Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Naši europoslanci vyjadrili údiv nad prejavom Danka,ocenili ten Kiskov

Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska počas stretnutia so slovenskými europoslancami 15. novembra 2017 v Štrasburgu. Sprava Jana Žitňanská, Anna Záborská, Eduard Kukan, Boris Zala, Vladimír Maňka, štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok, prezident SR Andrej Kiska, Monika Flašíková Beňová, Ivan Štefanec, József Nagy, Richard Sulík, Monika Smolková a vpravo Branislav Škripek. Foto: TASR - Kancelária prezidenta SR

Za nezodpovedné označili, ak sa jeden z najvyšších ústavných činiteľov doma k proeurópskej orientácii hlási, avšak následne koná v zahraničí v priamom rozpore s oficiálnymi postojmi SR.

Štrasburg/Bratislava 15. novembra (TASR) - Dovedna siedmi slovenskí europoslanci z dvoch politických frakcií privítali prejav prezidenta Andreja Kisku, ktorý odznel v stredu v pléne Európskeho parlamentu v Štrasburgu. Kiska v ňom potvrdil proeurópske smerovanie Slovenska. Europoslanci zároveň vyjadrili "prekvapenie" nad prejavom, ktorý v rovnakom čase predniesol predseda NR SR Andrej Danko na pôde ruskej Štátnej dumy.



"Môžeme a máme rôzne pohľady na politickú správu vecí verejných, no musíme mať jasnú predstavu o tom, kto sú naši spojenci, a kto v medzinárodnom prostredí usiluje o bezpečnosť a lepší život našich občanov," uviedli v tomto kontexte v spoločnom vyhlásení europoslanci Eduard Kukan, Miroslav Mikolášik, Ivan Štefanec, Anna Záborská (všetci z EĽS), Branislav Škripek, Jana Žitňanská, Richard Sulík (všetci z ECR). TASR vyhlásenie poskytol Michal Ďurman, asistent Štefanca.



"Takéto vystúpenia žiaľ nerobia zo Slovenska dôveryhodného člena európskeho spoločenstva," uviedli na margo Dankovho prejavu. "Chápeme vôľu niektorých občanov vidieť v Rusku kultúrneho partnera na dialóg a podporujeme spoločnú komunikáciu. Táto ale musí jasne reflektovať naše bezpečnostné záujmy a demokratické európske hodnoty," dodali. Zdôraznili tiež, že európska a euroatlantická hodnotová príslušnosť nie je samozrejmosťou, no niečím, k čomu sa "potrebujeme živo hlásiť".



Za "nezodpovedné" preto označili, ak sa jeden z najvyšších ústavných činiteľov doma k takejto proeurópskej orientácii hlási, avšak následne "koná v zahraničí v priamom rozpore s oficiálnymi postojmi Slovenskej republiky".