Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Tuniská vláda povoláva zálohy na ochranu turistov a citlivých miest

Zamestnanec čistí záhradu hotela Imperial Marhaba neďaleko tuniského mesta Súsa v sobotu 27. júna 2015, kde 23-ročný študent v piatok zabil pri ozbrojenom útoku na hotelovú pláž najmenej 40 ľudí. Foto: TASR/AP

V súlade s plánom vlády budú ešte v tejto letnej sezóne vo všetkých hoteloch a pozdĺž tuniského pobrežia rozmiestnení príslušníci ozbrojených zložiek určení na ochranu turistov.


Tunis 27. júna (TASR) - Tuniská vláda dnes oznámila, že v dôsledku piatkového útoku v letovisku Sousse prijme mimoriadne bezpečnostné opatrenia, a to najmä v turistických oblastiach a archeologických lokalitách.

Ako vysvetlila agentúra Reuters, stane sa tak v snahe zachrániť cestovný ruch, ktorý je pre Tunisko kľúčovým zdrojov príjmov. Veľkú ranu tomuto odvetviu zasadil už v marci útok dvojice islamistov v múzeu Bardo v hlavnom meste Tunis, pri ktorom prišlo o život 21 turistov, prevažne z Nemecka, Poľska, Španielska a Talianska, ako aj jeden policajt.

V súlade s plánom tuniskej vlády budú ešte v tejto letnej sezóne vo všetkých hoteloch a pozdĺž tuniského pobrežia rozmiestnení príslušníci ozbrojených zložiek určení na ochranu turistov.

Tuniský premiér Habíb Síd dnes okrem toho uviedol, že horské oblasti krajiny, ktoré sú označované za bašty islamistických ozbrojencov, budú vyhlásené za uzavreté vojenské zóny, čím sa uľahčí boj vládnych síl proti podozrivým extrémistom.

V záujme posilnenia bezpečnosti v krajine budú do služby povolaní aj záložníci.

Premiér Síd ďalej oznámil, že v Tunisku budú rozpustené všetky nepovolené politické strany a združenia, čím mal podľa agentúry Reuters na mysli najmä skupiny šíriace radikálny islam.

Tuniská vláda už v noci nadnes oznámila, že v priebehu týždňa hodlá zatvoriť 80 mešít, ktoré sú mimo štátnej kontroly, kvôli tomu, že v nich dochádza k podnecovaniu násilia. Ide o protiopatrenie v dôsledku piatkového teroristického útoku v pobrežnom letovisku pri meste Súsa.

Tuniské úrady dnes podvečer zverejnili novú bilanciu piatkového útoku, podľa ktorej prišlo o život 38 ľudí, z ktorých mnohí boli turistami zo zahraničia. Útočníka, ktorý je 39. obeťou, zlikvidovali na mieste činu bezpečnostné zložky.

Ministerstvo zdravotníctva, ktoré dnes podvečer vydalo novú upravenú bilanciu, potvrdilo, že identifikovaných je zatiaľ desať tiel. Zisťovanie totožnosti je sťažené tým, že väčšina obetí bola na pláži len v plavkách a nemala pri sebe doklady.

Telá všetkých obetí prevážajú do Tunisu, kde sa uskutoční ich úradná identifikácia.

Páchateľa útoku, ktorého zastrelili bezpečnostné zložky, identifikovali ako Sajfuddína Rizkího, mladého študenta univerzity v meste Kairouan (Kairawán) považovanom za jedno z centier saláfistov v Tunisku. K útoku sa prostredníctvom svojho tweetu prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát, ktorá páchateľovi dala pseudonym abú Jahjá Kairawání, informovala skupina SITE, monitorujúca aktivity islamských extrémistov na internete.