Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 15. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 15. novembra 2021 - 17.45 h.

Bratislava - Minister financií Igor Matovič chce zásadne meniť zdaňovanie práce. Navrhuje, aby bol celý systém založený na dvoch číslach - z hrubej mzdy zamestnanca má zamestnávateľ zaplatiť 39-percentný odvod a zamestnanec má z hrubej mzdy odviesť 19-percentnú daň. Podľa Matoviča sa tak daňovo-odvodové zaťaženie zníži zhruba o päť percent a 99 percent zamestnancov v tejto krajine bude mať takto vyšší čistý príjem.

Bratislava - Treťou dávkou vakcíny proti novému koronavírusu je zaočkovaných 205.102 osôb. Najviac ich je v Bratislavskom kraji (42.133 osôb). Nasleduje Košický a Nitriansky kraj.

Trnava - Očkovanie proti ochoreniu COVID-19 zabezpečil počas uplynulého víkendu Trnavský samosprávny kraj vo všetkých siedmich okresných mestách. Bolo podaných spolu 3613 dávok vakcín registrovaným aj neregistrovaným záujemcom vo veku od 12 rokov. Z toho bolo 2318 prvých dávok a tretiu dávku dostalo 1270 ľudí. Trnavský kraj zaznamenal zvýšený záujem o očkovanie.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Roman Hanc

Košice – Košický samosprávny kraj otvoril šiestu stálu očkovaciu kóju. Pre vyšší počet záujemcov sa posilňuje aj očkovanie v Spišskej Novej Vsi. Prešovský samosprávny kraj podal za dva víkendové dni takmer 3600 vakcín. Do troch obchodných centier, kde kraj zriadil svoje očkovacie miesta, si prišlo po vakcínu doteraz najviac ľudí.

Bratislava - Novému regionálnemu dopravcovi v Bratislavskom kraji spoločnosti Arriva chýba zhruba 100 vodičov. Po rokovaní pre pondelkový výpadok regionálnych autobusových spojov to vyhlásil predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba s tým, že k výpadku dôjde aj v utorok. Od Arrivy požaduje, aby do deviatich pracovných dní prišlo k "citeľnému zlepšeniu". Prioritou sú najmä spoje, ktoré vozia deti do školy a ľudí do práce. K zlepšeniu musí prísť najmä v okresoch Senec a Pezinok.

Trenčín – Odsúdeného podnikateľa Ladislava Bašternáka prepustil súd podmienečne na slobodu. Okresný súd Trenčín tak vyhovel návrhu riaditeľa Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Dubnici nad Váhom, kde si Bašternák odpykáva päťročný trest. Rozhodnutie nie je právoplatné. Prokurátor podal sťažnosť.
Miloš Zeman, archívna snímka.
Foto: TASR/AP

Praha - Zdravotníci v Ústrednej vojenskej nemocnici v Prahe premiestnili českého prezidenta Miloša Zemana na lôžko dlhodobej starostlivosti. Tu by sa mal večer stretnúť s dosluhujúcim premiérom Andrejom Babišom. V utorok by mala Zemana navštíviť slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Varšava - Rozsiahly dav migrantov sa zhromaždil pri uzatvorenom hraničnom priechode medzi Poľskom a Bieloruskom. Námestník poľského ministra vnútra Maciej Wasik uviedol, že pri hraničnom priechode sa nachádzajú "tisícky migrantov".

Brusel - Ministri zahraničných vecí krajín EÚ dosiahli dohodu o uvalení piateho balíka sankcií voči Bielorusku. Bude sa týkať bieloruských predstaviteľov a spoločností - vrátane leteckých -, ktoré sa podieľajú na preprave migrantov z Blízkeho východu do Bieloruska. Šéf európskej diplomacie Josep Borrell vyhlásil, že prílev ľudí prichádzajúcich do Bieloruska je teraz "takmer pod kontrolou".
Na archívnej snímke Josep Borrell, 16. júna 2021 v Bruseli.
Foto: TASR/AP

Budapešť/Brusel - Ministri zahraničných vecí krajín Vyšehradskej štvorky sa dohodli, že ak Varšava bude potrebovať pomoc pri riešení migračného tlaku, tak Česko, Maďarsko a Slovensko sú pripravené pomôcť. Šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó pripomenul, že v roku 2015 čelilo aj Maďarsko podobnému tlaku a mohlo sa spoľahnúť na pomoc štátov Vyšehradu.

Viedeň - Rakúska polícia dohliada na dodržiavanie lockdownu pre obyvateľov nezaočkovaných proti ochoreniu COVID-19, ktorý v krajine platí od dneška.

Brusel - Šéf Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg varoval Moskvu pred "agresiou" voči Ukrajine. Reagoval tak na "rozsiahle a neobvyklé zhromažďovanie ruských ozbrojených síl", ktoré spozorovali v posledných týždňoch na ukrajinskej hranici.
Ilustračná foto.
Foto: TASR/AP

Bratislava - Stretnutia slovenskej futbalovej reprezentácie bude aj ďalších šesť rokov vysielať verejnoprávna televízia RTVS. Tá získala licenčné práva na kvalifikačné zápasy Majstrovstiev Európy, sveta a na súboje Ligy národov.

Turín - Najvyššie nasadený Srb Novak Djokovič vstúpil víťazne do tenisového turnaja majstrov v Turíne. V pondelkovom súboji si poradil v zelenej skupine s Casperom Ruudom z Nórska vo dvoch setoch 7:6 (4) a 6:2.

Ženeva - Švajčiarsky tenista Roger Federer, ktorý sa zotavuje zo zranenia, vynechá zrejme grandslamový turnaj Australian Open. Dvadsaťnásobný grandslamový šampión, ktorý v auguste oslávil štyridsiatku, odohral v roku 2021 iba trinásť duelov.