Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

P. PAŠKA: Som objektom hry, žiadam D. Lipšica o ospravedlnenie

Predseda NR SR Pavol Paška počas mimoriadnej schôdze NR SR v Bratislave, 10. novembra 2014. Foto: TASR/Michal Svítok

Na adresu Lipšica poznamenal, že jeho pracovnou metódou je lož a klamstvo.

Bratislava 10. novembra (TASR) - To, čo zažívam za posledné dva týždne, som ešte nezažil. Som objektom hry s cieľom vytvoriť obraz skorumpovaného predsedu parlamentu, ktorý nemá na svojom mieste čo robiť.

Týmito slovami sa dnes prihovoril poslancom predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD) v súvislosti s obvineniami, ktoré na jeho adresu smerovala opozícia, najmä Daniel Lipšic (nezaradený).

"Napriek tomu, že som vždy jasne na všetko odpovedal, pokračovalo sa ďalej a dostalo sa to až do dnešného obludného stavu. Jasne som povedal, že moje podnikateľské aktivity sú zdokumentované v obchodnom registri," odkázal Paška.

Paška žiada od Lipšica ospravedlnenie

Na adresu Lipšica poznamenal, že jeho pracovnou metódou je lož a klamstvo. "Vraj som nepriznal majetkové výnosy (za predaj obchodných podielov, pozn. TASR). Vedieme roky debatu, ako zlepšiť zákon o majetkových priznaniach. Žiadne majetkové výnosy nie sú v majetkovom priznaní nikde uvádzané. Niekto ich uvádza, niekto nie, ale to neznamená, že budete klamať," odkázal. Vrcholom podľa jeho slov bolo, keď ho Lipšic obvinil z vlastníctva schránkových firiem, do ktorých tečú milióny.

Paška preto žiada ospravedlnenie. "Verejne vás žiadam pred všetkými, nelezte mi do rodiny a ospravedlňte sa. Penta jasne deklarovala, že nie je majiteľom Penta Enterprises Ltd. To nebol politický úder mne, ale strelili ste si sám do kolena," odkázal.




Čo Lipšic povedal

Na snímke poslanec NRSR Daniel Lipšic (nezaradený) počas zasadania mimoriadnej 42. schôdze NRSR na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády Slovenskej republiky Robertovi Ficovi. V Bratislave, 8. novembra 2014.
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Lipšic vo faktickej poznámke povedal, že firma Penta Enterprises Ltd. je spoločníkom na Slovensku. "Ak máte pocit, že miestny čierny rybár v Belize založil firmu Penta Enterprises Ltd., lebo mu tak Penta prišla na rozum, tak ste na omyle. Je v obchodnom registri. Ak vydávate stanovisko Penty za smerodajné, je to vaša vizitka," poznamenal opozičný poslanec.

Pašku sa tiež pýtal, či vie, kto vlastnil firmu Medical Holding. "Cyperská firma Taxco Consulting. Viete, kto ju na Cypre zakladal? Firma Taxco košická. Viete, kto v nej pôsobil? Pán Rigo. Viete, kto to je? Je vaším nominantom v Stredoslovenskom ústave srdcových a cievnych chorôb. Ak chcete vy alebo ktokoľvek zo Smeru-SD, alebo verejnosť, alebo novinári vedieť, kto vlastní firmu Medical Consulting, treba sa opýtať pána Riga, vášho nominanta," odkázal.

Mimoriadna schôdza venovaná odvolávaniu premiéra Roberta Fica (Smer-SD) trvá už 45 hodín a stále sa nekončí. Aktuálne obštruuje Smer-SD tým, že na Paškovo vystúpenie zareagovali faktickými poznámkami desiatky vládnych poslancov. Všetci vyzývajú Lipšica na ospravedlnenie Paškovi.