Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Porošenko: Ukrajina má dôkazy, že na Mariupol zaútočili separatisti

Dve mŕtve telá ležia na zemi po ostreľovaní obytnej štvrte vo východoukrajinskom prístavnom meste Mariupol v sobotu 24. januára 2015 Foto: TASR/AP

Zachytené rozhovory podľa Porošenka obsahujú nezvratné dôkazy, že útok na Mariupol, ktorý si vyžiadal najmenej 30 mŕtvych a približne 100 zranených, spáchali separatisti.

Kyjev 25. januára (TASR) - Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes vyhlásil, že Kyjev zachytil rádiovú a telefonickú komunikáciu medzi proruskými separatistami, ktorá dokazuje ich zodpovednosť za sobotňajší raketový útok na obytné štvrte mesta Mariupol. Informovala o tom agentúra AP.

Porošenko to uviedol na dnešnom krízovom zasadnutí svojho bezpečnostného kabinetu. Zachytené rozhovory podľa neho obsahujú nezvratné dôkazy, že útok na Mariupol, ktorý si vyžiadal najmenej 30 mŕtvych a približne 100 zranených, spáchali separatisti. Porošenko však verejne neuviedol ďalšie podrobnosti.

Povstalecké milície zodpovednosť za útok odmietajú s tvrdením, že rakety boli odpálené zo západnej časti Mariupolu, kde sú rozmiestnené ukrajinské vládne jednotky.

Ukrajina držala štátny smútok, prečítajte si TU.


Toto strategicky významnému mestu Mariupol na juhovýchode Ukrajiny kontroluje ukrajinská armáda a pozície separatistov sa nachádzajú približne desať kilometrov východne od mesta.



Pracovníci agentúry OSN dnes rozdávali deky obyvateľom Mariupolu, ktorí v dôsledku ostreľovania prišli o strechu nad hlavou alebo trpia následkami zimy kvôli poškodeniu vykurovacích systémov.

Podľa agentúry Reuters sú miestni obyvatelia v šoku, ulice sú prázdne a ľudia si zadebňujú okná na domoch a pripravujú sa na najhoršie.

Vodca proruských separatistov v Doneckej oblasti Alexandr Zacharčenko v sobotu ohlásil začiatok ofenzívy voči Mariupolu. Neskôr však vyhlásil, že donecké milície nemajú v úmysle obsadiť samotný Mariupol a útočia len na pozície ukrajinskej armády východne od mesta.



Mariupol leží v strategickej oblasti juhovýchodnej Ukrajiny medzi Ruskom a ním anektovaným Krymským polostrovom. Obnovenie bojov v oblasti vzbudzuje obavy z toho, že by sa separatistické sily mohli pokúsiť vybojovať pozemný koridor medzi Ruskom a Krymom.