Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Ukrajinská vláda vyhlásila na celom území stav pohotovosti

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk Foto: TASR/AP

Cieľom týchto opatrení je koordinácia činnosti všetkých vládnych orgánov v záujme bezpečnosti a obrany občanov.

Kyjev 26. januára (TASR) - Ukrajinská vláda dnes na východe Ukrajiny v súvislosti s eskaláciou bojov s proruskými separatistami vyhlásila mimoriadny stav. V ostatných oblastiach platí vysoký stupeň pohotovosti, informoval dnes na výjazdovom zasadnutí vlády ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk.



Ako spresnil, cieľom týchto opatrení je koordinácia činnosti všetkých vládnych orgánov v záujme bezpečnosti a obrany občanov. Na čele vládnej komisie pre mimoriadne situácie, ktorá bude koordinovať činnosť vládnych úradov, je Jaceňuk.

Podľa agentúry TASS Jaceňuk zdôraznil, že "režim mimoriadneho stavu si netreba mýliť s výnimočným stavom a stanným právom". "Naše rozhodnutie znamená, že všetky štátne orgány musia pracovať 24 hodín denne a sedem dní v týždni," vysvetlil.

Na osobitný režim v súvislosti s dramatickým vývojom v Doneckej a Luhanskej oblasti prešla Dnepropetrovská oblasť už uplynulú nedeľu. Od minulého piatku je posilnená ochrana všetkých úradov tzv. silových štruktúr v Charkovskej oblasti, ktorej vedenie nariadilo dôsledné monitorovanie situácie v zóne bojov.

Jaceňuk dnes poveril veliteľa dobrovoľníckej Národnej gardy Oleksandra Kirilenka, aby vyslal "všetkých svojich ľudí na hliadkovanie v mestách, na ochranu občanov".

Boje na východe Ukrajiny sa zintenzívnili po Novom roku, ale najmä v posledných desiatich dňoch, keď prišlo o život už takmer 300 ľudí. Posledným závažným incidentom bolo sobotné ostreľovanie východných štvrtí mesta Mariupol, ktoré si vyžiadalo najmenej 30 obetí na životoch.