Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 12. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 12. januára 2022 - 17.45 h.



Bratislava - Vláda schválila návrh opatrení v súvislosti s koronavírusovým variantom omikron. Zavedie sa tak nový režim OP plus. Spĺňať ho bude len osoba s tromi dávkami očkovania proti ochoreniu COVID-19, osoba, ktorá ochorenie prekonala a má dve dávky očkovania, alebo s dvoma dávkami vakcíny a s testom. Od 1. februára sa skráti doba plnej zaočkovanosti proti ochoreniu COVID-19 zo súčasných 12 mesiacov na deväť od podania poslednej dávky. Dovtedy zostáva v platnosti jednoročné uznávanie očkovania proti ochoreniu COVID-19. Zároveň sa skráti aj doba po prekonaní ochorenia COVID-19 z terajších 180 na 90 dní. Vládny kabinet na dnešnom rokovaní rozhodol aj o tom, že zákaz zhromažďovania sa ruší.



Bratislava – Od 19. januára budú účinné nové opatrenia v súvislosti s variantom omikron. V zamestnaní sa odporúča v maximálnej možnej miere práca z domu, na pracovisku bude platiť režim OTP. Reštaurácie budú môcť fungovať v režime OP. Návrh opatrení proti SARS-CoV-2 (variant omikron) odobrila vláda. Sú náhradou za doposiaľ platný COVID automat.



Bratislava - Slovensko upúšťa od COVID automatu, nové opatrenia platné od stredy 19. januára budú platiť celoplošne. Ako vysvetlil riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz Ministerstva zdravotníctva Matej Mišík, dôvodom je rýchlosť šírenia novej mutácie a nepredvídateľnosť situácie.



Na archívnej snímke riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz Matej Mišík.
Foto: TASR - Dano Veselský



Bratislava - V rámci nových opatrení sa od 19. januára ďalej uvoľňujú podmienky pre šport detí a mládeže.



BratislavaNová súdna mapa, ktorej podobu odobrila vláda, počíta so zrušením štyroch okresných súdov. Vzniknúť majú mestské súdy v Košiciach a Bratislave. Po novom majú existovať tri obvody krajských súdov so sídlami v Trnave, Žiline a Prešove. Zostávajúce súdy majú fungovať ako pracoviská alebo sídla. Reformný návrh smeruje do parlamentu. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková sa bude snažiť do prvého čítania v parlamente vyriešiť všetky pripomienky, ktoré sú kľúčové na podporu reformy súdnej mapy.



Bratislava - Dohoda o spolupráci v oblasti obrany s USA (DCA) neohrozuje suverenitu a zvrchovanosť Slovenskej republiky, naopak, zvyšuje ju tým, že zlepšuje schopnosť ozbrojených síl brániť Slovensko s naším spojencom. Povedal to šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok. Spolu s ministrom obrany Jaroslavom Naďom sú pripravení komunikovať o jej obsahu.



Bratislava - Dočasný policajný prezident Štefan Hamran predstavil nové vedenie Policajného zboru. Zdôraznil, že noví viceprezidenti Branko Kišš a Damián Imre i riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry Ľubomír Daňko boli ustanovení do funkcií na základe jeho nominácie, bez politického vplyvu. Potvrdil, že vyšetrovateľ Ján Čurilla sa stal zástupcom riaditeľa NAKA Bratislava. Peter Juhás je zástupcom riaditeľa odboru na NAKA západ.



Bratislava - Vláda schválila a posunula na prerokovanie parlamentu návrhy stavebnej legislatívy: návrh zákona o výstavbe a návrh zákona o územnom plánovaní. Legislatíva prináša koniec čiernych stavieb a rýchlejší proces schvaľovania nových projektov.



Bratislava - Slovenská lekárska komora a Asociácia súkromných lekárov kritizujú prijatie novely, ktorá mení podmienky predpisovania liekov a zdravotníckych pomôcok. Vyzývajú Ministerstvo zdravotníctva o pozastavenie jej účinnosti a odbornú diskusiu s dotknutými stranami.



Brusel - Severoatlantická aliancia je pripravená rokovať s Ruskom, ale nepristúpi na kompromisy zo svojich základných princípov, vrátane toho, že treba rešpektovať územnú celistvosť každej európskej krajiny. Povedal to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg po skončení zasadnutia Rady NATO – Rusko v Bruseli.



Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, archívna snímka.
Foto: TASR/AP




Bratislava - Nezaradení poslanci Národnej rady pôsobiaci v neparlamentnej strane Hlas-SD nepodporia v pléne návrh dohody o spolupráci v oblasti obrany s USA. Strana je pripravená sa po prípadnom schválení v parlamente obrátiť na prezidentku, aby zmluvu dala posúdiť Ústavnému súdu. Strana Smer-SD chce presadiť referendum k dohode o obrannej spolupráci s USA. Spolu s nezaradenými poslancami okolo poslanca Tomáša Tarabu iniciovala k tejto téme mimoriadnu schôdzu parlamentu. Predseda strany Robert Fico uviedol, že Smer zmluvu odmieta. Ďalšia opozičná strana ĽSNS odsudzuje hlasovanie, ktorým vláda schválila obrannú dohodu s USA.



Bisha - Slovenský motocyklový pretekár Štefan Svitko obsadil v 10. etape 44. ročníka Rely Dakar 6. miesto. Tridsaťdeväťročný jazdec bol pôvodne siedmy, no po štvorminútovej penalizácii Španiela Joana Barredu Borta sa posunul a prekonal tak svoj najlepší tohtoročný etapový výsledok.



Bratislava - Medzinárodná sánkarská federácia pridelila Slovensku ďalšiu miestenku na zimné olympijské hry do Pekingu.