Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Slovensko

Vládna kríza: Sedem kľúčových udalostí 15. marca

Na snímke vľavo odstupujúci minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak a vpravo predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár počas tlačovej konferencie k aktuálnej politickej situácii 15. marca 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Dano Veselský

Vládna kríza pokračuje. Na stole sú žiadosti o odstúpenie predsedu vlády Igora Matoviča (OĽANO). Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) podal demisiu.

Bratislava 15. marca (TASR) - Vládna kríza pokračuje. Na stole sú žiadosti o odstúpenie predsedu vlády Igora Matoviča (OĽANO). Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) podal demisiu. Prezidentka Zuzana Čaputová volá premiéra do paláca. TASR prináša prehľad aktuálneho diania v koalícii:

1. SaS a Za ľudí vyzvali v pondelok premiéra Matoviča na odchod z funkcie. Ak neodstúpi, SaS je pripravená odísť z vlády. Podobný scenár pripúšťa aj Za ľudí.

Na snímke v popredí sprava minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS), predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík a podpredseda SaS a minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling počas tlačovej konferencie strany SaS na tému Stanovisko SaS k atuálnej koaličnej kríze 15. marca 2021 v Bratislave.
Foto: TASR Pavel Neubauer




2. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) vyhlásila, že odíde z vlády, ak Matovič zostane premiérom, hovorí, že sa jej nedarí v jeho kabinete presadzovať reformy.

Na snímke zľava podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga, podpredsedníčka strany Za ľudí Mária Kolíková a predsedníčka strany Za ľudí Veronika Ramišová počas tlačovej konferencie k aktuálnej politickej situácii 15. marca 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer




3. Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) podal demisiu, vníma ju ako krok, ktorý má prispieť k čo najskoršiemu ukončeniu vládnej krízy.





4. Všetky štyri vládne strany OĽANO, Sme rodina, SaS a Za ľudí odmietajú predčasné voľby.

5. OĽANO v reakcii na pondelkové dianie v koalícii vyhlásilo, že požiadavky na rekonštrukciu vlády splnilo demisiou ministra zdravotníctva Mareka Krajčího.

Na snímke minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽaNO) odchádza po podaní demisie do rúk prezidentky SR Zuzane Čaputovej v Prezidentskom paláci v Bratislave 12. marca 2021.
Foto: TASR - Jaroslav Novák




6. Prezidentka Zuzana Čaputová pozvala na stretnutie premiéra Igora Matoviča (OĽANO). Má ísť o neoficiálne pracovné stretnutie bez účasti médií a má sa konať v utorok 16. marca.



7. Vládna kríza naplno prepukla 3. marca, stalo sa tak po nákupe vakcíny Sputnik V. Napätie v koalícii je dlhodobo. Prispievajú k nemu najmä konflikty medzi Matovičom a Sulíkom.

Slovensko nakúpi dva milióny kusov ruskej vakcíny Sputnik V. Premiér Igor Matovič (OĽANO) o tom informoval z košického letiska, kde priviezli prvú dodávku.
Foto: TASR František Iván