Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

KORONAVÍRUS V SR: Ďalšie dva potvrdené prípady

Na snímke muž s ochranným rúškom na tvári pred klinikou infektológie Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) na Kramároch v Bratislave v piatok 6. marca 2020. Slovenské úrady v piatok potvrdili prvý prípad nákazy novým koronavírusom na Slovensku. Pacient je momentálne hospitalizovaný a izolovaný na klinike infektológie Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) na Kramároch, archívna foto. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Na Slovensku je tak potvrdených spolu päť prípadov, 491 vzoriek je negatívnych.

Bratislava 8. marca (TASR) -Na Slovensku v nedeľu potvrdili ďalšie dva pozitívne prípady nového koronavírusu. Ide o jednu osobu z Bratislavy a druhú zo Senca. Jedna je hospitalizovaná na klinike infektológie a geografickej medicíny Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) na Kramároch, druhá je v domácej izolácii. Na Slovensku je tak potvrdených spolu päť prípadov, 491 vzoriek je negatívnych. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová.

Na Kramároch sú naďalej hospitalizovaní traja ľudia, ktorí boli pozitívne testovaní na nový koronavírus, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19. "Hygienici a epidemiológovia pracujú v pohotovostnom režime a ohnisko nákazy majú podchytené. Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Bratislave zabezpečuje všetky potrebné protiepidemiologické opatrenia s dôrazom na maximálnu ochranu ľudí a na elimináciu rizika šírenia ochorenia," uviedla Eliášová.

Národné referenčné centrum pre chrípku na ÚVZ SR priebežne vyšetruje ďalšie klinické vzorky úzkych kontaktov potvrdených prípadov.

RÚVZ so sídlom v Bratislave rieši aj situáciu so štyrmi Slovákmi (dve deti, dvaja dospelí), ktorí sú pre potvrdené ochorenie v domácej izolácii v rakúskom Kittsee. "Deti navštevujú Cambridge International School v Bratislave, hygienici tam 7. marca vykonali epidemiologické vyšetrenie. Z dôvodu zabránenia šírenia ochorenia vydali karanténne opatrenie – prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu v termíne od 9. marca do 22. marca," dodala Eliášová.

Rezort zdravotníctva epidemiologickú situáciu vyhodnocuje na dennej báze a v prípade potreby je pripravený operatívne pristúpiť k ďalším potrebným opatreniam.



Bratislavský kraj zatvára všetky svoje stredné školy


Bratislavský samosprávny kraj (BSK) prerušuje pre nový koronavírus od pondelka (9. 3.) na týždeň vyučovanie na všetkých stredných školách vo svojej pôsobnosti. Zatvorenie sa týka aj osemročných gymnázií a základných škôl na Dunajskej a Teplickej ulici v Bratislave, rovnako tak aj strednej odbornej školy v Malinove. Uviedol to predseda BSK Juraj Droba na nedeľnom brífingu po zasadnutí krízového štábu.

"Za posledné dni sa nám ozvali riaditelia viacerých škôl, že majú žiakov, ktorí prišli do priameho kontaktu s infikovanými. Takže sme sa rozhodli prerušiť vyučovanie na všetkých stredných školách v Bratislavskom kraji, ktoré patria pod BSK. Vyučovanie bude prerušené zatiaľ na päť dní," skonštatoval Droba s tým, že zatvorené budú zároveň aj plavárne Na Pántoch, na Drieňovej a na Tomášikovej ulici. Jediná škola, ktorá zostáva naďalej otvorená, je základná škola v Malinove.

Šéf Bratislavského kraja v tejto súvislosti prosí zamestnávateľov o ústretovosť k zamestnancom so školopovinnými deťmi, aby mohol aspoň jeden z rodičov ostať doma. "Napríklad umožniť prácu z domu alebo nejaké iné riešenie, ktoré si mimoriadna situácia vyžaduje, aj keď možno nie je presne upravené v Zákonníku práce," poznamenal.

Preventívne opatrenia sa týkajú aj sociálnej oblasti, v tomto prípade sa kraj riadi rozhodnutím Úradu verejného zdravotníctva SR, ktorým zakázal návštevy na všetkých lôžkových oddeleniach. Zároveň je nariadené dodržiavanie hygienicko-epidemiologického režimu. Zákaz návštev sa týka aj zariadení sociálnych služieb. Kultúrne zariadenia rušia svoje predstavenia, kraj rovnako neodporúča organizovanie akýchkoľvek podujatí na jeho území.

Opatrenia sa nevyhli ani doprave a prímestským spojom, ktoré sú dezinfikované, prioritou sú tie spoje, ktoré boli v inkriminovanej oblasti, kde už sa COVID-19 potvrdil. Úrad BSK zároveň obmedzuje priamy kontakt s verejnosťou na minimum, preferuje komunikáciu elektronicky, e-mailom alebo cez telefón. K dispozícii však bude podateľňa úradu.

Výchovno-vzdelávací proces je prerušený aj na Cambridge International School v Bratislave od pondelka 9. marca do 22. marca. "Berieme na vedomie rozhodnutie BSK preventívne pozastaviť vyučovanie na stredných školách. Zo strany Úradu verejného zdravotníctva SR a Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Bratislave nie je z epidemiologického hľadiska zatiaľ nutné pristúpiť k zatvoreniu ďalších škôl," uviedol hlavný hygienik SR. Zároveň odporúča, aby sa študenti počas prerušenia školského vyučovania vyvarovali návštevám hromadných podujatí a miest s veľkým počtom ľudí.




EU, VŠMU a SZU taktiež vyhlasujú prerušenie prezenčnej výučby


Ďalšie tri vysoké školy a univerzity v Bratislave prerušujú pre nový koronavírus od pondelka (9. 3.) prezenčnú výučbu. Ide o Ekonomickú univerzitu (EU) v Bratislave, Vysokú školu múzických umení (VŠMU) v Bratislave a Slovenskú zdravotnícku univerzitu (SZU) v Bratislave. Pedagogický proces bude zabezpečený formou samoštúdia alebo inou metódou. Rozhodli o tom rektori univerzít či krízový štáb.

Ekonomická univerzita prerušuje výučbu do 21. marca, a to na dennom aj externom štúdiu na prvom i druhom stupni štúdia na všetkých pedagogických pracoviskách, teda v Bratislave, Košiciach, Michalovciach i Virte. Rušia sa tiež všetky konzultačné hodiny študijných oddelení, referátov a pedagogických zamestnancov. "Odporúča sa študentom komunikovať s uvedenými oddeleniami a zamestnancami výhradne elektronickou formou alebo telefonicky," uvádza sa vo vyhlásení po nedeľnom zasadnutí krízového štábu.

Študentom sa taktiež odporúča, aby počas prerušenia výučby opustili študentské domovy, výnimkou sú zahraniční študenti. "V prípade výskytu nákazy v danom študentskom domove sa budú musieť študenti podrobiť karanténnemu režimu a daný študentský domov bude uzavretý," informuje ďalej univerzita na sociálnej sieti. S okamžitou platnosťou sa zakazujú návštevy v študentských domovoch univerzity.

V rovnakom termíne bude prerušená výučba aj na Univerzite tretieho veku a rušia sa všetky aktivity UTV organizované Ekonomickou univerzitou v Bratislave, a to vo všetkých vzdelávacích strediskách). Rušia sa tiež všetky hromadné podujatia organizované v priestoroch univerzity v Bratislave aj v Košiciach.

Na VŠMU bude prezenčná výučba prerušená do 14. marca, aj v tomto prípade sa má využiť pre zabezpečenie pedagogického procesu forma samoštúdia alebo iná vhodná metóda. Ako uvádza univerzita na svojej webovej stránke, podrobnosti stanovia dekani fakúlt, pedagógovia poskytnú študentom potrebné informácie a podklady.

Rektorka zároveň odporúča študentom bývajúcim na internátoch, aby počas prerušenia prezenčnej výučby odišli domov, v prípade výskytu nákazy môžu byť internáty uzatvorené. Rušia sa tiež zasadnutia samosprávnych akademických orgánov a všetky hromadné podujatia v priestoroch VŠMU. O ďalšom postupe bude informovať vedenie univerzity v priebehu týždňa.

O prerušení prezenčnej výučby rozhodol aj rektora Slovenskej zdravotníckej univerzity (SZU) Peter Šimko, a to do 21. marca. "Podrobnosti o ďalšej forme výučby a samoštúdia spresnia jednotliví dekani fakúlt," informoval TASR Peter Kimijan zo SZU s tým, že sa zároveň rušia zasadnutia vedeckých rád, akademických senátov a všetkých hromadných podujatí.

Prerušená prezenčná výučba na dva týždne bude aj na dvoch najväčších univerzitách na Slovensku – Univerzite Komenského (UK) v Bratislave a Slovenskej technickej univerzite (STU) v Bratislave.

Staré Mesto zatvára ZŠ Hlboká


Bratislavské Staré Mesto pre nový koronavírus uzatvára preventívne od pondelka (9. 3.) Základnú školu (ZŠ) Hlboká. Dôvodom je, že niektorí žiaci sa dostali do priameho kontaktu s potvrdenými infikovanými osobami. Na škole bude výchovno-vzdelávací proces prerušený do 18. marca. TASR o tom informoval staromestský hovorca Matej Števove.

"Dozvedeli sme sa, že niektoré deti boli v priamom kontakte s potvrdenými infikovanými osobami. Nechceme nič podceniť, preto školu radšej uzatvárame. Zatiaľ na desať dní, situáciu budeme priebežne monitorovať a vyhodnocovať," skonštatovala starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová s tým, že deti dostanú elektronicky pokyny na domáce úlohy.

Starostka ubezpečila, že budú sledovať aj ostatné základné školy a na hodinovej báze vyhodnocovať situáciu. "V prípade najmenšieho podozrenia uzavrieme aj ďalšie základné školy v Starom Meste, ktoré sú v našej pôsobnosti," doplnila Aufrichtová.

Hlavné mesto v súvislosti s novým koronavírusom a preventívnym zatváraním školských zariadení zdôrazňuje, že šíriace sa správy o plošnom zatváraní základných a materských škôl nie sú pravdivé. „Bratislavské mestské časti zatiaľ nepristupujú k plošnému zatváraniu materských a základných škôl vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti,“ poznamenal hovorca mesta Peter Bubla.

K zatvoreniu školy pristupuje vedenie školy po konzultácii s regionálnym úradom verejného zdravotníctva (RÚVZ) zatiaľ iba v jednotlivých konkrétnych prípadoch. A to základe podozrenia z kontaktu žiaka s osobou, u ktorej bolo potvrdené ochorenie. Bližšie informácie poskytne bratislavský magistrát na pondelňajšej tlačovej konferencii.

Polícia pomáha pri opatreniach súvisiacich s vírusom


Polícia sa aktívne spolupodieľa na opatreniach v súvislosti s novým koronavírusom. V nedeľu o tom informoval hovorca Ministerstva vnútra SR Petar Lazarov.

"Poskytuje asistencie lekárskym zložkám pri prevozoch osôb s podozrením na vírus, realizuje informačnú kampaň vlastnými silami a prostriedkami, ako aj v súčinnosti s mimorezortnými partnermi, dobrovoľnými organizáciami vo vnútrozemí, ako aj na určených hraničných priechodoch a letiskách," uviedla ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD). Informačnú kampaň polícia realizuje aj prostredníctvom sociálnej siete. Policajti absolvovali nácviky krízových situácií na Letisku M. R. Štefánika v Bratislave, na hraničnom priechode Vyšné Nemecké a v Čiernej nad Tisou.



Hliadky Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave zabezpečujú nepretržitý výkon služby v priestoroch kliniky infektológie a geografickej medicíny Univerzitnej nemocnice Bratislava, kde poskytujú spoluprácu podľa požiadaviek lekárskeho tímu.

Polícia rovnako prijíma ďalšie vlastné opatrenia, ktorých cieľom je v maximálnej možnej miere eliminovať šírenie nového koronavírusu. Ide najmä o zisťovanie a prejednávanie priestupkov formou objektívnej zodpovednosti. Fyzická kontrola dokladov totožnosti vo výkone služby sa realizuje iba v nevyhnutných a odôvodnených prípadoch. Cieľom opatrení je v čo najväčšej možnej miere vyvarovať sa hotovostného styku. Denne sa na realizácii týchto opatrení podieľa okolo 1000 policajtov, zaradených na všetkých útvaroch a službách v rámci Policajného zboru.


Pre verejnosť je dostupná nová infolinka, tentoraz pod taktovkou NCZI. Odborníci na čísle 0800 221 234 odpovedajú na otázky 24 hodín denne, 7 dní v týždni.

Naďalej sú pre verejnosť k dispozícii aj ďalšie kontakty:



Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky – 0917 222 682, novykoronavirus@uvzsr.sk

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici - 0918 659 580

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Bratislave – 0917 426 075

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Nitre – 0948 495 915

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Trnave - 0905 903 053

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Trenčíne – 0911 763 203

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Košiciach – 0918 389 841

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Prešove – 0911 908 823

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Žiline – 0905 342 812


TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová.



Košice zrušili niektoré podujatia


Mesto Košice zakázalo vlastné podujatia s vyššou koncentráciou ľudí - dôvodom je prevencia pred šírením nového koronavírusu. Obmedzenia na základe odporúčaní regionálnej hygieničky vstúpia do platnosti v pondelok (9. 3.). Informuje o tom magistrát na svojej webovej stránke s tým, že o tom na svojom sobotňajšom (7. 3.) zasadnutí v rámci krízového štábu mesta rozhodla hygienicko-protiepidemická komisia.

Až do odvolania platia zákazy organizovania verejných zhromaždení na území mesta a organizovania kultúrno-spoločenských a športových aktivít, ktoré organizujú mesto Košice alebo organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta, ako aj zákaz všetkých školských exkurzií, zájazdov, výletov a akcií s vyššou koncentráciou detí. Zároveň platí zákaz návštev v domovoch sociálnych služieb.

"Všetky tieto zákazy sú určené pre orgány a úrady samosprávy, organizácie zriadené mestom Košice a organizátorov akcií, ktoré organizuje mesto," dodal hovorca magistrátu Vladimír Fabian.

Mesto pripomína, že seniori sú pri koronavíruse najzraniteľnejší, preto presunú plánované oslavy Medzinárodného dňa žien (MDŽ), ako aj ich vlastné podujatia. Na utorkových (10. 3.) oslavách MDŽ očakávali účasť zhruba 800 obyvateliek. Seniori dostali aj odporúčanie, aby pre zvýšenie svojej vlastnej bezpečnosti výrazne obmedzili aj stretávanie sa v Denných centrách a senior kluboch.

Prítomnosť nového koronavírusu sa v Košiciach zatiaľ nepotvrdila. Podľa slov primátora Jaroslava Polačeka mesto rôznymi preventívnymi opatreniami dokáže zamedziť tomu, aby sa šíril.

"Ako druhé najväčšie mesto na Slovensku musíme aj my pristúpiť k takémuto riešeniu. Snažíme sa ochrániť všetkých obyvateľov mesta vrátane seniorov. Musíme urobiť všetko preto, aby sme v rámci prevencie čo najviac obmedzili možnosti šírenia vírusov. Mesto Košice sa už na to niekoľko týždňov pripravovalo a prijali sme aj viaceré preventívne opatrenia," uviedol primátor.

V uplynulých dňoch vydali viacero pokynov a odporúčaní pre svoje školy a školské zariadenia. Opatrenia na zamedzenie šírenia nového koronavírusu prijali aj viaceré mestské podniky vrátane Dopravného podniku mesta Košice (DPMK).

Knižnica pre mládež mesta Košice musí napríklad obmedziť zhromažďovanie detí vo svojich priestoroch maximálne na jednu triedu. Vlastné protiepidemické opatrenia uskutočňujú aj košická zoologická záhrada, Stredisko sociálnej pomoci mesta Košice a Správa mestskej zelene.

"Riaditelia Bytového podniku mesta Košice (BPMK) a K13–Košické kultúrne centrá dostali pokyn, aby usmernili všetkých prenajímateľov a usporiadateľov podujatí vo svojich priestoroch, nech obmedzia aktivity, pri ktorých sa koncentruje väčší počet ľudí, a takisto vo vlastnej réžii zabezpečili aj potrebné preventívne opatrenia," dodáva magistrát.


V Bratislave zatvárajú ďalšiu školu


V Bratislave sa pre nový koronavírus zatvára ďalšia škola. Od pondelka (9. 3.) bude počas nasledujúcich dvoch týždňov prerušený výchovno-vzdelávací proces na Cambridge International School v Starom Meste. Dôvodom je potvrdenie ochorenia u rodinného príslušníka jedného zo žiakov. Vedenie školy o tom informuje na webovej stránke.

"V súlade s pokynmi Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave v súvislosti s výskytom COVID-19 u rodinného príslušníka detí navštevujúcich naše školské zariadenie a na zabránenie šírenia ochorenia je z dôvodu karanténnych opatrení s okamžitou platnosťou prerušený výchovno-vzdelávací proces na našej škole," uvádza škola. Vyučovanie bude prerušené od 9. do 22. marca.

Viac informácii o koronavíruse nájdete tu.

Škola zároveň poznamenáva, že je v neustálom kontakte s RÚVZ, ako aj telefonicky s rodinou, u ktorej bolo potvrdené ochorenie. Priebeh ochorenia je v tomto prípade stabilný s príznakmi ochorenia chrípky.

Na Slovensku sú doteraz známe tri pozitívne výsledky na nový koronavírus. Ďalší štyria nakazení Slováci, rodina, sú v karanténe v Rakúsku.


Trnava: Udeľovanie cien mesta bolo zrušené, uskutoční sa v náhradnom termíne


Udeľovanie ocenení mesta Trnava, ktoré sa malo uskutočniť v nedeľu, je z dôvodu preventívnych opatrení na zamedzenie šírenia nového koronavírusu zrušené. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Veronika Majtánová.



"Ministerstvo vnútra SR v piatok 6. marca odporučilo mestám a obciam obmedziť organizáciu spoločenských, kultúrnych a športových podujatí v ich pôsobnosti. Informácie o novom termíne odovzdávania ocenení budú zverejnené," uviedla hovorkyňa mesta.

Návrhy na udelenie ocenení mesta Trnava významným jednotlivcom i kolektívom za rok 2019 schválili poslanci mestského zastupiteľstva na svojom siedmom riadnom zasadnutí 11. februára. Slávnostné odovzdávanie ocenení sa malo uskutočniť v sále Marianum na Hollého ulici v Trnave.

Nositeľmi Ceny mesta Trnavy sa stanú Jozef Opatovský za upevňovanie demokratických princípov v oblasti justície a spevácky zbor gymnázií mesta Trnavy Cantica nova za úspešnú 50-ročnú činnosť a reprezentáciu Trnavy v zborovom speve.

Uznanie za zásluhy o rozvoj a reprezentáciu mesta Trnavy dostanú Igor Fabián za dlhoročnú prácu v prospech seniorov a Dagmar Galbová za dobrovoľnícku prácu na pomoc rodinám v núdzi. In memoriam bude udelené uznanie Jozefovi Kozmalovi za celoživotnú športovú činnosť a Štefanovi Oroszovi za prínos v oblasti hudobného života v Trnave.


V bratislavskej zoologickej záhrade zatvorili pavilón primátov


V Zoologickej záhrade v Bratislave v nedeľu zatvorili pre návštevníkov pavilón primátov. Ide o preventívne opatrenie súvisiace so zamedzením šírenia nového koronavírusu. TASR o tom informovala Zuzana Chalupová z bratislavskej zoologickej záhrady.

Pavilón primátov v bratislavskej ZOO obývajú dva druhy ľudoopov. Ide o päťčlennú skupinu šimpanza učenlivého a trojčlennú skupinu orangutana sumatrianskeho. "Ľudoopy sú vysoko vnímavé na mnohé ľudské ochorenia. Pavilón primátov sme z preventívnych dôvodov pre návštevníkov zatvorili," uviedla Chalupová. Cieľom tohto opatrenia je minimalizácia možností prenosu vírusu v záujme ochrany zdravia zvierat, chovateľov a návštevníkov.

"Návštevníci budú mať možnosť vidieť naše ľudoopy vo vonkajších výbehoch vždy, keď bude primerané počasie a potrebná priemerná denná teplota na pobyt zvierat vonku," uzavrela Chalupová.


Bratislavský samosprávny kraj zatvára ďalšie dve stredné školy


Bratislavský samosprávny kraj (BSK) zatvára pre nový koronavírus od pondelka (9. 3.) ďalšie dve stredné školy. Jednou je Gymnázium v Malackách, zatvorenie ktorého kraju odporučil po sobotnom (7. 3.) zasadnutí malacký mestský krízový štáb. Druhou je Stredná odborná škola pedagogická na Bullovej ulici v Bratislave, ktorú navštevuje vysoký počet žiakov z Malackého okresu, kde bol potvrdený výskyt ochorenia COVID-19. Vyučovanie je prerušené na týždeň.

"Na všetkých krajských školách platia naďalej zvýšené hygienické opatrenia, napríklad pravidelná dezinfekcia priestorov, kľučiek, podláh, šatní a podobne," zdôraznila hovorkyňa kraja Lucia Forman.

Bratislavský kraj prijal za posledné dni sériu bezpečnostných preventívnych opatrení, ktoré by mali znížiť riziko prenosu koronavírusu v jeho zariadeniach. Týka sa to stredných škôl, zariadení sociálnych služieb, kultúrnych zariadení, ako aj prímestských spojov. "Nič nenechávame na náhodu. Stále platí, že najúčinnejšou zbraňou je prevencia," poznamenal predseda BSK Juraj Droba.



Do rovnakého termínu, teda do 15. marca, je preventívne zatvorená aj Stredná odborná škola masmediálnych a informačných štúdií na Kadnárovej ulici v Bratislave. Vzniklo totiž podozrenie, že jeden zo žiakov mohol prísť do kontaktu s nakazeným človekom. Prvou školou, ktorú kraj zatvoril tento týždeň, bola Stredná priemyselná škola na Fajnorovom nábreží v Bratislave, v tomto prípade sa nový koronavírus nepotvrdil.

Na Slovensku sú doteraz známe tri pozitívne výsledky na nový koronavírus. Ďalší štyria nakazení Slováci, rodina, sú v karanténe v Rakúsku.


Ministerstvo nedoporučuje vycestovať do Talianska


Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVaEZ SR) odporúča občanom SR vzhľadom na situáciu okolo šírenia nového koronavírusu necestovať do Talianska. Agentúru TASR o tom v nedeľu informovala riaditeľ tlačového odboru MZVaEZ SR Juraj Tomaga.



"MZVaEZ SR apeluje na občanov SR, ktorí sa už nachádzajú v Taliansku, aby počas pobytu dbali na osobnú hygienu, predovšetkým na umývanie rúk, ako aj na hygienu potravín a nezdržiavali sa na miestach s veľkou koncentráciou ľudí," uviedol Tomaga.

V prípade podozrenia na prítomnosť koronavírusu nemá pacient vyhľadať odbornú lekársku pomoc, pretože tá ho po zatelefonovaní sama navštívi v mieste pobytu.

V prípade núdze môžu občania SR nepretržite kontaktovať pohotovostný mobil Veľvyslanectva SR v Ríme na tel. č. +39 3385432071 alebo MZVaEZ SR na tel. č. +421259785978.



Ministerstvo zároveň upozornilo, že prípady ochorenia COVID-19 ohlásili už aj San Maríno a Vatikán.

Taliansky premiér Giuseppe Conte v noci na nedeľu oznámil, že podpísal dekrét talianskej vlády s účinnosťou od 8. marca 2020 do 3. apríla 2020, na základe ktorého sú uzatvorené región Lombardsko a provincie Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia a Rimini (v regióne Emilia Romagna), Pesaro a Urbino (v regióne Marky), Benátky, Padova a Treviso (v regióne Benátsko) a Asti a Alessandria (v regióne Piemont).

Viac o situácii v Taliansku nájdete tu.

Tieto administratívne územia môže opustiť len ten, kto preukáže na to opodstatnený dôvod. Porušenie ustanovení uvedených v dekréte talianskej vlády sa považuje za trestný čin.

Ministerstvo priblížilo, že v Taliansku sa zakazuje vstup do spomínaných administratívnych oblastí, odchod z nich, ako aj pohyb v rámci ich územia a takisto je zakázaný pohyb infikovaných osôb. Zatvárajú sa školy, nesmú sa organizovať verejné športové podujatia (odstavujú sa lyžiarske strediská, telocvične, bazény), kultúrne podujatia (zatvárajú sa múzeá, galérie, kiná), nesmú sa uskutočňovať civilné a náboženské obrady vrátane pohrebov a bohoslužby sa môžu konať len vtedy, ak usporiadateľ zabezpečí, že účastníci budú môcť byť od seba vzdialení aspoň jeden meter.




Krízový štáb mesta Trenčín zrušil podujatia s vyššou koncentráciou ľudí


Krízový štáb mesta Trenčín, ktorý v nedeľu zvolal primátor Richard Rybníček, prijal pokyny na minimalizovanie šírenia nového koronavírusu. Jedným z nich je zrušenie všetkých podujatí s vyššou koncentráciou ľudí, ktoré organizuje mesto alebo organizácia v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti, s účinnosťou od pondelka (9. 3.) od 7. hodiny. Informovala o tom hovorkyňa mesta Trenčín Erika Ságová.

Doplnila, že primátor ďalej prikazuje zabezpečiť dezinfekciu kultúrno-informačného centra a Klientskeho centra Mestského úradu (MsÚ) Trenčín a priestorov Mestskej polície Trenčín. "Tiež uzatvoriť centrá pre seniorov, kluby pre seniorov a všetky kultúrne strediská spravované mestom Trenčín. Zrušiť výlety, lyžiarske výcviky, exkurzie a školy v prírode plánované mimo územia SR, organizované školskými zariadeniami v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. A tiež zintenzívniť hygienický filter v predškolských zariadeniach v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta," uviedla Ságová.

Primátor Trenčína zároveň od pondelka odporúča zvážiť správcom uzatvorenie Kultúrneho centra Aktivity a Kultúrneho strediska Dlhé Hony. "Športovým klubom a športovým zväzom odporúča prehodnotiť konanie športových podujatí v meste, prípadne účasť divákov na týchto podujatiach. Organizátorom kultúrnych a spoločenských podujatí odporúča prehodnotiť ich konanie, verejnosti odporúča nezúčastniť sa na zasadnutiach Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Trenčíne, jeho zasadnutia sledovať online. Verejnosť môže poslancov kontaktovať elektronicky alebo telefonicky pomocou kontaktných informácií z internetovej stránky mesta," dodala hovorkyňa mesta.



Riaditeľom škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta odporúča trenčiansky primátor sledovať zdravotný stav detí. "Pri podozrení na ochorenie by mali postupovať podľa odporúčania príslušných orgánov a zabezpečiť dostatočné množstvo umývacích a dezinfekčných prostriedkov a ich efektívne používanie. Verejnosti odporúčame obmedziť návštevy miest s vyššou koncentráciou ľudí, najmä kín, divadiel, kostolov, nákupných centier. Verejnosť by mala sledovať odporúčania a nariadenia príslušných orgánov, najmä Regionálneho úradu verejného zdravotníctva RÚVZ so sídlom v Trenčíne a Úradu verejného zdravotníctva SR," upozornila Ságová.

Preventívne opatrenia odsúhlasil krízový štáb mesta Trenčín po dohode s riaditeľkou RÚVZ v Trenčíne Ľudmilou Bučkovou, ktorá sa na zasadnutí krízového štábu zúčastnila a informovala prítomných o aktuálnej situácii, uzavrela hovorkyňa mesta.