Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

ONLINE Z HLASOVANIA: Referendum za rodinu je neplatné

Na snímke vpravo hovorca Aliancie za rodinu Anton Chromík v centrále počas očakávania výsledkov Referenda. Bratislava, 7. februára 2015. Foto: TASR

Online je ukončený. Pozrite si, ako pribúdali jednotlivé správy.

Bratislava 7. februára (TASR/Teraz.sk) - Na Slovensku sa dnes o 07.00 h otvorili referendové miestnosti. Občania sa mohli v plebiscite vyjadriť k trom otázkam, ktoré súvisia s manželstvom, adopciami detí a sexuálnou výchovou na školách. Hlasovacie miestnosti sa zatvorili o 22.00 h.



1:49
Referendum iniciované Aliancou za rodinu je neplatné. Po sčítaní hlasov zo všetkých 4942 okrskov dosiahla účasť len 21,41 percenta. Na platnosť plebiscitu je však potrebné, aby prišla hlasovať nadpolovičná väčšina všetkých oprávnených voličov. Údaje vyplývajú z neoficiálnych výsledkov referenda, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR.
Foto: volbysr.sk




1:28
Výsledky referenda sú sčítané, čaká sa na posledný volebný obvod, Košice - okolie.

1:24
Podľa Chromíka referendum hovorí o tých, ktorí prišli.


1:05
Strana Most-Híd rešpektuje výsledok referenda. Verí, že po sobotňajšom (7.2.) hlasovaní preváži v spoločnosti úsilie o vyššiu mieru tolerancie, väčšieho vzájomného rešpektu a porozumenia medzi občanmi.

00:35
Z pohľadu človeka, ktorý rovnosť a ľudské práva v spoločnosti hodnotí ako to najdôležitejšie, sa referendum skončilo mimoriadne úspešne. Aktivistka Hana Fábry to uviedla na margo výsledkov sobotňajšieho (7.2.) referenda o rodine.

00:30
Aliancia za rodinu (AZR) vníma otázky o tom, či sa po referende zmení na politickú stranu, za dehonestujúce. "Sme občianski aktivisti a tými chceme aj ostať," povedal jeden z predstaviteľov aliancie Anton Chromík. Doterajšie výsledky referenda vníma spolu so svojimi kolegami veľmi pozitívne.

00:25
"Nechceme vytvárať politickú stranu, nemalo by to žiadny zmysel," uviedol pre televíziu TA3 Peter Kremský z Aliancie za rodinu. Na margo referenda povedal: "Sme veľmi radi, že táto téma oslovila veľa ľudí, teším sa, že sa o tejto téme začalo hovoriť." Ako dodal, je dôležité, aby sa téma rodiny stala hlavnou témou spoločenského diania. "Sme veľmi spokojní s tým, že k referendu prišlo takmer milión ľudí," uviedol s tým, že po antikampani, ktorá na Slovensku bola, bolo prísť k referendu odvahou. Na margo tý, ktorí hlasovať nešli poznamenal, že možno mali pocit, že aj tak nič nezmenia, a je mu ľúto, že nevyužili svoje občianske právo.

8. februára 00:13
Najvyššiu účasť v sobotňajšom (7.2.) referende má po sčítaní takmer všetkých okrskov naďalej Prešovský samosprávny kraj. Podľa priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR je tam nateraz účasť 32,35 percenta. Nateraz sa účasť za celé Slovensko pohybuje na úrovni 21,32 percenta.

23:59
Referendum bude s najväčšou pravdepodobnosťou neplatné. Po sčítaní hlasov z viac ako 94 percent okrskov dosahuje účasť len 21,33 percenta.

23:56
Atmosféra v štábe občianskej iniciatívy Povedzme nie nezmyselnému referendu.


Reakcie politikov ONLINE sledujeme v tejto správe.


23:50
Romana Schlesinger z Queer leaders fóra povedala po skončení referenda toto:


23:49
Účasť na dnešnom referende prvýkrát tesne prekročila 20 percent, na úspešnosť plebiscitu je však potrebné, aby svoje hlasy odovzdala nadpolovičná väčšina všetkých oprávnených voličov. Doteraz boli spočítané hlasy zo 75,85 percenta okrskov. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov referenda, ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

23:43
Pozrite sa, čo povedal hovorca Aliancie za rodinu Anton Chromík po skončení referenda.


23:36
Najvyššiu účasť v dnešnom referende má po sčítaní takmer dvoch tretín okrskov naďalej Prešovský samosprávny kraj. Podľa priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR je tam nateraz účasť 31,14 percenta.

Účasť podľa krajov po sčítaní dvoch tretín okrskov:
Prešovský kraj: 31,14 %
Žilinský kraj: 29,20 %
Trenčiansky kraj: 21,23 %.
Košický kraj: 18,63 %
Bratislavský kraj: 16,53 %
Nitriansky kraj: 16,36 %
Banskobystrický kraj: 15,11 %
Trnavský kraj: 14,81 %


23:33
Na otázku, či občania súhlasia s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou, odpovedalo 94,17 percenta zúčastnených kladne. Za to, aby sa homosexuálom neumožnili adopcie detí, sa vyjadrilo 97,02 percenta zúčastnených a za možnosť nezúčastňovať sa sexuálnej výchovy na školách zahlasovalo 89,80 percenta občanov.

23:30
Ani po sčítaní hlasov z dvoch tretín okrskov nedosahuje účasť na dnešnom referende ani 20 percent. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov referenda, ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

23:20
Po spočítaní hlasov z polovice okrskov dosahuje účasť v dnešnom referende len 19,28 percenta. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov referenda, ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR. Na to, aby bolo referendum platné, je potrebná účasť nadpolovičnej väčšiny všetkých oprávnených voličov.

23:10
Ani po sčítaní hlasov z viac ako tretiny okrskov sa účasť v dnešnom referende neblíži k 50 percentám. Aktuálne dosahuje 18,62 percenta. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov referenda, ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR. Na to, aby bolo referendum platné, je potrebná účasť nadpolovičnej väčšiny všetkých oprávnených voličov.

23:05
Predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini, ktorý sa dnes o 15.00 h zúčastnil na referende v Banskej Bystrici, kde má trvalý pobyt, nechcel dopredu špekulovať o platnosti či neplatnosti referenda.
Na snímke predseda NR SR Peter Pellegrini vhadzuje hlasovací lístok v Referende 7. februára 2015 v Banskej Bystrici.
Foto: TASR/Branislav Račko


23:03
Necelých 18 percent zatiaľ dosahuje účasť v dnešnom referende. Sčítaných je doteraz 1177 okrskov zo 4942. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov referenda, ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR. Na to, aby bolo referendum platné, je potrebná účasť nadpolovičnej väčšiny všetkých oprávnených voličov.

23:02
Najnižšiu účasť má nateraz Trnavský kraj (11,02 percenta).

23:01
Najvyššiu účasť v dnešnom referende má po sčítaní prvých niekoľkých okrskov zatiaľ Prešovský samosprávny kraj. Podľa priebežných neoficiálnych výsledkov je tam nateraz účasť 28,06 percent.

23:00
V poradí ôsme referendum v ére samostatného Slovenska prebehlo v poriadku bez mimoriadnych udalostí. Krátko po zatvorení všetkých hlasovacích miestností to potvrdila riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán sekcie verejnej správy Ministerstva vnútra (MV) SR Eva Chmelová.

22:59
Na rómskom sídlisku Dúžavská cesta v Rimavskej Sobote bolo zaregistrovaných 594 oprávnených voličov, hlasovať však prišli iba dvaja z nich.

22:50
Zástupcovia Aliancie za rodinu (AZR), ktorá dnešné referendum o ochrane rodiny iniciovala, čakajú na prvé priebežné výsledky v reštaurácii na Námestí SNP v Bratislave. Atmosféra je tam pokojná. Členovia AZR čakajú na prvé výsledky zatiaľ bez veľkých emócií a osláv.


22:49
Výsledky referenda očakávajú aj predstavitelia LGBTI organizácií.
Z referendového štúdia za účasti predstaviteľov LGBTI organizácií. Na snímke vľavo výkonný riaditeľ Iniciatívy Inakosť Martin Macko. Bratislava, 7. februára 2015
Foto: TASR - Michal Svítok





22:45
Po sčítaní hlasov z prvých 209 okrskov z celkového počtu 4942 dosahuje účasť na dnešnom referende 14,57 percenta. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov referenda, ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR. Na to, aby bolo referendum platné, je potrebná účasť nadpolovičnej väčšiny všetkých oprávnených voličov.

22:42
Štáb občianskej iniciatívy Povedzme nie nezmyselnému referendu očakáva spolu s niektorými politkmi výsledky referenda.
Zo štábu občianskej iniciatívy Povedzme nie nezmyselnému referendu a politikov. Na snímke uprostred europoslanec Richard Sulík. Bratislava, 7. februára 2015
Foto: TASR - Michal Svítok


22:39
Priebeh referenda o rodine v mestách a obciach na Spiši bol počas dňa bezproblémový, všetky okrskové miestnosti sa zavreli načas. „Referendum u nás bolo bez podnetov a sťažností, neprišla ani jedna. Ťažko odhadovať, aká bola účasť, v každej obci to bolo iné, okolo tých 20 percent to však môže byť, ale ťažko povedať. Všade to bolo v podstate slabé, podľa toho, aké máme informácie,“ uviedol člen obvodnej referendovej komisie v Poprade Ladislav Maličký.

22:32
Bez akýchkoľvek rušivých momentov prebehlo dnešné referendum na území obvodov Vranov, Humenné a Michalovce. Pre TASR to potvrdili v čase uzatvárania hlasovacích miestností členovia obvodných referendových komisií a vedúci odborov všeobecnej vnútornej správy jednotlivých okresných úradov (OÚ).

22:16
Poslanec Európskeho parlamentu (EP) Richard Sulík (SaS) verí, že kvórum pre platnosť referenda nebude naplnené a celý "humbug" okolo referenda sa skončí. Europoslanec to uviedol približne dvadsať minút pred oficiálnym ukončením hlasovania v dnešnom referende o rodine.

22:15
V kúpeľnom meste Turčianske Teplice občania mohli v dnešnom referende hlasovať v siedmich okrskoch. V jednom z nich sa na referende o rodine zúčastnil aj primátor mesta Igor Hus.


22:14

Prvé priebežné neoficiálne výsledky všeľudového hlasovania by sa na stránke volbysr.sk mohli objaviť medzi 22.30 až 23.00 h.

22:08
Účasť na referende pravdepodobne nepresiahne 50-percentnú hranicu a referendum nebude úspešné. Myslí si to minister vnútra Robert Kaliňák, ktorý počas dnešného dňa navštívil niekoľko okrskových komisií v okolí Bratislavy.
Podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert Kaliňák.
Foto: TASR - Vladimír Benko


22:06
Keďže funguje online systém nahadzovania výsledkov, podľa prvého podpredsedu Ústrednej komisie pre referendum (UKR) Martina Poliačika by predbežné výsledky mohli byť známe okolo jednej až druhej hodiny v noci. Fyzicky by mali byť zhromaždené všetky zápisnice okolo štvrtej až piatej hodiny ráno.

22:02
Prvý podpredseda Ústrednej komisie pre referendum (UKR) Martin Poliačik potvrdil pre TA3 zatvorenie všetkých referendových miestností. "Áno, nemali sme nahlásenú žiadnu okrskovú miestnosť, ktorá by potrebovala z nejakých dôvodov predĺžiť čas, takže by už teraz mali byť všetky zatvorené," uviedol.

22:00

VOLEBNÉ MIESTNOSTI SA ZAVRELI, začalo sa spočítavanie hlasov

21:51
V okresoch Prešov, Bardejov, Stropkov a Svidník prebieha hlasovanie v referende o rodine pokojne, preto všetky okrsky zatvoria o 22.00 h.

21:47
Kampaň, ktorá sprevádzala referendum o rodine, odkryla veľa zla v ľuďoch, ktorých sme považovali za svoje autority, na druhej strane poukázala na ľudí, ktorých sme si doteraz veľmi nevšímali a ktorí sa dokázali vzoprieť tlaku okolia a poukázať na nespravodlivosť. Na stretnutí členov a sympatizantov občianskej iniciatívy "Povedzme nie nezmyselnému referendu" to uviedol publicista Andrej Lúčny, ktorý bol jedným z prvých podporovateľov iniciatívy.

21:36
Aj krátko pred zatvorením hlasovacích miestností je priebeh referenda v Nitrianskom kraji pokojný. Členovia oslovených okrskových komisií potvrdili, že doteraz nemuseli riešiť žiadne problémy či sťažnosti od občanov. Bez incidentov prebieha plebiscit aj v Zlatých Moravciach.

21:19
Za pokojné a bezproblémové označili predsedovia obvodných komisií v Košickom kraji dnešné ľudové hlasovanie. Približne hodinu pred uzatvorením miestností pre hlasovanie v referende tu neriešili žiadny problém. „Žiadne zásahy našej komisie neboli potrebné, nedostali sme žiadnu sťažnosť ani podnet,“ uviedol predseda Obvodnej komisie pre referendum v Košiciach Viliam Beňo.

20:59
Dosiaľ bezproblémový priebeh bez vážnejších incidentov má referendum o rodine v obvodoch Bánovce nad Bebravou a Prievidza.

20:58
Dnešné referendum o rodine oslovuje len mizivé percento z 1035 voličov zapísaných v zoznamoch v horehronskej obci Šumiac v okrese Brezno.

20:48
V obci na juhu rimavskosobotského okresu s 2000 obyvateľmi prebieha hlasovanie v obidvoch tamojších okrskoch pokojne a bez problémov. Ako TASR informovali predsedníčky okrskových komisií Oľga Krnáčová a Andrea Dubovická Šóšiková, účasť na referende je v obci nízka.

20:40
V 68 obciach obvodu Žiar nad Hronom prebieha dnešné ľudové hlasovanie o rodine pokojne. Ako uviedla predsedníčka Obvodnej komisie pre referendum v Žiari nad Hronom Mariana Ciglanová, nezaznamenali žiadne problémy ani podnety od občanov.

20:38
Možnosť zúčastniť sa na dnešnom referende využili aj nitriansky biskup Viliam Judák či nitriansky emeritný biskup Ján Chryzostom kardinál Korec.

20:35
Prezident SR Andrej Kiska sa dnes referenda zúčastnil v rodnom Poprade, čas na odovzdanie hlasu si však našiel až večer krátko po 20. hodine. „Ľudia využili svoje ústavné právo a zorganizovali toto referendum. Ja cítim smútok a rozčarovanie z toho, čo toto referendum pre našu krajinu všetko prinieslo,“ konštatoval Kiska.
Na snímke prezident SR Andrej Kiska vhadzuje hlasovací lístok do urny v Referende 7. februára 2015 v Poprade.
Foto: TASR/Oliver Ondráš




20:00
Už o dve hodiny sa zatvoria referendové miestnosti.




19:56
"Dnes som využil možnosť vyjadriť svoj názor. Dnes pôjdem skoro spať a zajtra lyžovať so synmi," napísal na sociálnej sieti predseda SNS Andrej Danko.
Andrej Danko.
Foto: FB


19:36
Bez incidentov i podnetov od občanov na neregulárny priebeh zatiaľ prebieha dnešné referendum o rodine v okresoch Zvolen, Detva a Krupina. TASR to asi o 19.00 hod. povedala zapisovateľka obvodnej komisie pre referendum Alena Filová.

19:31
Počas referenda sa vyskytol prípad, keď chcel občan hlasovať s pasom, aj keď má trvalý pobyt v SR. Okrsková komisia mu však hlasovanie neumožnila. S pasom by mohol hlasovať iba v tom prípade, ak nemá trvalý pobyt na Slovensku. Informoval o tom prvý podpredsedu Ústrednej komisie pre referendum (UKR) Martin Poliačik s tým, že sa tak podarilo zabrániť viacnásobnému hlasovaniu.

19:00
"Dnes referendum asi nestihnem, v Bardejove si s tímom Markízy spomíname na staré futbalové časy," prezradil nezaradený poslanec NR SR Daniel Krajcer na sociálnej sieti.
Daniel Krajcer s tímom Markízy.
Foto: FB


Výber z online venovaný špeciálne POLITIKOM nájdete v tejto správe.


18:50
Europoslankyňa Monika Flašíková-Beňová (Smer-SD) dnes na referende nebola, dala prednosť prírode. "Na Železnej studničke je nádherne," napísala na sociálnej sieti.
Monika Flašíková-Beňová
Foto: FB

Naopak poslankyňa NR SR Erika Jurinová (OĽaNO) stihla nielen referendum, ale aj mnoho iných aktivít. "Dnes veľmi aktívny deň. Ráno Furmanský deň vo Vitanovej, potom referendum," napísala na sociálnej sieti a dodala, že ju čaká aj stretnutie s priateľmi a stretnutie v Dolnom Kubíne.
Erika Jurinová
Foto: FB

18:28
Do zatvorenia referendových miestností zostávajú už len necelé štyri hodiny. V obvode Banská Bystrica, do ktorého patrí 42 obcí okresu a mesto, sa doteraz žiadne vážne problémy nevyskytli. Priebeh dnešného referenda je pokojný.

18:25
Iba jeden pacient, ktorý je hospitalizovaný v nemocnici v Skalici, dnes požiadal o prenosnú urnu, aby mohol hlasovať v referende. Nakoniec sa ukázalo, že členovia referendovej komisie išli do nemocnice zbytočne. Muž ležiaci na ortopedickom oddelení nemohol hlasovať, nakoľko si nevybavil hlasovací preukaz.

18:15
"MÁM ŠTYRI DETI S DVOMI ŽENAMI,
dve staršie z manželstva, dve mladšie z partnerstva. Mojim deťom nič nechýba, nikdy nezažili, žeby otec prepil výplatu, žeby tĺkol mamu, myslím, že sa o ne slušne starám. Moje deti navzájom dobre vychádzajú, ich mamy tiež. Nech dumám jak dumám, raz nechápem, ako by moje dve rodiny mohli ohroziť homosexuáli. A už vonkoncom nechápem, prečo má byť moja prvá rodina lepšia ako tá terajšia. Ale istotne viem, že dnešné referendum nezmení vôbec nič, okrem toho, že rozoštvalo celú spoločnosť,"
konštatoval dnes Richard Sulík na sociálnej sieti Facebook.
Foto: Facebook Richarda Sulíka

18:10
"Odhlasované. A mám teraz čas s Izabelkou," uviedol na svojom Facebooku predseda strany KDH Ján Figeľ.
Foto: Facebook Jána Figeľa


18:05
V referende už hlasovalo niekoľko slovenských politikov. Pozrite si fotogalériu, ako ich zachytili objektívy fotoreportérov TASR.



17:52
Priebeh dnešného plebiscitu na území Vranovského, Humenského a Michalovského obvodu zatiaľ nič mimoriadne nenarušilo.

Zatiaľ menší záujem Prievidžanov o referendum iniciované Alianciou za rodinu zaznamenali členovia komisie v okrsku číslo 11. Obyvatelia, ktorých bydlisko spadá pod tento okrsok, môžu svoj hlas odovzdať v priestoroch Základnej školy (ZŠ) na Ulici P. Dobšinského na sídlisku Zapotôčky, ktoré patrí k najmladším sídliskám v Prievidzi. Na snímke priestor na hlasovanie na ZŠ na Ulici P. Dobšinského v Prievidzi 7. februára 2015.
Foto: TASR/Alexandra Moštková

17:47
V okrese Lučenec sa zatiaľ v súvislosti s referendom nevyskytli žiadne problémy. Ako sa pre TASR vyjadril člen obvodnej komisie pre referendum Jaroslav Morháč, všetko prebieha hladko a v zmysle zákona.

17:45
Priebeh referenda v Nitre je zatiaľ pokojný, účasť vo väčšine volebných okrskov nie je vysoká. Právo vyjadriť svoj názor v referende využíva najmä staršia generácia, zhodujú sa členovia referendových komisií. Aj preto je účasť vyššia najmä v tých mestských častiach, kde žijú starší ľudia. Pomerne veľký záujem o referendum majú aj rodiny, ktoré prichádzajú s deťmi, účasť mladých je minimálna.



17:34
Svoj názor v referende dnes v Novej Bani prišli vyjadriť rodiny s deťmi, no aj staršia generácia obyvateľov. "Raz je ľudí viac, raz menej. V porovnaní s voľbami však chodí menej ľudí," hovorí Jana Šeclová z tretieho novobanského okrsku, kde je zapísaných 1536 oprávnených voličov.

17:20
Priebeh referenda je pokojný. Doteraz sa nevyskytli žiadne mimoriadne udalosti, ktoré by hlasovanie narušili. Od doobedňajšieho rokovania Ústrednej komisie pre referendum (UKR) pribudlo päť podnetov.



17:13
Pokojný priebeh má dnešný referendový deň v Senici. Občania, ktorí sa rozhodli odovzdať svoj hlas, chodia do referendových miestností priebežne. V dvoch prípadoch si starší Seničania vyžiadali hlasovaciu urnu priniesť do domácnosti.

Na snímke voliči počas hlasovania v Referende 7. februára 2015
Foto: TASR/Milan Drozd

17:04
V Dunajskostredskom okrese referendum prebieha bez problémov, účasť je však mimoriadne nízka. Je tomu tak aj v okresnom meste, v mestskej časti Malé Blahovo.

17:02
V Hriňovej v okrese Detva ľudia dnes hlasujú v referende o rodine v 11 okrskoch. Najodľahlejším je okrsok číslo 5 v časti Priehalina, ktorý sa nachádza asi sedem kilometrov od centra mesta. Miestnosť pre referendum je v bývalej krčme, za hlavami členov komisie je doteraz funkčný výčap.



16:56
Referenda sa zúčastnil aj premiér Robert Fico. Dnes popoludní odovzdal svoj hlas v referendovej miestnosti na základnej škole na Majerníkovej ulici v Bratislave. "Na otázky odpovedal premiér slobodne," informovala TASR Ľubica Končalová z tlačového odboru strany Smer-SD.

16:51
V obci Belža v okrese Košice–okolie sa podľa miestnych obyvateľov napätá nálada pred konaním referenda neprejavila. Ako pre TASR uviedol podpredseda okrskovej komisie Jozef Michna, v obci bolo zapísaných 327 oprávnených voličov. Počet obyvateľov Belže je podľa oficiálnych údajov 369.

16:44
Zatiaľ menší záujem Prievidžanov o referendum iniciované Alianciou za rodinu zaznamenali členovia komisie v okrsku číslo 11. Obyvatelia, ktorých bydlisko spadá pod tento okrsok, môžu svoj hlas odovzdať v priestoroch Základnej školy (ZŠ) na Ulici P. Dobšinského na sídlisku Zapotôčky, ktoré patrí k najmladším sídliskám v Prievidzi.

16:36
V dunajskostredskom okrese referendum prebieha bez problémov, účasť je však mimoriadne nízka. Je tomu tak aj V Dunajskej Strede, v mestskej časti Malé Blahovo. Potvrdila to predsedníčka referendovej komisie číslo 19, Mária Balogh.

Pozrite si fotogalériu z Horných Hámrov



16:34
V priestoroch Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) na Rastislavovej ulici v Košiciach využilo možnosť zúčastniť sa referenda v čase od 14.00 h do 15.00 h šesť ľudí. Okrem hospitalizovaných pacientov využilo možnosť hlasovania do prenosnej urny aj niekoľko zamestnancov UNLP, ktorí sú v službe.

16:29
Možnosť zúčastniť sa na dnešnom referende využili aj sestry z Kongregácie služobníc Ducha Svätého ustavičnej poklony, ktoré sú pre farbu svojho rúcha známe aj ako ružové sestry. Práve v ich kláštore v Nitre na Šindolke otvoril nitriansky diecézny biskup Viliam Judák 1. februára nepretržitú adoráciu na úmysel referenda trvajúcu až do dnešného dňa.

16:24
V bratislavskej mestskej časti Vrakuňa prebieha referendum v deviatich okrskoch pokojne. Podľa starostu mestskej časti Martina Kuruca zatiaľ nezaregistrovali žiadnu sťažnosť či narušenie priebehu referenda.

16:20
V pokojnej atmosfére prebieha referendum od rána v obci Slanec v okrese Košice okolie. V obci je zapísaných zhruba 1100 oprávnených voličov, hlasuje sa v priestoroch miestneho Infocentra a múzea.

16:07
O dôležitosti rodiny, v ktorej sa cítia jej členovia šťastní a bezpečne, sa dnes živo diskutovalo v jedálni vranovského zariadenia pre seniorov. Zhromaždili sa v nej počas hlasovania v referende tamojší dôchodcovia.

15:59
Na rómskom sídlisku Dúžavská cesta je účasť voličov úplne minimálna a okrsková komisia nemá veľa práce. Sídlisko tvorí jeden volebný okrsok č. 19, počet oprávnených voličov je 594.

15:56
Priebeh referenda o rodine je v mestách a obciach na Spiši zatiaľ bezproblémový. „Všetko je v najlepšom poriadku, žiadne problémy hlásené neboli, komisia už bola aj v teréne v jednotlivých obciach levočského okresu, teraz pokračuje aj v popradskom okrese. Podľa našich informácií je zatiaľ tá účasť dosť nízka, optimisticky to nevyzerá, ale je možné, že sa to večer ešte zmení,“ priblížil situáciu v okresoch Poprad a Levoča člen Obvodnej referendovej komisie v Poprade Ladislav Maličký.

15:45
V okresoch Prešov, Bardejov, Stropkov a Svidník prebieha hlasovanie v referende o rodine pokojne. Predstavitelia obvodných komisií sa zhodli na tom, že účasť je zatiaľ pomerne nízka.

15:36
Právo vyjadriť svoj názor v dnešnom referende využil aj predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini. Na referende sa zúčastnil v Banskej Bystrici, kde má trvalý pobyt, v okrskovej miestnosti na Základnej škole Bakossova ulica.
Na snímke predseda NR SR Peter Pellegrini prichádza na hlasovanie v Referende 7. februára 2015 v Banskej Bystrici.
Foto: TASR/Branislav Račko

15:24
Referendovú atmosféru v turčianskej obci Kláštor pod Znievom dnes oživila obecná zabíjačka pred hasičskou zbrojnicou a sprievod fašiangových masiek. Veliteľ miestnych hasičov, otec štyroch detí Maroš Halahija, si napriek tomu našiel čas a do referendovej miestnosti prišiel s 10-ročným synom Jakubom.
V Kláštore pod Znievom sa hlasovania v Referende 7. februára 2015 zúčastnil aj otec štyroch detí Maroš Halahija so synom Jakubom. On sám musel popri tom počas referendovej soboty organizovať pochod masiel po dedine, fašiangovú zabíjačku a ako veliteľ hasičov aj ratovať vytápajúci dom v časti obce stanica.
Foto: TASR/Pavol Ďurčo

15:16
Referendum o ochrane rodiny prebieha v bratislavskej mestskej časti Rača pokojne. Do okrsku v Miestnom úrade (MÚ) v Rači prišli hlasovať aj svadobčania z Vranova nad Topľou.

15:08
Netradičná hlasovacia miestnosť v obci pri Detve. V Detvianskej Hute vidno viac ľudí - okrem referenda sú tam aj preteky psích záprahov
Na snímke autobusová zastávka, v ktorej sa nachádza hlasovacia miestnosť v Referende 7. februára 2015 v podpolianskej obci Detvianska Huta.
Foto: TASR/Jozef Poliak

15:01
Témy dnešného referenda o ochrane detí a rodiny rezonovali v krízovom stredisku Spišskej katolíckej charity v Liptovskom Mikuláši pre týrané a zneužívané dievčatá a mladé ženy aj napriek tomu, že ani jedna z terajších klientok sa ho nemohla zúčastniť pre nízky vek.

14:53
Svoj názor v referende dnes v obci Horné Hámre v Žarnovickom okrese prišli vyjadriť aj mladí, ktorí od rána chodili po dedine vo fašiangovom sprievode. Počas prestávky, po ktorej sa vybrali aj do dolnej časti obce, sa stihlo niekoľko z nich zúčastniť i ľudového hlasovania.

14:44
V obci Sverepec v Považskobystrickom okrese bola účasť v referende už na poludnie takmer dvojnásobne vyššia ako počas celých novembrových volieb do orgánov samospráv. TASR informovala členka tamojšej okrskovej komisie Mária Kulišíková. „Účasť je dobrá, hlasovanie je pokojné, len do poludnia prišlo k urnám okolo 25 percent oprávnených voličov. Mnohí z nich prišli hneď ráno rovno z kostola,“ uviedla členka komisie.



14:34
Celkový počet zapísaných voličov v okresnom meste Senec je 14.404, vydali im 76 hlasovacích preukazov, zo zoznamov vyškrtli 13 nesvojprávnych osôb. Voľby dosiaľ prebiehajú bez problémov. V Senci otvorili 11 hlasovacích miestností, čo je o štyri menej ako pri vlaňajších komunálnych voľbách.

14:26
V obci Badín v okrese Banská Bystrica môže svoj názor v dnešnom referende vyjadriť 1574 voličov zapísaných v zozname. Spomedzi nich už ráno prišli niekoľkí bohoslovci a aj s voličskými preukazmi z Kňazského seminára svätého Františka Xaverského, ktorý sídli v Badíne. Vychováva kňazov pre banskobystrickú diecézu a niektoré rehoľné spoločenstvá.


14:04
Prvé priebežné neoficiálne výsledky referenda o ochrane rodiny by sa na stránke volbysr.sk mohli objaviť medzi 22.30 až 23.00 h. Uviedla to predsedníčka Štatistického úradu SR Ľudmila Benkovičová.

13:56
V Nitrianskom kraji zatiaľ referendum prebieha pokojne a bez problémov. Vo všetkých oslovených okrskoch boli hlasovacie miestnosti otvorené včas a členovia komisií, ani organizačné štáby na mestských a obecných úradoch nemuseli riešiť žiadne incidenty. Záujem o dnešné referendum nehlásia ani z menších obcí kraja. V Šalove v okrese Levice je podľa pracovníčky poverenej zabezpečením referenda Alžbety Čerbovej účasť nízka. Nevylepšila ju ani početná rómska komunita, ktorá v obci žije.

Na snímke hlasovací lístok počas hlasovania v Referende 7. februára 2015 v obci Badín pri Banskej Bystrici.
Foto: TASR/Branislav Račko

13:43
Referendum o rodine dnes v Hradišti v okrese Partizánske od dopoludnia dopĺňal aj fašiangový sprievod obcou a zabíjačka. "Zabíjačka je už naplánovaná polroka, je teda len náhodou, že na ten istý deň vyhlásili aj referendum," povedal pre TASR starosta obce Miloš Baránik.

13:40
Záujem o hlasovanie v referende bol medzi odsúdenými z Otvoreného oddelenia v rimavskosobotskej mestskej časti Sabová iba nepatrný. Podľa slov predsedu tejto okrskovej komisie Ľudovíta Csanka je záujem o referendum malý nielen vo väznici, ale aj v celom ich okrsku.

13:31
Referendová atmosféra v Malackách nie je poznačená ani hektikou, ani návalom ľudí v hlasovacích miestnostiach. Obyvatelia prichádzajú väčšinou jednotlivo, o hlasovanie je v porovnaní s minuloročnými voľbami oveľa menší záujem.
Volič hlasuje v Referende 7. februára 2015 v sobášnej miestnosti v Malackách.
Foto: TASR/Erik Máder

13:20
Referendum v košickom regióne prebieha od rána pokojne a bez problémov, volebné miestnosti boli otvorené načas o 7.00 h. Komisie za obvody Košice a Košice okolie nemuseli dosiaľ riešiť žiadne podnety. Podobná situácia je aj v obvodoch Trebišov a Rožňava.

13:16
S otázkami, ktoré sa týkajú dnešného referenda o ochrane rodiny, sa môžu občania obrátiť na informačnú linku, ktorú zriadilo Ministerstvo vnútra (MV) SR. Podľa riaditeľky odboru volieb, referenda a politických strán Sekcie verejnej správy MV SR Evy Chmelovej sa ľudia najčastejšie pýtajú na umiestnenie hlasovacích miestností či na hlasovacie preukazy.

13:08
Ôsme slovenské referendum dnes pritiahlo do hlasovacej miestnosti aj obyvateľov obce Udavské v okrese Humenné. Po skúsenostiach s ostatnými voľbami, ako aj pre to, že ide o rodisko kardinála Jozefa Tomka, sa v dedine očakáva vyššia účasť hlasujúcich.



13:05
Hoci slnkom zaliate zasnežené svahy najväčšieho slovenského lyžiarskeho strediska Jasná boli dnes od rána zaplnené nielen zahraničnými, ale i tuzemskými turistami, referendová miestnosť v horskom hoteli iba pár desiatok metrov od najbližšej zjazdovky zívala väčšinu času prázdnotou.

12:55
Veľký záujem o referendum o rodine, ale i počas iných volieb, majú podľa miestnej okrskovej komisie obyvatelia obce Chynorany v okrese Partizánske. "Ľudia majú záujem od rána, chodia, z kostola, z obchodu, počas dňa," povedala pre TASR predsedníčka chynorianskej okrskovej komisie Erika Marková.

Pozrite si fotogalériu z Hornej Marikovej



12:49
Väčšina nitrianskych homosexuálov sa na referende nezúčastní, tvrdí homosexuál Ľuboš z Nitry. Dôvodom je podľa jeho slov skutočnosť, že nechcú svojou účasťou na hlasovaní prispieť k úspechu referenda, ktoré podľa jeho názoru porušuje ľudské práva.

12:43
Podpredseda Národnej rady SR a predseda Kresťanskodemokratického hnutia Ján Figeľ sa dnes na obed zúčastnil spolu s manželkou referenda na Základnej škole Za kasárňou 2 v Bratislave. Otázky na dnešnom referende sa podľa neho týkajú každého. Dúfa preto, že účasť ľudí bude významná a bude odpoveďou na dôležitosť rodiny.
Na snímke vpravo predseda KDH Ján Figeľ s manželkou Máriou vhadzujú hlasovací lístok do urny v Referende 7. februára 2015 v Bratislave.
Foto: TASR/Pavel Neubauer

12:40
Priebeh referenda v bratislavskej mestskej časti Petržalka je zatiaľ pokojný. "Zásadné problémy sme zatiaľ nezaregistrovali. Najčastejšie riešime to, že sa referenda domáhajú zúčastniť ľudia, ktorí nemôžu, lebo nie sú občanmi Slovenskej republiky," povedala pre TASR Denisa Paulenová z Oddelenia organizačných vecí Miestneho úradu (MÚ) Bratislava-Petržalka.

12:33
V najväčšej slovenskej nemocnici, Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB), dnes hlasovalo do prenosnej schránky 34 pacientov, dve sestry a jeden lekár.

12:30
V meste Veľký Šariš neďaleko Prešova sa hlasuje v referende o rodine v troch okrskoch. Dopoludnia do referendovej miestnosti okrskovej komisie číslo jeden chodili nielen starší ľudia, ale aj mladé rodinky s deťmi.
Na snímke voliči prišli hlasovať v Referende 7. februára 2015 vo Veľkom Šariši.
Foto: TASR/Milan Kapusta



12:22
V okresoch Rimavská Sobota a Revúca prebieha hlasovanie zatiaľ pokojne a obvodná komisia pre referendum neeviduje nijaké sťažnosti.

12:12
Okrsok na cirkevnej Základnej škole Angely Merici v Trnave má pre hlasovanie v referende takmer strategický význam. Je umiestnený medzi viacerými kostolmi v centre mesta a tak prvého voliča v ňom uvítali dnes takmer súbežne s otvorením referendovej miestnosti. Dôvodom bolo, že ľudia využili cestu na omšu zároveň na odovzdanie svojho hlasu v plebiscite.

Pozrite si fotogalériu z hlasovania na Luniku IX



12:05
Odsúdení, ktorí si odpykávajú tresty vo väzniciach na území Nitrianskeho kraja, o účasť na referende záujem nemajú. Požiadavka na prenosnú urnu doteraz neprišla z Ústavu na výkon väzby v Nitre, ani zo ženskej väznice Nitra-Chrenová.

12:02
Veľmi malý záujem sprevádza dnes referendum na najväčšom rómskom sídlisku Lunik IX v Košiciach. Volebná miestnosť bola od rána okrem členov okrskových komisií väčšinou prázdna, za prvé štyri hodiny prišlo odvoliť len zopár záujemcov.



11:55
Účasť na dnešnom referende berú ako svoju povinnosť viacerí oslovení dôchodcovia, ktorí prišli odovzdať svoj hlas v Zariadení pre seniorov Zobor. Tunajší obyvatelia majú o účasť na voľbách už tradične veľký záujem.

11:50
redseda SDKÚ-DS a Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo sa zúčastnil v Bratislave dnešného referenda o rodine. Tvrdí, že treba začať serióznu diskusiu aj o registrovaných partnerstvách, aby sa Slovensko pohlo dopredu podľa príkladu niektorých krajín.
Na snímke predseda strany SDKÚ-DS Pavol Frešo (vľavo) prišiel hlasovať v Referende 7. februára 2015 v Bratislave.
Foto: TASR/Štefan Puškáš


11:48
Ústredná komisia pre referendum (UKR) sa na svojom dopoludňajšom zasadnutí zaoberala celkovo šiestimi podnetmi.

11:38
Predseda hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič bol odovzdať svoj hlas v dnešnom referende v mieste svojho bydliska v Trnave spolu s manželkou Pavlínou a dvoma deťmi.
Na snímke predseda OĽaNO Igor Matovič s rodinou počas hlasovania v Referende v Trnave v sobotu 7. februára 2015.
Foto: TASR/Lukáš Grinaj

11:20
Referendum o rodine obyvateľov rázovitej podhorskej obce Horná Mariková pod hrebeňmi Javorníkov v Považskobystrickom okrese nerozhádalo. "Verím tomu, že ľudia sa referenda zúčastnia, nikoho k účasti nenútime, nikomu nebránime, takže verím, že referendum bude mať nerušený priebeh. Sme prestarnutá obec, väčšina obyvateľov je už po polovičke života, máme tu viac ako 200 dôchodcov, takže určite tam budú skôr také konzervatívne názory,“ uviedol starosta obce.

11:15
Redemptoristky z Rehole Najsvätejšieho Vykupiteľa sa dnes tiež zúčastnili referenda.
Na snímke sestra Redemptoristka vhadzuje hlasovací lístok v Referende 7. februára 2015 v Kežmarku.
Foto: TASR/Oliver Ondráš

11:08
Právo vyjadriť svoj názor v referende si dnes nenechala ujsť ani Božena Mikulcová zo Semerova v okrese Nové Zámky. Má päť detí, štyri v pestúnskej a jedno v profesionálnej starostlivosti. Spolu s manželom začali fungovať ako pestúnska rodina pred takmer pätnástimi rokmi, profesionálnymi rodičmi boli o polovicu menej.

10:50
Na referende o rodine sa zúčastnil aj kaplán farnosti sv. Gorazda na Klokočine v Nitre Martin Michaliček. Vzhľadom k vývoju v spoločnosti sa aj samozrejmé veci musia potvrdzovať, prehlbovať a poisťovať, povedal kaplán Michaliček.

10:39
V obci Lendak v okrese Kežmarok chodili obyvatelia k urnám od skorého rána. "Už o 7. hodine, keď sme otvorili volebnú miestnosť, prišli prví piati ľudia. Predpokladáme, že prvý väčší nával príde po rannej svätej omši, ktorá sa začala o 6.30 h a potom aj po večernej omši," uviedla predsedníčka okrskovej komisie číslo 1 v Lendaku Justína Gáliková.



10:33
Svoj hlas prišiel dnes predpoludním odovzdať aj jeden z iniciátorov referenda Anton Chromík z Aliancie za rodinu, hlasoval vo volebnej miestnosti v šenkvickej materskej škole.
Anton Chromík z Aliancie za rodinu vhadzuje hlasovací lístok v Referende v obci Šenkvice, 7. februára 2015. Vpravo jeho manželka Beata.
Foto: TASR/Michal Svítok