Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Lietadlo smrti spoločnosti AirAsia údajne veľmi rýchlo stúpalo

Člen ruského záchranného tímu sa pozerá von oknom na palube vrtuľníka indonézskych vzdušných síl Super Puma počas pátracej operácie po havarovanom lietadle letu AirAsia QZ8501 zo Surabaye do Singapuru nad Jávskym morom 7. januára 2015. Foto: TASR/AP

Pred stratou kontaktu pilot pre blížiacu sa búrku požiadal riadenie letovej prevádzky v Jakarte o povolenie stúpať do vyššej letovej hladiny, ktoré vzhľadom na okolitú leteckú premávku nedostal.

Jakarta 20. januára (TASR) - Indonézsky minister dopravy Ignasius Jonan dnes uviedol, že lietadlo spoločnosti AirAsia, ktoré sa koncom decembra zrútilo do Jávskeho mora, začalo najprv neobvykle rýchlo naberať výšku, potom prudko kleslo a odrazu zmizlo z obrazoviek radarov.

Prečítajte si tiež:



Minister dopravy dnes pred poslancami indonézskeho parlamentu povedal, že Airbus A320-200 spoločnosti AirAsia predtým, ako 28. decembra zmizol z radarov, stúpal rýchlosťou takmer 1829 metrov za minútu, čo je nezvyčajne vysoká hodnota.

Airbus A320-200 nízkonákladovej spoločnosti AirAsia sa zrútil do Jávskeho mora pri pobreží ostrova Kalimantan (Borneo) 28. decembra, keď so 162 ľuďmi na palube smeroval z druhého najväčšieho indonézskeho mesta Surabaya do Singapuru.

Tesne predtým, ako sa so strojom prerušil kontakt, pilot v dôsledku blížiacej sa búrky požiadal riadenie letovej prevádzky v Jakarte o povolenie stúpať do vyššej letovej hladiny, ktoré však vzhľadom na okolitú leteckú premávku nedostal. Presnú príčinu tragédie sa dosiaľ nepodarilo odhaliť.

Nehodu zrejme nikto neprežil. Doposiaľ sa podarilo vytiahnuť z mora chvost lietadla, obe čierne skrinky a telá 48 obetí.