Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Útok kamiónom v Berlíne. Ako reaguje na situáciu Slovensko?

Na snímke policajti hliadkujú na vianočných trhoch po tom, čo nákladné auto vbehlo na preplnené vianočné trhy 19. decembra 2016 v Berlíne. Foto: TASR/AP

V súvislosti s drámou v Nemecku premiér Fico už komunikoval s ministrom Kaliňákom a riaditeľom SIS. Na Slovensku sa okamžite spustili štandardné opatrenia, ktoré sa v takýchto situáciách prijímajú.

Bratislava 20. decembra (TASR) - V pondelok (19.12.) vošiel na vianočné trhy v berlínskej štvrti Charlottenburg kamión, podľa vyšetrovateľov pravdepodobne úmyselne, 12 ľudí je mŕtvych. Za volantom sedel podľa doterajších poznatkov vyšetrovateľov muž pochádzajúci z Pakistanu menom Navid B., ktorého polícia zadržala. Malo by ísť o muža, ktorý prišiel do Nemecka vo februári 2016 ako utečenec.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR nemá informácie, že by medzi obeťami a zranenými boli slovenskí občania. Informoval o tom v TA3 Igor skoček, riaditeľ tlačového odboru MZV SR.



V súvislosti s drámou v Nemecku predseda vlády SR Robert Fico už komunikoval s ministrom vnútra SR Robertom Kaliňákom a riaditeľom SIS Antonom Šafárikom. Na Slovensku sa okamžite spustili štandardné opatrenia, ktoré sa v takýchto situáciách prijímajú. Informovala hovorkyňa predsedu vlády SR Beatrice Szabóová.

Prezident SR A. Kiska: Strach nás nesmie ochromiť

Na archívnej snímke vľavo prezident SR Andrej Kiska a vpravo prezident Švajčiarskej konfederácie Johann N. Schneider-Ammann prichádzajú na tlačovú konferenciu v Prezidentskom paláci v Bratislave 20. júna 2016.
Foto: TASR Pavel Neubauer

Útok kamiónom na vianočných trhoch v Berlíne nebol podľa slovenského prezidenta Andreja Kisku náhodou. Ako pripomenul, Nemecko je pred voľbami a táto krajina je ústretová voči utečencom.

"Musíme zvážiť, ako týchto psychicky vyšinutých jednotlivcov nachádzať. Musíme ich odsúdiť a musíme spraviť všetko pre to, aby sa takéto nešťastia neopakovali,“ uviedol dnes Kiska. Hlava štátu zároveň zopakovala slová nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, že strach nás nesmie ochromiť.

Chcel by som vyjadriť čo najúprimnejšiu sústrasť rodinám pozostalých po útoku v Nemecku,“ dodal Kiska.

V pondelok (19.12.) vošiel na vianočné trhy v berlínskej štvrti Charlottenburg kamión, podľa vyšetrovateľov pravdepodobne úmyselne, 12 ľudí zahynulo a desiatky sú zranené.







Na snímke predseda Národnej rady SR Andrej Danko.
Foto: TASR - Jakub Kotian


A. Danko: Na útok v Nemecku máme veľa otázok a málo odpovedí, musíme držať spolu

Európa musí držať spolu, musíme byť súdržní, povedal na margo útoku na berlínske vianočné trhy predseda parlamentu a šéf SNS Andrej Danko. "K tomu, čo sa stalo v Nemecku, je ťažko čokoľvek napísať. Je veľa otázok, málo odpovedí," napísal Danko na Facebooku.

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico.
Foto: TASR - Michal Svítok


R. Fico v telegrame pre Merkelovú: Je to smutná správa pre všetkých

Premiér Robert Fico (Smer-SD) je šokovaný z útoku na vianočné trhy v Berlíne. "Je to veľmi smutná správa pre nás všetkých," napísal Fico v sústrastnom telegrame nemeckej kancelárke Angele Merkelovej.

Pozostalým obetí tragédie aj Merkelovej vyjadril Fico úprimnú sústrasť v mene celej vlády. Zraneným zaželal čo najrýchlejšie uzdravenie.

Podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert Kaliňák.
Foto: TASR - Vladimír Benko/MV SR


R. Kaliňák: Slovensko je ochotné pomôcť Berlínu rovnako ako iné štáty

Slovensko je tak ako iné štáty pripravené pomôcť Berlínu. Povedal to minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).

"Samozrejme, ak by bola nejaká možnosť, každý si urobí svoje opatrenia smerom do vnútra vlastnej krajiny," uviedol Kaliňák. V úvodných hodinách sa "po takýchto útokoch" podľa Kaliňáka predovšetkým bezpečnostné zložky každej krajiny sústredia na zabezpečenie samotného miesta, záchranu ľudí a poskytnutie adekvátnej starostlivosti. "Robia všetko pre to, aby sa miera katastrofy nezhoršovala," dodal Kaliňák.

Minister Kaliňák po útoku v Berlíne uviedol, že Slovensko prijalo opatrenia a zvýši hliadky na dopravných uzloch a v nákupných centrách. Pre TA3 dodal, že v Bratislave sú trhy v centre chránené mechanickými zábranami, a tak nie je možnosť, aby sa niečo podobné stalo v hlavnom meste.

Na snímke predseda strany MOST-HÍD Béla Bugár.
Foto: TASR/Jakub Kotian


B. Bugár: Je nutné striktné dodržiavanie pravidiel azylového systému

Líder strany Most-Híd Béla Bugár k útoku na sociálnej sieti napísal, že nesmieme dovoliť, aby zlo získalo navrch. "Zároveň je nutné striktné dodržiavanie pravidiel azylového systému všetkými štátmi EÚ, čím by sme dokázali aspoň sčasti predchádzať podobným skutkom."

Rezort diplomacie: Terorizmus je zlo

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR s hlbokým zármutkom prijalo správu o teroristickom útoku v Berlíne. TASR o tom informoval tlačový odbor rezortu diplomacie.

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák.
Foto: TASR - Andrej Galica


"Ide o chladnokrvný, barbarský čin, ktorý zneužil jeden z najvýznamnejších sviatkov v roku, aby spôsobil smrť a utrpenie mnohým nevinným ľuďom. Terorizmus je zlo, voči ktorému sa musíme všetci pevne zomknúť. Vyjadrujeme v mene ministerstva i v mene slovenských občanov úprimnú sústrasť rodinám obetí, aj celému nemeckému ľudu," uviedlo ministerstvo.

Zároveň zdôraznilo, že Slovenská republika je od začiatku členom svetovej koalície proti terorizmu. Aj z pozície predsedníckej krajiny v Rade EÚ jednoznačne odsudzuje všetky podoby a formy terorizmu a Slovensko je odhodlané naďalej podporovať konkrétne opatrenia a nástroje v boji proti tejto globálnej hrozbe.

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák zaslal svojmu nemeckému partnerovi sústrastný telegram, v ktorom vyjadril svoje rozhorčenie nad týmto otrasným činom a osobnú sústrasť.

SaS: Za útok netreba viniť všetkých utečencov, ich príliv do EÚ je ale rizikom

Za útok na vianočné berlínske trhy nemožno viniť všetkých utečencov, ktorí prišli do Európskej únie a rovnako nemožno obviňovať všetkých moslimov v Európe. Tvrdí to vedenie opozičnej SaS.

Podľa strany je však nesporné, že "náboženské tmárstvo na pôde islamu a z neho prameniace násilie predstavuje dnes pre EÚ bezpečnostné riziko". Takisto to podľa SaS má byť aj v prípade nekontrolovaného prílevu utečencov, kde je dominantným náboženstvom práve islam. SaS vyjadrilo pozostalým sústrasť a Nemecku podporu.

"Ochrana schengenskej hranice je povinnosťou členských štátov i únie," uvádza vedenie SaS v písomnom stanovisku. Najväčšia opozičná strana navrhuje zriadenie utečeneckých táborov mimo územia EÚ pod jej patronátom, ich existencia má podľa nej odrádzať od ilegálneho prekročenia schengenských hraníc, "ktoré neraz končí smrťou utečencov". SaS je za pestovanie náboženstva "výhradne v súkromnej sfére".

I. Štefanec: Je to akt násilia nielen voči nevinným ľuďom

Na snímke poslanec Európskeho parlamentu Ivan Štefanec.
Foto: TASR/Štefan Puškáš


"Ak sa potvrdí, že išlo o teroristický čin, tak je to akt násilia nielen voči nevinným ľuďom, ale aj útok na európske tradície a hodnoty, ktorý len potvrdzuje nutnosť spoločného postupu v otázkach obrany a bezpečnosti," napísal na sociálnej sieti slovenský europoslanec Ivan Štefanec.