Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Americký senátor McCain nazval maďarského premiéra Orbána neofašistom

Na snímke John McCain. Foto: TASR/AP

Slová amerického republikánskeho senátora sú pre maďarskú vládnu stranu Fidesz mimoriadne nepríjemné, pretože Fidesz sa v uplynulých rokoch snažil s americkými republikánmi vybudovať dobré vzťahy.

Budapešť 3. decembra (TASR) - Americký republikánsky senátor John McCain pri schvaľovaní novej veľvyslankyne Spojených štátov Colleen Bellovej v utorok označil predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána za neofašistického diktátora.

Pre internetové vydanie maďarského denníka Népszabadság to dnes potvrdil McCainov hovorca Brian Rogers.

Maďarské ministerstvo zahraničných vecí dnes kvôli tomuto vyhláseniu predvolalo amerického chargé d'affaires v Budapešti Andrého Goodfrienda.

Informácie o oficiálnej reakcii maďarskej vlády na vyjadrenia McCaina nájdete v tejto správe.


Spravodajský server VS.hu poznamenáva, že McCainove slová sú pre maďarskú vládnu stranu Fidesz mimoriadne nepríjemné, pretože Fidesz sa v uplynulých rokoch snažil s americkými republikánmi vybudovať dobré vzťahy.

Orbán dokonca McCaina označil za národného hrdinu. Terajší minister zahraničných vecí Péter Szijjártó sa zase pred dvoma rokmi zúčastnil konventu republikánov.

Podľa VS.hu sa McCain už pri januárovej budapeštianskej návšteve vyjadroval veľmi kriticky o maďarskej vláde. Povedal, že v súvislosti so situáciou maďarskej demokracie sa vynárajú obavy, z ktorých niektoré sú veľmi vážne.

Maďarskí vládni politici sa však aj napriek tomu snažili prehĺbiť vzťahy s republikánskou stranou, pričom viackrát sa odvolávali na republikánov, ktorí sa postavili na stranu Orbánovej vlády. Amerických demokratov považovali za prívržencov maďarskej ľavice, ktorá podľa maďarských vládnych strán stála za americkými útokmi voči Maďarsku.