Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Maďarská vláda považuje McCainove vyjadrenia za neprijateľné

Viktor Orbán Foto: TASR/AP

Americký republikánsky senátor John McCain pri schvaľovaní novej veľvyslankyne Spojených štátov v Maďarsku Colleen Bellovej v utorok označil šéf maďarskej vlády Orbána za neofašistického diktátora.

Budapešť 3. decembra (TASR) - Maďarská vláda považuje za neprijateľné, že americký republikánsky senátor John McCain pri schvaľovaní novej veľvyslankyne Spojených štátov v Maďarsku Colleen Bellovej v utorok označil predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána za neofašistického diktátora.

TU si prečítajte viac

Ako TASR informoval komunikačný odbor maďarského ministerstva zahraničných vecí, štátny tajomník rezortu Levente Magyar dnes hovoril s americkým chargé d'affaires v Budapešti Andréom Goodfriendom, ktorého si v tejto záležitosti ministerstvo predvolalo.

Maďarská vláda podľa Magyara odmieta McCainove poznámky týkajúce sa Orbána i vzťahu Maďarska s Ruskom. Maďarský kabinet opakovane vyzval amerických predstaviteľov, aby sa predtým, než sa vyjadria o Maďarsku, informovali o faktoch.

McCain pri schvaľovaní novej veľvyslankyne Bellovej okrem toho, že Orbána označil za "neofašistického diktátora", tiež vyhlásil, že Bellová je "totálne nespôsobilá na post veľvyslankyne v Maďarsku, ktoré je dôležitou krajinou a v ktorej sa dejú zlé veci".

Maďarský štátny tajomník Goodfriendovi povedal, že maďarská vláda víta skutočnosť, že schválením novej veľvyslankyne sa obnoví plnohodnotné diplomatické zastúpenie USA v Maďarsku.