Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Putin aj Obama odsúdili teroristický útok v Paríži

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Šéf Kremľa vyjadril sústrasť rodinám obetí, americký prezident nariadil svojej administratíve, aby poskytla akúkoľvek pomoc potrebnú na postavenie týchto teroristov pred spravodlivosť.

Moskva/Washington 7. januára (TASR) - Šéf Kremľa Vladimir Putin odsúdil dnešný teroristický útok na redakciu francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo. Vyjadril sústrasť rodinám obetí a zaželal skoré uzdravenie zraneným.

Viac sa dočítate TU.

"Hlava štátu ostro odsúdila tento cynický zločin a potvrdila pripravenosť pokračovať v aktívnej spolupráci v boji proti hrozbe terorizmu," citovala agentúra RIA Novosti z vyhlásenia Kremľa.

Útok v Paríži si vyžiadal 12 obetí. Maskovaní ozbrojenci s pokrikom "Alláhu akbar" (Alah je veľký) vtrhli do redakcie, spustili paľbu a po čine utiekli.



Podľa agentúry AP išlo o najhorší teroristický útok vo Francúzsku za posledných najmenej 20 rokov.

Útok odsúdil aj slovenský premiér Róbert Fico. Viac sa dočítate TU.


Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve medzitým oznámil, že páchatelia boli traja. Médiá predtým informovali len o dvoch útočníkoch.

Dnešný útok na redakciu francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo v Paríži, ktorý si vyžiadal najmenej 12 mŕtvych, odsúdil aj americký prezident Barack Obama. Označil to za teroristický čin proti spojeneckému Francúzsku.

"Sme v kontakte s francúzskymi predstaviteľmi a nariadil som svojej administratíve, aby poskytla akúkoľvek pomoc potrebnú na postavenie týchto teroristov pred spravodlivosť," citovala z Obamovho vyhlásenia agentúra Reuters.

"Francúzsko je najstarším spojencom Ameriky a stálo bok po boku s USA v boji proti teroristom, ktorí ohrozovali našu spoločnú bezpečnosť a svet... Znovu a znovu francúzsky národ obhajoval univerzálne hodnoty, ktoré hájili generácie našich národov. Francúzsko a významné mesto Paríž, kde sa odohral tento ohavný útok, dávajú svetu nadčasový vzor, ktorý tu bude aj po nenávistnej vízii týchto zabijakov," konštatoval Obama.