Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia NHL

Hráči z NHL prisľúbili účasť na MS, Višňovského a Budaja neoslovia

Na snímke generálny sekretár SZĽH a generálny manažér SR "A" Otto Sýkora. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Sýkora s Országhom navštívili v USA viacero duelov NHL a osobne sa stretli s Kopeckým, Meszárošom, Pánikom, Marinčinom, Mariánom Hossom, Chárom, Tatarom a Jurčom.

Bratislava 11. marca (TASR) - Všetci oslovení slovenskí hokejisti z NHL majú v prípade ukončenia klubovej sezóny a dobrého zdravotného stavu záujem reprezentovať na majstrovstvách sveta v Česku. Tak znie záver z inšpekčnej cesty v zámorí, ktorú v uplynulých dňoch absolvovali generálny manažér národného tímu Otto Sýkora spoločne s asistentom trénera Vladimírom Országhom.

Počas deviatich dní v USA navštívili Sýkora s Országhom viacero duelov NHL a postupne sa osobne stretli s Tomášom Kopeckým (Florida), Andrejom Meszárošom (Buffalo), Richardom Pánikom (Toronto), Martinom Marinčinom (Edmonton), Mariánom Hossom (Chicago), Zdenom Chárom (Boston), Tomášom Tatarom a Tomášom Jurčom (obaja Detroit). Telefonicky sa takisto skontaktovali s dvojicou z Los Angeles Andrejom Sekerom a Mariánom Gáboríkom. "Zo všetkých rozhovorov sme mali veľmi dobrý pocit. Pre nás je podstatné, že všetci hráči prejavili ochotu prísť na majstrovstvá sveta hneď, ako sa im skončí základná časť, respektíve ich tímy vypadnú v play off. Zaujímalo ich všetko možné, pýtali sa, ako sa bude skladať tím, ktorí hráči z Európy prisľúbili účasť. Vrátili sme sa teda zo zámoria veľmi pozitívne naladení," uviedol na stredajšej tlačovej konferencii v Bratislave GM Sýkora a prezradil aj jednu zaujímavosť: "Prvý zápas sme sledovali na Floride, to bolo krátko pred prestupovou uzávierkou. Tomáša Kopeckého mali vytrejdovať do Chicaga. Už-už bola výmena na spadnutie, no nakoniec sa neudiala, keď Chicago namiesto neho siahlo po Andrewovi Desjardinsovi zo San Jose. Tomáš tak vedel, že na Floride zostane do konca sezóny. Ak by Panthers nepostúpili do play off, tak samozrejme príde na šampionát."



Legionári z profiligy sú v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi oveľa viac naklonení smerom k účasti na MS. "Vnímajú to v dvoch rovinách," vysvetľoval Sýkora. "Jednak vedia, že majstrovstvá sveta budú rozhodovať o miestenke na olympijský turnaj v roku 2018 a jednak, že v Ostrave budeme mať viac-menej domáce prostredie. Vedia, že slovenskí fanúšikovia nám tam vytvoria neskutočnú atmosféru. Zároveň to hráči tejto generácie vnímajú ako jednu z posledných šancí zahrať si spoločne v jednom tíme. Viacerí totiž signalizovali, že po MS ukončia reprezentačnú kariéru."



Trochu komplikovanejšia je situácia s hráčmi s dvojcestnými zmluvami, po vypadnutí ich totiž môžu kluby NHL zapísať na farmu. Vedenie reprezentácie chce ale presvedčiť generálnych manažérov zámorských tímov, aby ich pustili na MS. "Chceme o nich zabojovať. Určite sa zaujímame o Martina Marinčina, Tomáša Jurča aj Marka Daňa. Generálnym manažérom Columbusu je Jarmo Kekäläinen, je to Fín, ktorý majstrovstvá sveta vníma pre Daňa ako možnosť posunúť sa dopredu. V hre je z AHL aj Marek Hrivík, ktorý môže hrať na problémovom poste centra. U neho ale hrozí, že si ho Rangers na play off stiahnu do NHL."

Sýkora dodal, že v súvislosti s MS sa nechystajú osloviť brankára Petra Budaja, ktorý stratil miesto v NHL a vo farmárskej AHL podáva nevyrovnané výkony. "Momentálne mu neplánujeme volať," potvrdil. U hráčov, ktorým sa končia zmluvy, budú musieť vybaviť aj poistky.

Vedenie reprezentácie sa chce v najbližších dňoch skontaktovať aj s brankárom NY Islanders Jaroslavom Halákom. Naopak, jeho klubového spoluhráča Ľubomíra Višňovského neplánuje v súvislosti s májovými MS osloviť. "Naposledy sme sa rozprávali počas zimných olympijských hier v Soči. Posledná informácia od Ľuba znie, že na majstrovstvá sveta už nikdy nepríde, ochotný by bol reprezentovať iba ak na olympiáde. On sa už s reprezentáciou rozlúčil. Preto sme do dnešného dňa túto tému neotvárali," povedal Sýkora na adresu skúseného beka. Višňovský sa pritom v uplynulých mesiacoch v médiách vyjadril, že oficiálne kariéru ešte neukončil, MS by boli pre neho lákadlom a možno by zvážil svoj štart v Česku. "My túto informáciu nemáme. Ak by sa Ľubo rozhodol nejako ináč, musel by najprv o tom informovať pána Vůjteka. Potom by sme museli prehodnotiť, či áno alebo nie."

Rovnako neplánuje vedenie mužstva otvárať ani tému Tomáš Záborský. "Je to rovnaká situácia ako v prípade Višňovského. Tomáš sa rozlúčil s reprezentáciou. Vyhovárali sme mu to, aby to nerobil. Ovtedy sme sa spolu nerozprávali. Ak by chcel reprezentovať, musí nás najprv kontaktovať," zdôraznil Sýkora.