Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Hľadaná družka teroristu z Paríža zmizla v turecko-sýrskom pohraničí

Hayat Boumeddienová Foto: TASR/AP

Družka útočníka, ktorý vo štvrtok v Paríži smrteľne postrelil mladú policajtku a v piatok vraždil a zadržiaval ľudí v obchode s kóšer potravinami, bola údajne v čase týchto útokov už mimo Francúzska.

Paríž 10. januára (TASR) - Družka útočníka, ktorý vo štvrtok v Paríži smrteľne postrelil mladú policajtku a v piatok vraždil a zadržiaval ľudí v obchode s kóšer potravinami, bola údajne v čase týchto útokov už mimo územia Francúzska. S odvolaním sa na policajné zdroje o tom dnes informovali francúzske médiá.

Francúzska polícia od piatku intenzívne pátra po 26-ročnej Hayat Boumeddieneovej, ktorá je podozrivá zo spoluúčasti na štvrtkovej streľbe na juhoparížskom predmestí Montrouge, kde bola smrteľne postrelená mladá policajtka a vážne zranený jej kolega. Hlavným podozrivým z útoku je Amédy Coulibaly, s ktorým Boumeddienová v roku 2009 uzavrela manželstvo podľa moslimských zvyklostí, platnosť takéhoto manželstva však francúzsky štát neuznáva, upozornila agentúra Reuters.



Boumeddienová je podľa polície podozrivá aj zo spoluúčasti na piatkovom vzatí rukojemníkov v obchode s kóšer potravinami v 12. parížskom obvode, kde Coulibaly zastrelil štyroch ľudí. Coulibalyho v piatok podvečer pri zásahu v obchode zlikvidovala elitná policajná jednotka.

Zmizla v turecko-sýrskom pohraničí

Družka útočníka podľa všetkého pricestovala 2. januára do Turecka. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na zdroje v tureckých tajných službách.

Nemenovaný predstaviteľ tureckých tajných služieb dnes pre agentúru AP potvrdil, že žena s rovnakým menom ako družka Amédyho Coulibalyho pricestovala 2. januára do Istanbulu. Dodal, že žena sa podobala na Hayat Boumeddienovú, ktorej fotografiu pri vyhlasovaní pátrania zverejnila francúzska polícia.

Turecké úrady sa domnievajú, že žena podobná Boumeddienovej cestovala 4. januára do mesta Šanliurfa v blízkosti spoločných hraníc so Sýriou a "potom zmizla".
Polícia označila "vdovu" po Coulibalym za nebezpečnú a upozornila, že je ozbrojená. Prezident francúzskej polície Jean-Marc Falcone Boumeddienovú aj prostredníctvom spravodajskej televízie BFMTV vyzval, aby sa vzdala a sama sa prihlásila na polícii.

Francúzske médiá však dnes s odvolaním sa na policajné zdroje uviedli, že Boumeddienová "je už istý čas" v Turecku - údajne od začiatku januára. Existuje aj podozrenie, že z Turecka odišla do Sýrie. Polícia tieto dohady preveruje.

Denník Le Figaro dnes na svojej webovej stránke napísal, že Hayat Boumeddienová, najhľadanejšia žena Francúzska, cestovala 2. januára lietadlom z Madridu do Turecka, čo potvrdili aj záznamy z bezpečnostných kamier. Le Figaro dodal, že turecké úrady zaregistrovali ženu podobnú Boumeddienovej vo štvrtok na sýrsko-tureckej hranici. Práve vo štvrtok ráno Coulibaly na parížskom predmestí Montrouge zastrelil mladú príslušníčku mestskej polície.