Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Grécko musí požiadať o predĺženie záchranného programu do konca týždňa

Grécky premiér Alexis Tsipras Foto: TASR/AP

Ak Grécko nepožiada o predĺženie záchranného programu, čaká ho "katastrofa", uviedol maltský minister financií Edward Scicluna.

Brusel 16. februára (TASR) - Euroskupina dala Grécku termín do konca tohto týždňa, aby prejavilo pripravenosť ku kompromisu v dlhovom spore. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.



"Môžeme využiť ešte tento týždeň, ale to je všetko," uviedol šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem dnes večer po neúspešnom kole rokovaní v Bruseli. Ak Grécko požiada o predĺženie záchranného programu, ďalšie stretnutie ministrov financií eurozóny by sa mohlo konať v piatok (20. 2.).

Dijsselbloem poukázal na to, že v niektorých krajinách eurozóny musia parlamenty schváliť predĺženie záchranného programu, ktorý má vypršať koncom februára.



"Všetci sme sklamaní," komentoval dnešné neúspešné stretnutie Euroskupiny rakúsky minister financií Hans Joerg Schelling.

Ak Grécko nepožiada o predĺženie záchranného programu, čaká ho "katastrofa", uviedol maltský minister financií Edward Scicluna. "Grécko sa musí prispôsobiť, musí pochopiť vážnosť situácie. Všetko závisí od toho, či si Grécko uvedomí skutočnú vážnosť situácie, pretože čas sa kráti," povedal Scicluna novinárom.