Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

UNIKÁTNE FOTOGRAFIE: Svetová zimná univerziáda 1987 na Štrbskom plese

Zimná univerziáda 1987, Štrbské pleso Foto: TASR

Vďaka projektu digitalizácie archívu TASR prinášame unikátne dobové fotografie.

Bratislava 24. januára (Teraz.sk) - Pri príležitosti otvorenia 27. Svetovej zimnej univerziády prinášame unikátne dobové fotografie z roku 1987, keď Štrbské pleso hostilo najväčšie univerzitné športové podujatie prvýkrát.

Zimná univerziáda 1987, Štrbské pleso
Foto: TASR


Pätnásť zlatých

Pred zimné hry vysokoškolákov sa vtedy písalo poradové číslo trinásť. Športovcom Československa priniesla obávaná číslica šťastie. V roku 1987 na domácej pôde získali spolu 26 medailí, z toho 15 zlatých.

Zimná univerziáda 1987, Štrbské pleso
Foto: TASR


Slovenský úspech

V československých družstvách boli vždy zastúpení aj športovci zo Slovenska. Medzi najúspešnejších športovcov v počte získaných medailí patria zjazdári Jurko a Milanová, ktorí získali na SZU 1987 po tri zlaté medaily. Havrančíková získala v behu na lyžiach dve zlaté.

Zimná univerziáda 1987, Štrbské pleso
Foto: TASR


Krása tela a ducha

Štúdium na univerzitách a univerzitný šport boli vždy v dialektickej jednote. Kalokagatický ideál človeka (krása tela a ducha) nachádzal na univerzitnej pôde vždy svoje uplatnenie a živnú pôdu. Iba človek zdravý a vzdelaný môže posúvať vývoj ľudstva dopredu, vývoj, kde platia aj v civilnom živote športové pravidlá fair play.

Zimná univerziáda 1987, Štrbské pleso
Foto: TASR


Rýchlejšie, vyššie, silnejšie

Aj myšlienky ekechérie (posvätného mieru) sú úzko spojené so športom. Ich pôvod síce siaha do obdobia antického Grécka, ale univerzitný šport bol a je aktívnym šíriteľom tejto myšlienky. Štát, ktorý dbá o vzdelanie a zdravie svojich občanov sa súčasne aktívne podieľa na skutočnom napĺňaní obsahu pojmov kalokagatia a ekechéria. Univerzitný šport dáva aj svojou históriou praktické príklady, ako sa dá bojovať ušľachtilými zbraňami v civilizovanej spoločnosti, v ktorej môžu rozhodovať kritéria športových zápolení v zmysle a v duchu - citius, altius, fortius (rýchlejšie, vyššie, silnejšie).

Zimná univerziáda 1987, Štrbské pleso
Foto: TASR


Univerzita a olymdiáda

Univerziáda je populárne medzinárodné športové podujatie. Názov vznikol spojením slov univerzita a olympiáda. Hier sa môžu zúčastniť vysokoškolskí študenti mladší ako dvadsaťšesť rokov.

Zimná univerziáda 1987, Štrbské pleso
Foto: TASR


Zdroj: www.saus.sk