Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

SLEDUJEME: Súd oslobodil Mariana K. a Alenu Zs., prokurátor sa odvolal

Spomienka na zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú na Radničnom námestí v Pezinku 2. marca 2018. Foto: TASR Michal Svítok

Tomáš SZ. je vinný v kauze vraždy J. Kuciaka, konštatoval súd v Pezinku. Správu priebežne aktualizujeme a ponúkame aj VIDEO.

Bratislava 3. spetembra (Teraz.sk/TASR) - Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) vo štvrtok oslobodil spod obžaloby v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej obžalovaných Mariana K. a Alenu Zs. Obžalovaného Tomáša Sz. súd uznal vinným a vymeral mu trest 25 rokov odňatia slobody.

Rozsudok nie je právoplatný. Rodičia zavraždených opustili po prečítaní rozsudku pojednávaciu miestnosť.

Sudkyňa v rozsudku odôvodnila, že nebolo dokázané, že skutok, za ktorý boli obžalovaní Marian K. a Alena Zs., spáchali. Súd odsúdil Mariana K. len za nedovolené ozbrojovanie, a to na peňažný trest 5000 eur, alebo na náhradný trest väzenia päť mesiacov. Tomáša Sz. zároveň súd uznal za vinného z vraždy podnikateľa Petra Molnára z Kolárova.



Tomáša Sz. súd uznal vinným za obzvlášť zločin úkladnej vraždy, prečin porušovania domovej slobody, zločin nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami, a to všetko formou spolupáchateľstva. Svoj 25-ročný trest za vraždu Kuciaka a Kušnírovej i podnikateľa Molnára si má odsedieť vo väznici s maximálnym stupňom stráženia.

Podľa rozsudku musí Tomáš Sz. nahradiť rodine Kuciakovcov majetkovú škodu 1490 eur a nemajetkovú škodu 140.000 eur. Molnárovej rodine má zaplatiť nemajetkovú škodu vo výške 40.000 eur. Keďže nebolo dokázané, že Marian K. a Alena Zs. skutok, za ktorí boli obžalovaní, spáchali, ŠTS odkázal rodiny Kuciakovcov a Kušnírovcov s ich návrhom na náhradu škody voči Marianovi K. a Alene Zs. na civilný proces.




ŠTS zdôvodnil oslobodenie Mariana K. a Aleny Zs. spod obžaloby tak, že po vyčerpaní dôkazov nemohol spoľahlivo a bez rozumných a dôvodných pochybností dospieť k záveru, že čin usmrtenia Kuciaka a Kušnírovej spáchali. "Existencia samotného motívu spojená s existenčnou hrozbou nestačí. Obviniť a odsúdiť možno len na základe protiprávneho konania. Takéto protiprávne konanie súd v prípade Mariana K. a Aleny Zs. preukázané nemá," uviedla predsedníčka senátu Ružena Sabová.

Z výpovede svedka Petra Tótha podľa súdu vyplýva, že Marian K. bol pred vraždou frustrovaný z novinárov. Tóthovi mal predniesť myšlienku, že by stačilo zlikvidovať jedného a ostatní by sa zľakli. Súd však konštatoval, že myšlienka trestná nie je a nebola podložená konaním.




Sabová v odôvodnení uviedla, že v prípade zachytenej komunikácie v aplikácii Threema platí doslovný význam textu. "Nemožno v otázke viny či neviny účelovo vykladať komunikáciu," povedala a poukázala na to, že si komunikujúci vymieňali emotikony a ich komunikácia mala byť obrazná. ŠTS konštatoval, že komunikácia nie je vo vzťahu k vražde explicitná, obsahuje len náznaky.

Pochybnosti podľa súdu vzbudzuje aj to, že podľa výpovede odsúdeného Zoltána Andruskóa si mala Alena Zs. objednať vraždu tak, aby sa telo nenašlo, pričom nevypovedal napríklad o tom, že by sa preto hnevala. Uviedol len, že ju nahnevalo, že zavraždili aj ďalšiu osobu. Rovnako nebolo podľa súdu dokázané, že by Alena Zs. zaplatila za vraždu a následne vyplatila aj doplatok po medializácii prípadu.

Sabová uviedla, že oslobodenie Mariana K. a Aleny Zs. spod obžaloby nie je rozhodnutím o ich nevine. Poznamenala, že na oslobodenie Mariana K. a Aleny Zs. stačilo, že nebolo preukázané, že čin spáchali. Súd podľa Sabovej nemohol podľahnúť tlaku, poukázala pritom na medializované informácie.


Prokurátor ÚŠP podal odvolanie voči rozsudku súdu v kauze vraždy Kuciaka


Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal odvolanie voči rozsudku senátu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku, ktorý vo štvrtok oslobodil spod obžaloby Mariana K. a Alenu Zs., ako aj vo veci odkázania poškodených v otázke náhrad škody na civilný súd. Sťažnosť podali aj zástupca poškodených Kuciakovcov Daniel Lipšic a zástupca poškodenej Zlatice Kušnírovej Roman Kvasnica. Vo veci bude teraz rozhodovať Najvyšší súd SR.

"Prehrali sme bitku, ale vojnu sme neprehrali," vyhlásil po súde prokurátor ÚŠP. Skonštatoval, že v rámci jeho praxe to nie je prvý prípad, keď boli aj v iných sledovaných kauzách obžalovaní oslobodení. "Je to jednoducho jeden z rozsudkov, kde sme neboli v prvom kole úspešní," poznamenal prokurátor. Myslí si, že predložené dôkazy boli dostatočné na odsúdenie.

Verí, že Najvyšší súd SR rozsudok zruší a vráti vec späť na ŠTS. Avizuje, že budú aj v odvolaní navrhovať, aby sa venovala pozornosť aj ďalším novým dôkazom. V pondelok 31. augusta totiž prokurátor podal nový návrh na dokazovanie. Malo ísť o dôkaz proti Marianovi K. a Alene Zs. Týkať sa mal mobilného telefónu obžalovanej.

J.Hrubala: Neexistuje podozrenie,že sa rozhodlo na základe zlých motivácií


Neexistuje ani náznak podozrenia, že by senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku, ktorý vo štvrtok oslobodil spod obžaloby Mariana K. a Alenu Zs., rozhodol na základe strachu či na základe horších motivácií. Vyhlásil to predseda ŠTS Ján Hrubala. Deklaruje, že sudcovia tohto senátu majú jeho dôveru a je presvedčený, že rozhodovali na základe svojho svedomia a presvedčenia.

Hrubala podotkol, že ľútosť, ktorú každý cíti nad smrťou dvoch ľudí, nedáva právo mstiť sa ani na tých najpodozrivejších, pokiaľ nie je stopercentná istota. V tomto prípade podľa šéfa ŠTS členovia senátu zrejme stopercentnú istotu nemali. „Priebeh skutku, pokiaľ je odsudzujúci rozsudok a sudcovia vynesú odsudzujúci rozsudok, musí byť jediný objektívne možný. Nesmú prichádzať do úvahy iné scenáre a súd musí byť o tomto presvedčený,“ poznamenal predseda ŠTS.



Hrubala upozornil, že ak zostanú dôvodné pochybnosti o skutkovej otázke, ktoré nemožno odstrániť vykonaním ďalších dostupných dôkazov, treba rozhodnúť v prospech obvineného.

Ako tvrdí, verejnosť i médiá majú právo zaujať k štvrtkovému rozsudku svoje hodnotenia. „My nie sme bezchybné bytosti, neašpirujeme na blahorečenie. Pripúšťam, že členovia senátu aj ja i ďalší moji kolegovia sme bytosti omylné. Som však presvedčený, že svoju prácu sa snažili urobiť najlepšie, ako vedeli,“ skonštatoval Hrubala.

Je presvedčený, že členovia senátu postupovali v súlade so svojím svedomím. „V tejto dobe, keď médiá sčasti prípad už vyriešili, podľa toho, ako som sledoval jeho prezentáciu, si títo členovia senátu trúfli vyniesť oslobodzujúci rozsudok. Je to prejav ich samostatnosti a kritického myslenia,“ podotkol šéf ŠTS. Pripúšťa, že sa sudcovia mohli zmýliť, ale text odôvodnenia rozsudku podľa jeho slov dokazuje, že k prípadu nepristúpili ľahostajne. „Nebola to ledabolo odvedená práca,“ vyhlásil Hrubala.

Skritizoval, že sa vo štvrtok v médiách objavila informácia, kto ako zo senátu súdu hlasoval. Upozornil pritom, že zápisnica o hlasovaní je neverejná. Hrubala deklaroval, že sa bude zaoberať tým, prečo sa takéto veci vynášajú do médií. V prípade, ak vzniknú dôvodné podozrenia voči konkrétnemu členovi senátu, uistil, že ich preverí.


ŠTS prepustil Alenu Zs. z väzby na slobodu, po prepustení z väzby v Leopoldove ju hneď zadržali


Alenu Zs. obžalovanú v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka prepustili po štvrtkovom oslobodzujúcom rozsudku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) z Ústavu na výkon trestu odňatia slobody a Ústavu na výkon väzby v Leopoldove. Vzápätí ju opäť zadržali policajti. Ako obvinená a obžalovaná figuruje aj v prípadoch ďalších vrážd.

Alena Zs. je ako sprostredkovateľka obžalovaná v prípade vraždy exprimátora Hurbanova Lászlóa Basternáka. Exprimátora zavraždili 9. júla 2010 pred jeho domom. Okrem toho je obvinená aj z príprav vrážd prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Maroša Žilinku, prokurátora Generálnej prokuratúry SR Petra Šufliarskeho a advokáta Daniela Lipšica.



Senát ŠTS v Pezinku vo štvrtok oslobodil spod obžaloby v kauze vraždy novinára Kuciaka a jeho snúbenice Kušnírovej obžalovaných Mariana K. a Alenu Zs. Obžalovaného Tomáša Sz. súd uznal za vinného a vymeral mu trest 25 rokov odňatia slobody. Rozsudok nie je právoplatný, odvolali sa poškodení aj prokurátor, bude tak rozhodovať Najvyšší súd SR.

Alenu Zs. zadržalo policajné Lynx Commando 28. septembra 2018 v dome na Okružnej ulici na Leteckom poli v Komárne. Následne 30. septembra 2018 bola ako obvinená v prípade Kuciakovej vraždy vzatá do väzby.


Para: Z dokazovania v kauze vraždy J. Kuciaka vyplynuli jednoznačné pochybnosti


Z dokazovania v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej vyplynuli jednoznačné pochybnosti a celkom jednoznačný verdikt o nevine Mariana K. Po vynesení rozsudku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku to uviedol jeho advokát Marek Para.

V súvislosti s rozhodnutím Najvyššieho súdu (NS) SR, ktorý bude rozhodovať o odvolaní prokurátora, uviedol, že nechce predchádzať. "Počkám na vyhotovenie rozsudku, toto bolo krátke odôvodnenie. Podľa toho bude možné prijať ďalšie závery, ale trvám na nevine klienta," povedal Para. Nemožno podľa neho ignorovať, že výpovede Zoltána Andruskóa sú vyvrátené inými nepriamymi dôkazmi.

Para dodal, že nemá vedomosti o tom, ako senát ŠTS hlasoval. Myslí si, že dôkazná situácia bola od začiatku veľmi slabá. Poznamenal, že úniky čiastočných informácií zo spisu prispievali skôr k akémusi zavádzaniu.




D. Lipšic: Obžaloba ponúkla sieť dôkazov postačujúcich na uznanie viny



Advokát Daniel Lipšic je presvedčený, že obžaloba ponúkla sieť nepriamych dôkazov, ktoré postačovali na uznanie viny. Tie boli nepriestrelné, logicky ucelené a nespochybniteľné. Uviedol to v reakcii na rozsudok súdu vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Prvostupňový rozsudok považuje Lipšic za vecne nesprávny. Spor sa presúva na Najvyšší súd SR a verí, že ten rozhodne spravodlivo.

Lipšicovi sa zdali niektoré veci v rozsudku nelogické. Priblížil, že súd uložil rozhodnutie o vine Tomáša Sz. na základe výpovede Zoltána Andruskóa. "Súd vtedy uveril Andruskóovi pri usvedčovaní Tomáša Sz., ale neuveril mu pri usvedčovaní Mariana K. a Aleny Zs. To nedáva logiku a je to v rozpore s ustanovenou súdnou praxou," podotkol.


Súd hovorí, že Alena Zs. a Marian K. sa pravdepodobne stretli deň po vražde, pokračuje Lipšic. Na stretnutí mala byť prebratá hotovosť pre vykonávateľa vraždy. Poukazuje na to, že obaja stretnutie popierajú. "Z akého dôvodu ho popierajú, ak by to malo byť len nezáväzné stretnutie na káve?" pýta sa advokát.

K sledovaniu novinárov malo prísť na základe pokynu od Mariana K., tvrdí súd. Ten to doteraz popiera aj napriek svedeckým výpovediam. Úvaha súdu, že Andruskó mohol mať fotografie z iného zdroja ako od Mariana K. a Aleny Zs., je podľa Lipšica špekulatívna. "Je potrebné dokázať vinu mimo rozumných pochybností, nie mimo akejkoľvek špekulatívnej povinnosti. Reťazec nepriamych dôkazov podľa mojej mienky vyvoláva istotu, že žiaden iný alternatívny priebeh skutkového deja, vrátane objednávky, byť nemohol," poznamenal.

Obhajca Aleny Zs.: Zvíťazila spravodlivosť, právo a zdravý rozum


Alenu Zs., ktorú vo štvrtok súd oslobodil spod obžaloby v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka, odviezli hneď po prepustení z Leopoldova na nitriansku expozitúru Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Jej obhajca Štefan Neszméry očakáva, že sa bude rozhodovať o jej vzatí do väzby v súvislosti s inými prípadmi.

Podľa jeho slov on i jeho klientka takýto postup očakávali. „Nie je to nič prekvapujúce, je to klasický postup orgánov činných v trestnom konaní. Akurát sme nevedeli, o aký skutok pôjde. Sú dva, jeden je vražda Basternák a druhý je príprava prokurátorov. Za jeden z nich určite pôjde návrh na vzatie do väzby. Uvidíme, ako sa rozhodne sudca, ktorý bude mať službu a ktorý bude o návrhu na vzatie do väzby rozhodovať,“ povedal Neszméry.

V prípade oslobodzujúceho rozsudku pre Alenu Zs. v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, zvíťazila podľa Neszméryho spravodlivosť. „Ja som sa ráno vyjadroval k tomu, že dnes sa bude jedna z procesných strán odvolávať. Našťastie, môžem povedať, že to nie sme my. K výsledku rozsudku môžem povedať iba toľko, že zvíťazila spravodlivosť, zvíťazilo právo a zdravý rozum. Od začiatku sme tvrdili, že naša účasť na tomto skutku je neprípustná, my sme to od začiatku odmietali. Poukazovali sme na tie nezrovnalosti, ktoré spomínala aj predsedníčka senátu a na hlavnú zásadu in dubio pro reo. Nechcem to nazvať, že sme spokojní, ale boli tam určite braté zretele na naše námietky, na naše vyjadrenia, na naše záverečné slovo,“ skonštatoval Neszméry.

Podľa jeho slov boli jediným dôkazom voči Alene Zs. výpovede Zoltána A. „Boli to jeho výpovede a jeho nezrovnalosti. My sme tvrdili od začiatku, že Andruskó vypovedá podľa potreby, že sleduje televíziu a podľa toho dopĺňa svoje výpovede a dnes to sudkyňa sama povedala, že tam boli nezrovnalosti, ktoré neboli odstránené,“ dodal Neszméry.

P. Kovařík rešpektuje verdikt, bude očakávať rozhodnutie odvolacieho súdu


Prezident Policajného zboru (PZ) Peter Kovařík plne rešpektuje rozsudok Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, s napätím však bude očakávať rozhodnutie odvolacieho súdu. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia PZ Denisa Bárdyová.

"Tak ako verejnosť a rodina, ani ja necítim zadosťučinenie. Polícia s prokuratúrou urobili maximum pre zabezpečenie dôkazov a sme stále pripravení v tom pokračovať, keď to bude potrebné. Verím, že páchatelia neujdú spravodlivosti v prípade vraždy Jána a Martiny a ani v ostatných prípadoch, na ktorých intenzívne pracujeme," skonštatoval Kovařík.

Poznamenal zároveň, že Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala vo štvrtok obžalovanú Alenu Z. v konaní pre prípravy medializovaných vrážd. "Je to ďalší krok k tomu, že od presadzovania spravodlivosti neodstúpime," dodal Kovařík.


Ringier Axel Springer SK verí, že všetci páchatelia budú spravodlivo potrestaní


Spoločnosť Ringier Axel Springer SK verí, že všetci páchatelia, ktorí sa podieľali na vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, budú spravodlivo potrestaní. Uviedol to COO spoločnosti Michal Maruška v reakcii na štvrtkový rozsudok Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku. TASR o tom informoval Peter Porubský z Ringier Axel Springer SK, pod ktorý patrí portál Aktuality.sk, kde pracoval zavraždený novinár.

"Očakávali sme spravodlivý trest pre obžalovaných za činy, ktoré sa im pripisujú. V právnom štáte má každý právo na spravodlivý proces a rozsudok, ktorý musí byť vždy založený na dôkazoch. O vine a nevine rozhoduje súd, ktorý dnes rozhodol takto," povedal Maruška.


J.Ivor: Teoreticky sa nedokázaná vina rovná dokázanej nevine


Ak má súd pochybnosť o zistenom stave, musí teoreticky rozhodnúť tak, že nedokázaná vina sa rovná dokázaná nevina. Povedal pre TASR bývalý šéf slovenských vyšetrovateľov a vysokoškolský pedagóg Jaroslav Ivor. Reagoval tak na rozsudok Špecializovaného trestného súdu v Pezinku (ŠTS), ktorý vo štvrtok oslobodil podnikateľa Mariana K. a Alenu Zs. spod obžaloby v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

"Ak súd chce rozhodnúť o vine a treste, musí konštatovať zistenie materiálnej pravdy. Súčasný Trestný poriadok hovorí o tom, že musí zistiť skutok bez dôvodných pochybností. Ak tak nie je, ak teda súd má nejakú pochybnosť o zistenom stave, musí rozhodnúť opak. Lebo vlastne v teórii sa zase hovorí, že nedokázaná vina sa rovná dokázaná nevina, to je pravidlo. To je záver a mne z toho vyplýva samozrejme len, že súd pravdepodobne konštatoval, že skutkový stav nie je zistený bez dôvodných pochybností," uviedol odborník na trestné právo.

Zároveň zdôraznil, že prirodzene nemá informácie o vyšetrovacom spise a nevie ho posúdiť cez jednotlivé dôkazy. "Ak vychádzam len z medializovaných informácií, tak tie informácie neboli celkom presvedčivé. Ale neodvážim sa hodnotiť dôkaznú situáciu, tú hodnotí súd podľa svojho najlepšieho vedomia, svedomia a presvedčenia, a na základe voľného hodnotenia dôkazov. Treba si uvedomiť, že toto je len prvostupňové rozhodnutie. Voči tomuto rozhodnutiu môžu podať strany, či už strana žalujúca alebo žalovaná, opravný prostriedok," objasnil Ivor.

Podľa jeho názoru pocit dôkaznej núdze v prípade nastal potom, ako prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal nový návrh na doplnenie dokazovania na ŠTS. Prokurátor ho podal tri dni pred plánovaným vynesením rozsudku.



M.Žitný: V právnom štáte dojmy nestačia k odsúdeniu, slovo bude mať NS SR


V právnom štáte by nemali dojmy stačiť k odsúdeniu páchateľov a posledné slovo v prípade obžalovaných v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej bude mať aj tak Najvyšší súd SR. Uviedol pre TASR bezpečnostný analytik Milan Žitný. Reagoval tak na rozsudok Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku, ktorý vo štvrtok oslobodil podnikateľa Mariana K. a Alenu Zs. spod obžaloby v kauze vraždy novinára Kuciaka a jeho snúbenice Kušnírovej.

"V každom takomto prípade sa žiada zachovať si chladnú hlavu a nechať emócie bokom. Slovo bude mať ešte Najvyšší súd SR, ktorý buď potvrdí rozsudok, alebo nie. A nech už bude mať akýkoľvek právny názor na vec, treba to rešpektovať," zdôraznil Žitný.

Podľa jeho názoru však oslobodzujúci rozsudok neprekvapil nikoho, kto zaznamenal, že tvrdeniu odsúdeného Zoltána Andruskóa o Marianovi K., ako o objednávateľovi vraždy, chýbajú presvedčivé a nespochybniteľné dôkazy, ktoré by to potvrdili. "Médiá, ktoré z rozhorčenia i z obáv, aby sa už neopakoval podobný prípad, vyvolali chtiac-nechtiac vo verejnosti dojem, že prípad je jasný a vinníci budú odsúdení. V právnom štáte ale dojmy k odsúdeniu nestačia. My môžeme byť jednoznačne presvedčení o vine obžalovaných, nestranný súd však musí vychádzať zo zásady, že ak nie sú dôkazy o vine presvedčivé, jednoznačné, obžalovaného musí oslobodiť," povedal Žitný.

Podľa jeho vyjadrenia, pokiaľ budú silnieť hlasy, aby za tento rozsudok nasledovali politické čistky v polícii, prokuratúre a súdnictve, bude sa Slovensko od zásad právneho štátu iba vzďaľovať.



L. Kurilovskú prekvapil rozsudok vo veci vraždy J. Kuciaka a M. Kušnírovej


Vzhľadom na to, čo všetko vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej vyvolala v spoločnosti, je rozsudok Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku prekvapivý. Pre TASR to povedala rektorka Akadémie Policajného zboru v Bratislave Lucia Kurilovská.

„Bola aj možnosť oslobodzujúceho rozsudku. Veľmi sa hovorilo o tom, že je veľa nepriamych dôkazov. Aj svojich študentov učím, že u nás platia nepriame dôkazy rovnako ako každý priamy dôkaz. Keď nepriame dôkazy dávajú mozaiku, že do seba zapadajú a navzájom si neodporujú, ale práve sa podporujú, tak môžeme použiť aj iba nepriame dôkazy,“ uviedla Kurilovská.

Na snímke advokát Aleny Zs. Štefan Neszméry a obhajkyňa Aleny Zs. Júlia Vestenická po rozsudku v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku 3. septembra 2020.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Ako poznamenala, možností bolo viacero. „Už samotný senát tým, že oddialil termín vyhlásenia rozsudku, respektíve predĺžil záverečnú poradu, nastolil otázniky nad tým, že sú pravdepodobne v senáte nejaké nezhody, respektíve niektoré dôkazy vyhodnocujú vo všetkých súvislostiach,“ pokračovala rektorka, podľa ktorej mohol byť náhľad jednotlivých členov senátu na vyhodnotenie dôkazov rôzny.

Kurilovská upozorňuje, že ide o rozsudok prvostupňového súdu, voči ktorému sa môžu zúčastnené strany odvolať. „Je pravda, že keď boli pochybnosti, platí pravidlo - v pochybnostiach v prospech páchateľa. Pravdepodobne k tomu takto pristúpil aj súd,“ uzavrela.


TIS hovorí v súvislosti s rozsudkom pre Mariana K. o skúške dôvery v justíciu


Rozsudok pre Mariana K. v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej bude obrovskou skúškou dôvery v justíciu, uviedla mimovládna organizácia Transparency International Slovensko (TIS) na sociálnej sieti v reakcii na štvrtkové rozhodnutie súdu.

"Pre Najvyšší súd aj orgány činné v trestnom konaní musí byť teraz najvyššou prioritou, aby sa tento prípad nestal posledným klincom do rakvy dôvery verejnosti v justíciu a spravodlivosť na Slovensku," skonštatovali.

Na snímke zľava Jozef Kuciak a Jana Kuciaková, rodičia zavraždeného Jána Kuciaka a súrodenci zavraždeného Jána Kuciaka Mária Kuciaková a Jozef Kuciak sa rozprávajú s Danielom Lipšicom, právnym zástupcom poškodených Kuciakovcov, pred pojednávaním v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku 3. septembra 2020.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Oslobodzujúci verdikt pre Mariana K. aj Alenu Zs. je podľa TIS pre veľkú časť verejnosti šokom. "Buď spravodlivosť fatálne zlyhala, keď sme o reťazi dôkazov proti obžalovaným čítali a počúvali celé mesiace, alebo pozoruhodne zabrala, keď nepodľahla silnej spoločenskej atmosfére, volajúcej po tvrdých trestoch pre oboch obvinených," uviedli.

Podľa TIS verdikt potvrdzuje výhrady k predčasnému zrušeniu vyšetrovacieho tímu Kuciak policajným prezidentom Milanom Lučanským a dôveryhodnosti polície a prokuratúry veľmi neprospieva ani snaha o predkladanie nových dôkazov len pár dní pred vynesením rozsudku.


Verdikt v prípade vraždy Kuciaka a jeho snúbenice odsúdili IPI aj RSF


Oslobodzujúci rozsudok voči Marianovi K. a Alene Zs. v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej je úderom pre spravodlivosť a boj proti beztrestnosti. Vyhlásil to vo štvrtok Medzinárodný tlačový inštitút (IPI) so sídlom vo Viedni.

Námestník riaditeľa IPI Scott Griffen, ktorý sa zúčastnil na vypočúvaní, uviedol: "Sme neskutočne sklamaní z tohto verdiktu, ktorý opakuje tragický model, ktorý vidíme na celom svete - strelci idú do väzenia, zatiaľ čo tí, ktorí nesú za vraždu hlavnú zodpovednosť, zostanú na slobode."

Na snímke Marian K. po rozsudku v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku 3. septembra 2020.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


"Toto však nemôže byť koniec. Boj za spravodlivosť musí pokračovať. Vyšetrovatelia a prokuratúra musia opäť začať pracovať, musia vytrvať a zaistiť, že tento prípad sa nestane len ďalšou chladnou štatistikou v boji proti beztrestnosti," apeloval Griffen.

IPI proces s osobami podozrivými z vraždy Kuciaka a jeho snúbenice podrobne monitoroval a jeho členovia navštívili Bratislavu počas uplynulého roku a pol viac ako desaťkrát.

Dlhoočakávaný štvrtkový verdikt odsúdila i organizácia Reportéri bez hraníc (RSF). Generálny tajomník RSF Christophe Deloire na oficiálnom účte RSF na Twitteri napísal, že rozsudok jeho organizáciu šokoval, keďže ľudia obvinení zo zosnovania a sprostredkovania vraždy boli zbavení obvinení. Táto skutočnosť je podľa Deloirea "dôkazom o obrovskom zlyhaní vyšetrovacích orgánov a súdnictva".

"Očakávali sme, že Slovensko pôjde v oblasti stíhania a odsúdenia zločinov voči novinárom príkladom. Namiesto toho zostávame v situácii beztrestnosti. Kto si objednal vraždu Jána Kuciaka? Prečo bol zabitý? Mali by sme mať jasnú odpoveď," vyzval Deloire.


Za slušné Slovensko: Napriek hnevu či sklamaniu si treba zachovať chladnú hlavu


Rozsudok v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej otriasol celou spoločnosťou a mnohí cítia hnev či sklamanie. Napriek tomu je potrebné zachovať chladnú hlavu, i keď je to veľmi ťažké, uviedla iniciatíva Za slušné Slovensko v reakcii na sociálnej sieti.

"Mysľou a srdcom sme s rodinami Jána a Martiny a náš sľub stále platí - budeme za vami stáť, až kým nebude vražda vyšetrená a vinníci potrestaní," napísala.

Za slušné Slovensko zároveň vyzvalo ľudí, aby si pripomenuli zavraždeného novinára a jeho priateľku myšlienkou, sviečkou v okne či na pietnom mieste.


Argumenty prokuratúry a obhajoby


Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku (ŠTS) sa vo štvrtok konalo pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Na pojednávaní bol z obžalovaných prítomný len Marian K. Portál Teraz.sk vám prináša argumenty obžaloby a obhajoby.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal v pondelok (31. 8.), tri dni pred očakávaným vynesením rozsudku ŠTS, nový návrh na dokazovanie. Malo ísť o dôkaz proti Marianovi K. a Alene Zs. Týkať sa mal mobilného telefónu obžalovanej. Pôvodne sa vynesenie rozsudku očakávalo už začiatkom augusta, predsedníčka senátu ŠTS Ružena Sabová však vtedy termín zrušila. Dôvodom bola nutnosť pokračovania porady senátu o pripravovanom rozsudku.

V ostatných pojednávacích dňoch sa v Pezinku prednášali záverečné reči prokurátora, splnomocnencov, obhajoby a samotných obžalovaných. Obžaloba a splnomocnenci sa vo svojich záverečných rečiach sústredili na vytvorenie siete nepriamych, avšak navzájom súvisiacich dôkazov. Za kľúčové dôkazy obhajoby považoval prokurátor svedectvá najmä Zoltána Andruskóa, Miroslava M. a Petra Tótha. Práve týchto svedkov a vykonávateľa vraždy sa snažili obhajcovia a obžalovaní v závere pojednávania spochybniť ako nedôveryhodných.

Ďalším výrazným dôkazom mala byť podľa prokurátora a splnomocnencov aj komunikácia cez aplikáciu Threema. V nej si mali obžalovaní Marian K. a Alena Zs. písať v šifrách, ktoré mali naznačovať objednávku vraždy Kuciaka. Oni to odmietali a obhajca Mariana K. Marek Para tvrdil, že ako šifru si môžeme zobrať akékoľvek slovo.

Dôkazom boli okrem rôznych vecných stôp aj fotky zo sledovania novinárov. Tie mali podľa prokurátora putovať od sledovacieho komanda Petra Tótha k Marianovi K., u ktorého našli i USB kľúč s fotkami aj Jána Kuciaka. Mali to byť tie isté fotky, ktoré Alena Zs. ukázala Zoltánovi Andruskóovi, a ten zase Miroslavovi M. a Tomášovi Sz. Obhajoba to rovnako odmietla a tvrdila, že Miroslav M. nevidel fotky zo sledovania novinárov.



Ďalším argumentom obžaloby bol motív. Podľa prokurátora si mal Marian K. objednať vraždu Kuciaka ako pomstu za články o jeho ekonomickej trestnej činnosti. V záverečnej reči upozorňoval aj na Kuciakov článok o kauze Donovaly, po ktorého publikovaní Mariana K. obvinili. Obhajoba to opätovne spochybňovala s tým, že o Marianovi K. píšu novinári od 90. rokov a Kuciak nebol v tomto výnimočný. Splnomocnenec Kuciakovcov Daniel Lipšic v súvislosti s motívom spomenul aj prípad objednávky vrážd jeho samotného a prokurátorov Maroša Žilinku a Petra Šufliarskeho. Spoločný motív na tieto štyri vraždy mohol mať podľa neho na Slovensku iba Marian K.

Pojednávanie s Marianom K. a spol. sa začalo v januári tohto roka. Senát zložený z predsedníčky sudkyne Ruženy Sabovej a sudcov Ivana Matela a Rastislava Stieranku doposiaľ odpojednával 22 dní.

Z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej boli obžalovaní Tomáš Sz., Alena Zs. a Marian K. Ten si mal podľa obžaloby objednať vraždu ako pomstu za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.

Povedali pred začiatkom dnešného pojednávania









Udalosti spojené s vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej



21. februára 2018 - V rodinnom dome vo Veľkej Mači v okrese Galanta boli zavraždení 27-ročný novinár Ján Kuciak a jeho partnerka Martina Kušnírová.

25. februára 2018 - Polícia našla mŕtve telá zavraždenej dvojice.

Na archívnej snímke policajné auto a policajná páska v obci Veľká Mača pri Galante, kde polícia krátko pred polnocou našla v rodinnom dome zastreleného novinára a jeho priateľku v pondelok 26. februára.
Foto: TASR Lukáš Grinaj


9. marca 2018 - Na zhromaždení s názvom Za slušné Slovensko sa zišli desaťtisíce ľudí. Spoločne žiadali dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy a novú, dôveryhodnú vládu. Zhromaždenia pokračovali v Bratislave aj iných mestách Slovenska.

Na snímke smútočný sprievod počas pohrebu Jána Kuciaka 3. marca 2018 v obci Štiavnik, okres Bytča. Novinár Ján Kuciak bol zavraždený so svojou snúbenicou Martinou Kušnírovou v obci Veľká Mača v okrese Galanta.
Foto: TASR/Erika Ďurčová


15. marca 2018 - Robert Fico (Smer-SD) v reakcii na protesty občanov skončil vo funkcii premiéra. Abdikáciu podala aj jeho vláda.

22. marca 2018 – Prezident SR Andrej Kiska vymenoval novú vládu premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD).

29. mája 2018 – Polícia v rodinnom dome Kuciaka a Kušnírovej vo Veľkej Mači vykonala rekonštrukciu činu.

27. septembra 2018 - Protizločinecká jednotka Národnej kriminálnej agentúry zadržala osoby podozrivé z násilnej trestnej činnosti. Medzi ôsmimi zadržanými boli aj Tomáš Sz., Miroslav M. a Zoltán A., ktorí boli neskôr obvinení.

28. septembra 2018 - Polícia obvinila tri osoby z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy a z ďalších trestných činov - Tomáša Sz., Miroslava M. a Zoltána A. Päť osôb po vypočutí prepustili.
– V dome na Okružnej ulici na Leteckom poli v Komárne zadržalo policajné Lynx Commando 44-ročnú Alenu Zs.

30. septembra 2018 - Všetci štyria obvinení v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej - Tomáš Sz., Miroslav M., Zoltán A. a Alena Zs. - išli do väzby. Rozhodol o tom sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici.

1. októbra 2018 - Prokurátor oznámil, že objednávka vraždy novinára bola za sumu 50.000 eur a ďalších 20.000 eur bolo odpustenie dlhu. Objednávateľ teda zaplatil minimálne 70.000. Prokurátor potvrdil obvinenie voči štyrom osobám, Tomášovi Sz., Miroslavovi M., Zoltánovi A. a Alene Zs.

4. októbra 2018 - Minimálne dvaja z obvinených z vraždy, Alena Zs. a Tomáš Sz., mali byť najatí aj na likvidáciu prvého námestníka Generálnej prokuratúry SR Petra Šufliarskeho.

4. marca 2019 - Podnikateľa Mariana K. obvinili z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Podľa prokurátora vražda súvisela s prácou novinára. V tom čase už bol vo väzbe pre kauzu zmeniek (od júna 2018).

Na snímke uprostred obžalovaný Zoltán A. v sprievode členov Zboru justičnej a väzenskej stráže prichádza na súdne pojednávanie v trestnej veci skrátenia dane a poistného pred súdnym pojednávaním na Okresnom súde Bratislava V. 17. októbra 2018. Obžalovaný je zadržiavaný aj v kauze zavraždenia novinára Jána Kuciaka.
Foto: TASR/Jakub Kotian


18. októbra 2019 - Zoltán A., obvinený zo sprostredkovania Kuciakovej vraždy, uzavrel so špeciálnym prokurátorom dohodu o vine a treste. Dohoda sa týka iba prípadu Kuciaka, Zoltán A. tiež čelí obvineniam z prípravy vrážd prokurátorov Petra Šufliarskeho, Maroša Žilinku a advokáta Daniela Lipšica a obvinený je aj z krátenia dane.

22. októbra 2019 – Prezident Policajného zboru Milan Lučanský rozpustil vyšetrovací tím z dôvodu, že bola podaná obžaloba.

30. decembra 2019 - Senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku odsúdil Zoltána Andruskóa na trest 15 rokov odňatia slobody v strednom stupni stráženia za úkladnú vraždu Jána Kuciaka. Rozsudok je právoplatný, vzhľadom na to, že Andruskó súhlasil s dohodou o vine a treste.

13. januára 2020 - Obžalovaný Miroslav M. sa priznal k vražde novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Priznal sa aj k vražde podnikateľa Petra Molnára.

Senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku otvoril hlavné pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej v Pezinku v pondelok 13. januára 2020. Na snímke sedí obvinená Alena Zs.
Foto: TASR Michal Svítok



3. februára 2020 - Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) vylúčil prípad obžalovaného Miroslava M. na samostatné konanie. Urobil tak pre urýchlenie konania vzhľadom na jeho priznanie, že zastrelil Jána Kuciaka, Martinu Kušnírovú aj podnikateľa Petra Molnára.


25. marca 2020 – Súd určil na 6. apríla termín pojednávania s Miroslavom M. Pôvodne vytýčené marcové termíny boli zrušené z dôvodu šírenia nového koronavírusu.

Na snímke obžalovaný Marian K. počas príchodu na pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku 17. júna 2020.
Foto: TASR - Jakub Kotian


30. apríla 2020 - Senát ŠTS zahrnul do rozsahu dokazovania správy zo šifrovanej aplikácie Threema vrátane správ medzi Marianom K. a Alenou Zs.

17. júna 2020 – Vypovedať sa rozhodol obžalovaný Marián K. Na začiatku svojej výpovede uviedol: "Žiadnu vraždu som si neobjednal a nemám s tým vôbec nič spoločné."

29. júna 2020 – Na súde v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka sa čítali SMS správy a prehrával telefonát medzi obžalovanou Alenou Zs. a odsúdeným Zoltánom Andruskóom. Z pojednávania bola vylúčená verejnosť.
20. júla 2020 - Zoltán Andruskó vypovedal ako svedok, že ho pár dní pred zadržaním navštívil Dušan Kracina, a to v mene nitrianskeho podnikateľa Norberta B. Mal mu oznámiť, že v súvislosti s vraždou hľadajú v Maďarsku bieleho koňa.

31. júla 2020 - Hlavné pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej pokračovalo na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku prednesom záverečných rečí obhajoby a obžalovaných.

31. augusta 2020 - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal tri dni pred očakávaným vynesením rozsudku v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, na Špecializovaný trestný súd v Pezinku nový návrh na dokazovanie.