Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Útočník v Brode sa skryl za barový pult a pálil, opísal útok policajt

Ľudia kladú sviečky a kvety počas pietnej spomienky pri reštaurácii Družba, v ktorej včera 62-ročný muž zastrelil osem ľudí a seba, 25. februára 2015 v Uherskom Brode. Všetky obete pochádzali zo Zlínskeho kraja, kde leží aj malé mesto Uherský Brod, len 30 kilometrov od Slovenska. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

"Masová vražda takého charakteru nemá v ČR obdobu," uviedol riaditeľ Krajského riaditeľstva polície.

Praha 25. februára (TASR) - Polícia pokračuje vo vyšetrovaní utorkovej streľby v moravskom meste Uherský Brod, kde 62-ročný muž v reštaurácii Družba zastrelil osem ľudí a potom spáchal samovraždu. O najnovších zisteniach informoval na dnešnej tlačovom brífingu v Prahe riaditeľ Krajského riaditeľstva polície Zlínskeho kraja Jaromír Tkadleček, uviedol spravodajský portál iDNES.cz.

"Masová vražda takého charakteru nemá v ČR obdobu. Následky, ktoré spôsobila, sú fatálne," povedal Tkadleček.

"Do akcie boli zapojené desiatky policajtov. Keď sme nad tragickým miestom stáli, hlboko to nami ľudsky otriaslo. To však nemôže mať vplyv na našu profesionalitu," dodal. Podľa neho policajti boli na mieste rýchlo a v predpísanom čase.

Nový šéf polície Zlínskeho kraja Tkadleček upozornil, že vyšetrovanie bude trvať týždne až mesiace. Polícia totiž musí čakať na výsledky pitiev, vyjadrenia znalcov, výsledky vypočúvania desiatok osôb, zostavenie časového rámca celého procesu. Reštaurácia Družba zostáva stále zatvorená a strážená, keďže prebieha hľadanie ďalších dôkazov. Zatvorený je aj objekt, kde páchateľ býval, dodal policajný veliteľ.

Tkadleček o samotnej udalosti vyhlásil, že išlo o rýchly sled udalostí a vrah pálil preto, aby zabil čo najviac ľudí. "Osoba hneď, ako vstúpila do reštaurácie, začala bez akéhokoľvek varovania strieľať. Pre tých, čo tam zostali, už potom v podstate nebolo úniku," opísal tragédiu.

Ako prvá dorazila do reštaurácie dvojčlenná hliadka miestneho obvodného policajného oddelenia. O 12.50 h postupovala po schodisku smerom do reštaurácie. Keď sa obaja príslušníci dostali do priestoru dverí, páchateľ na nich spustil paľbu. Strieľal z pomerne väčšej vzdialenosti, z protiľahlého roku miestnosti, kde sa skryl za barovým pultom. "Bola vidieť iba jeho hlava a ruka, ktorou strieľal," opísal situáciu Tkadleček.

V tú chvíľu videli policajti okrem páchateľa aj obete útoku. "Reštaurácia bola plná rôzne sediacich a ležiacich ľudí. Ale policajti vtedy nemohli vedieť, či sú zranení, alebo mŕtvi," uviedol policajný šéf.

Obaja príslušníci polície mali nepriestrelné vesty a v ruke zbraň. Použili zákonné výzvy, ale páchateľ nereagoval, preto zvažovali použitie zbraní. Hliadka vtedy ešte nezačala strieľať. Situáciu vyhodnotila tak, že je nutné zavolať posily.

Na miesto činu teda dorazila zásahová jednotka a policajný vyjednávač. Podarilo sa mu s páchateľom nadviazať telefonický kontakt.

Vyjednávanie sa najprv uberalo správnym smerom a polícia predpokladala, že jej podarí dostať k ležiacim ľuďom. Vyjednávač a veliteľ zásahu však nakoniec vyhodnotili situáciu tak, že neprebieha pozitívne ani pre políciu, ani pre zúčastnených. "Bolo preto rozhodnuté o represívnom riešení," informoval Tkadleček. A do reštaurácie vtrhla zásahová jednotka.

Riaditeľ ďalej zopakoval, že muž mal platný zbrojný preukaz a vlastnil dve zbrane, ktoré sa našli na mieste činu. Polícia sa domnieva, že práve tieto zbrane boli použité na usmrtenie osôb, ale vyšetrovatelia ešte čakajú na výsledky balistických expertíz.

Muž podľa Tkadlečka splnil všetky podmienky, aby zbrojný preukaz a zbrane vlastnil - nebol zákonný dôvod na ich odobratie. Páchateľ nemal kriminálnu minulosť, zopakoval policajný šéf.

Páchateľova družka je teraz v psychiatrickej nemocnici. Nie je zadržaná, ale komunikácia s ňou bude veľmi zložitá, informoval krajský policajný šéf, ktorého citoval portál iDNES.cz.

Tkadleček tiež reagoval na kritiku starostu Uherského Brodu Patrika Kunčara, že mal nedostatok informácií o takej závažnej udalosti. Tkadleček povedal, že starosta mal rovnaké informácie ako policajný prezident či minister vnútra.

Na mieste zásahu boli aj policajti z odboru kontroly, aby vyhodnotili postup počas zásahu. Policajti i zásahová jednotka totiž konali v značne neprehľadnej situácii.

Premiér Bohuslav Sobotka, ktorý je práve na návšteve Južnej Kórey, si uctí v Uherskom Brode pamiatku ôsmich obetí v pondelok 2. marca. Na mieste zapáli sviečku a položí kvet, napísal portál iDNES.cz.