majerský (KDH, SaS, OĽaNO, NOVA) zložil 1. decembra slávnostný sľub a po 16 rokoch prevzal Úrad PSK od doterajšieho jeho predsedu Petra Chudíka (Smer-SD). "Priority boli postavené už v samotnej kampani, ja som to zadefinoval ako cesty, práca a rodina. Viem, že tam, kde sú vybudované kvalitné cesty, tam príde aj investor a bude dostupná aj práca a rodiny budú pohromade. Podstata je hlavne v tom, aby sa východ Slovenska nevyľudňoval a určite to nebude hneď a naraz. Budeme na tom pracovať celých päť rokov," uviedol Majerský.

Baška: Budem chcieť, aby poslanci odhodili politické tričká


Na snímke Jaroslav Baška počas slávnostného sľubu.
Foto: TASR - Milan Podmaník

Slávnostný sľub zložil 13. novembra na ustanovujúcom zasadnutí Zastupiteľstva Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) staronový predseda Jaroslav Baška. „Tak, ako som predchádzajúce štyri roky nepolitikárčil a nechcel som ani zo strany poslancov politikárčenie, tak to budem robiť aj v tomto novom zastupiteľstve. Budem naozaj chcieť, aby odhodili tieto politické tričká. Je po voľbách, ľudia hlasy odovzdali a budeme robiť tie pragmatické riešenie, ktoré posunú TSK dopredu. Poznám len dobré a zlé riešenia a verím, že sa so Zastupiteľstvom TSK budeme vedieť dohodnúť na tých dobrých riešeniach,“ zdôraznil staronový predseda TSK.