Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Orbán daroval Kopaczovej ruže: Viedli sme úprimný a ťažký rozhovor

Na snímke vľavo predseda maďarskej vlády Viktor Orbán dáva kyticu kvetov poľskej premiérke Ewe Kopaczovej počas stretnutia vo Varšave 19. februára 2015. Foto: TASR/AP/Czarek Sokolowski

Vo Varšave dnes o vzťahu EÚ k Rusku a Ukrajine rokovali premiéri Maďarska a Poľska.

Varšava/Budapešť 19. februára (TASR) - Iba dva dni po budapeštianskej schôdzke s ruským prezidentom Vladimirom Putinom rokoval dnes predseda maďarskej vlády Viktor Orbán vo Varšave s poľskou premiérkou Ewou Kopaczovou. "Viedli sme úprimný a ťažký rozhovor o vzťahu Európskej únie k Rusku a k Ukrajine," citovala Kopaczovú agentúra MTI.

Predsedníčka poľskej vlády na rokovaní zdôraznila nutnosť jednoty krajín EÚ a Vyšehradskej štvorky v otázke Ukrajiny a Orbánovi pripomenula solidaritu Poliakov s Maďarskom v protihabsburskom povstaní v roku 1848 a maďarskej revolúcii v roku 1956.

Orbán po schôdzke na tlačovej konferencii konštatoval, že jeho krajina je odhodlaná naďalej uchovať maďarsko-poľské priateľstvo. "Maďarsko a Poľsko vždy hľadeli na seba ako ľud milujúci slobodu," povedal maďarský premiér, podľa ktorého Poľsko je v srdciach Maďarov vždy na osobitnom mieste. "Bolo to možné aj v ťažkých momentoch, keď Maďari boli v spojenectve s nepriateľmi Poliakov," dodal Orbán.

"Európska jednota vznikla okolo druhej minskej dohody," zdôraznil Orbán, podľa ktorého "Maďarsko bude túto jednotu až do konca podporovať a chrániť. Poľsko sa v tom môže spoliehať na Maďarsko," povedal predseda maďarskej vlády.

Na východe Ukrajiny je podľa neho potrebné zložiť zbrane a stiahnuť ich z nebezpečných zón. Ukrajina musí uskutočniť ústavné reformy a Európa musí pracovať na tom, aby spoločne s Ruskom vytvorila eurázijský hospodársky priestor, citoval Orbán z minskej dohody.

Orbán s Kopaczovou rokovali aj o vyšehradskej spolupráci, otázkach energetickej únie a presadzovaní spoločných záujmov v rámci EÚ. Dotkli sa aj záležitosti vplyvu nemeckej minimálnej mzdy na sektor prepravy tovarov v strednej Európe.

Na snímke vľavo predseda maďarskej vlády Viktor Orbán pózuje fotografom s poľskou premiérkou Ewou Kopaczovou počas stretnutia vo Varšave 19. februára 2015.
Foto: TASR/AP/Czarek Sokolowski


Poľský prezident Bronislaw Komorowski v reakcii na utorňajšiu návštevu ruského prezidenta Vladimira Putina v Budapešti v stredu vyhlásil, že najdôležitejšia je jednota západného sveta v sankciách vynútených ruskou agresiou. Komorowski po rokovaní poľskej rady pre národnú bezpečnosť na novinársku otázku týkajúcu sa Putinovej schôdzky s Orbánom povedal, že ešte nedávno niektorí poľskí politici považovali Budapešť za svoj vzor. "Možno by bolo vhodné prehodnotiť tento názor," dodal prezident.

Na adresu Orbána sa kriticky vyjadril aj poľský minister zahraničných vecí Grzegorz Schetyna. V rozhovore pre poľský štátny rozhlas v utorok vyhlásil, že maďarský premiér bude musieť po stretnutí s Putinom vo Varšave vysvetliť, ako chápe spoluprácu v rámci Európskej únie a európsku energetickú solidaritu.

Schetyna vyjadril názor, že Maďarsko má právo na vedenie suverénnej politiky, avšak takto je to veľmi riskantné. Orbán za to podľa neho zaplatí vo voľbách.