Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Šport

Trpká príchuť olympiády: Najväčšie zranenia športovcov v Riu

Andranik Karapeťjan Foto: TASR/AP

Niektorí športovci zažili na olympiáde v Riu smutné chvíle a neskončili na stupni víťazov, ale v nemocnici.

Bratislava 22. augusta (Teraz.sk) - Olympiáda neprináša len radosť športovcom, ktorí sa postavia na stupne víťazov a sklamanie pre tých, ktorým sa to nepodarí, ale aj zranenia. Aj počas olympiády v Riu sa pre niektorých športovcov skončilo súťaženie skôr, akoby chceli. Prinášame vám prehľad zranených športovcov na olympiáde.

Hororové zranenie Karapeťjana



Vážne zranenie, pri ktorom divákom tuhla krv v žilách, utrpel 11. augusta na OH v Riu de Janeiro arménsky vzpierač Andranik Karapeťjan. Jeden z favoritov na zisk medaily v kategórii do 77 kg pri svojom druhom pokuse v nadhode nedokázal ukontrolovať 195 kg vážiacu činku, tá ho prevážila dozadu a spôsobila mu hrôzostrašné zranenie lakťa, pri ktorom mu bolo vidno trčiacu kosť.

Gymnasta Said si zlomil nohu


Francúzsky športový gymnasta Samir Ait Said si drží nohu po páde počas tímovej kvalifikácie na XXXI. letných olympijských hrách v brazílskom Riu de Janeiro. Said utrpel komplikovanú zlomeninu nohy. Dvadsaťšesťročný gymnastika a majster Európy z roku 2013 dopadol zle počas tímovej kvalifikácie, v ktorej sa nakoniec Francúzi neprebojovali do 8-členného finále. Puknutie kosti v jeho nohe sa ozvalo celou halou.
Foto: TASR/AP

Francúzsky športový gymnasta Samir Ait Said počas tímovej kvalifikácie na OH v Rio de Janeiro utrpel komplikovanú zlomeninu nohy.

"Nevieme presne čo sa stalo, len to, že išlo o holennú kosť. Je v nemocnici na vyšetreniach, aby sa zistilo, či ide len o kosť. Pre tím je to veľmi náročné. Prišiel po medailu a dal do toho všetko," citovala BBC slová vedúcej francúzskej gymnastickej výpravy Corrine Moustard-Callonovej. Podľa informácií Francúzskej gymnastickej federácie si Said zlomil holennú a lýtkovú kosť.

Natrhnutá achilovka


zraneného Sonnyho Billa Wiliamsa odvážajú z ihriska.
Foto: TASR/AP

Japonská reprezentácia v ragby šokovala majstrov sveta z Nového Zélandu a zdolala ich v C-skupine olympijského turnaja 14:12. Senzáciu uľahčilo zranenie hviezdneho Sonnyho Billa Wiliamsa, ktorý musel dole z ihriska na začiatku druhého polčasu s natrhnutou achilovkou.

Hoskinsová mala nepríjemný pád


Austrálska dráhová cyklistka Melissa Hoskinsová mala počas tréningu 8. augusta v olympijskom velodróme v Rio de Janeiro hororový pád a z trate ju odniesli do nemocnice na nosidlách. Informáciu priniesla agentúra AP.
Nepríjemný incident sa stal počas tréningu austrálskeho stíhacieho tímu v zložení Hoskinsová, Ashlee Ankudinoffová, Georgia Bakerová, Amy Cureová a Annette Edmondsonová. Podľa AP sa na bicykli udržala len Edmondsonová, ďalšie členky tímu spadli. Zranenie utrpeli všetky štyri pretekárky, ale najhoršie dopadla 25-ročná Hoskinsová. Podľa hovorkyne Austrálskej cyklistickej asociácie (CA) Gennie Sheerovej jej lekári preventívne fixovali chrbát a zobrali ju na vyšetrenia.
Cyklistka Melissa Hoskinsová
Foto: TASR/AP


Únavová zlomenina nohy


Phillipp Kohlschreiber
Foto: TASR/AP

Nemec Philipp Kohlschreiber pre zranenie nenastúpil na plánovaný zápas proti slovenskému tenistovi Andrejovi Martinovi. Ten tak bez zápolenia postúpil do osemfinále. Podľa agentúry DPA bola dôvodom odhlásenia Kohlschreibera z turnaja únavová zlomenina pravej nohy, pre ktorú mal odcestovať domov.

Van Vleutenová po ťažkom páde s otrasom mozgu




Preteky cyklistiek s hromadným štartom na OH v Rio de Janeiro poznačil ťažký pád Annemiek van Vleutenovej. Skúsená Holanďanka bola 10 km pred cieľom na vedúcej pozícii, ale nezvládla zjazd z kopca Vista Chinesa a skončila v nemocnici.

Tridsaťtriročná cyklistka Annemiek van Vleutenová dostala šmyk, prepadla cez riadidlá a udrela si hlavu o obrubník. Keď okolo nej prechádzali jej súperky, ležala bez pohybu na kraji cesty.

Nibali má zlomené obe kľúčne kosti, v nemocnici aj ďalší cyklisti


Talian Vincenzo Nibali vpredu.
Foto: TASR/AP

Pády a následné zranenia viacerých elitných cyklistov poznačili olympijské preteky s hromadným štartom. Najhoršie dopadol Talian Vincenzo Nibali, ktorý po páde pri zjazde utrpel zlomeninu oboch kľúčnych kostí.

Ako informovala agentúra DPA, v nemocnici skončili aj ďalší jazdci. Henao utrpel zranenie bedrového kĺbu, Austrálčan Richie Porte si zlomil pravú lopatku a zdravotné problémy hlásil aj Brit Geraint Thomas.