Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 3. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 3. novembra 2021 - 17.45 h.

Bratislava - Epidemiologická situácia na Slovensku sa zhoršila, denne ochoreniu COVID-19 podľahne 28 ľudí. Pribúda v priemere 5302 prípadov nákazy novým koronavírusom. Vzrástol aj počet hospitalizovaných z 1223 na 1774 pacientov. Na umelej pľúcnej ventilácii je aktuálne 170 pacientov. Kým pred týždňom prijímali denne do nemocníc 160 pacientov v súvislosti s novým koronavírusom, tento týždeň už ide o priemerne 200 príjmov. Väčšina pacientov v nemocniciach nie je buď vôbec, alebo je len čiastočne zaočkovaných.


Bratislava – Od pondelka 8. novembra bude v čiernej farbe 36 okresov, ďalších 34 okresov bude v bordovej. Červených okresov bude sedem, oranžové okresy dva. Po rokovaní vlády o tom informoval minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Občanov vyzval, aby sa dali zaočkovať, ak tak doteraz nespravili. Zopakoval, že okresy s vyššou zaočkovanosťou ľudí starších ako 55 rokov sa môžu zaradiť do lepšej fázy.


Žilina - Vakcinačné centrum v hlavnej budove Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline mimoriadne otvoria aj v sobotu od 7.00 do 18.15 h. Dôvodom je zvýšený záujem o očkovanie proti ochoreniu COVID-19.
Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP


Nitra – Nitrianska radnica sa rozhodla zabrániť tomu, aby sa mesto dostalo v COVID automate do čiernej farby. Potrebuje na to zaočkovať niekoľko stoviek ľudí nad 50 rokov. Mesto plánuje zriadiť v najbližších dňoch viacero mobilných očkovacích miest.


Košice – Len pár desiatok podaných vakcín chýba Košiciam k dosiahnutiu 65-percentnej zaočkovanosti ľudí nad 50 rokov, vďaka ktorej by sa mesto vyhlo čiernej farbe na COVID semafore. Uviedol to predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka s tým, že kraj a hokejový klub HC Košice chcú osloviť skupinu východniarov, ktorá môže prispieť k dosiahnutiu "covidového žolíka". Za očkovanie, ktoré sa bude konať v sobotu v košickej Steel Arene, dostanú bezplatne vstupenky na hokej.


Prešov - Mobilné jednotky Prešovského samosprávneho kraja vyrazili dnes s vakcínou proti ochoreniu COVID-19 do Komunitného centra Roma v Prešove. Kraj nadchádzajúci víkend pokračuje v očkovaní v troch obchodných centrách v Prešove, Poprade a Humennom.


Bratislava - Vláda schválila novelu zákona o sociálnom poistení z dielne ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka. Pôvodne v nej malo ísť aj o reformu prvého dôchodkového piliera, viaceré zmeny však z novely vypadli. V návrhu chce rezort zrušiť ročné zúčtovanie v sociálnom poistení. Novinkou je aj zavedenie elektronického posudzovania dočasnej pracovnej neschopnosti.


Brusel - Svetoví lídri sa na klimatickej konferencii COP26 v Glasgowe zaviazali zastaviť odlesňovanie do roku 2030. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová oznámila, že Európska únia na tento účel vyčlení miliardu eur.
Na archívnej snímke predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová na klimatickom summite COP26 v škótskom Glasgowe v pondelok 1. novembra 2021.
Foto: TASR / AP


Budapešť - Po viac dvoch týždňoch strávených na jednotke intenzívnej starostlivosti nemocnice v Győri podľahol zraneniam aj druhý cyklista, ktorého nadránom 4. októbra zrazil slovenský občan riadiaci vozidlo pod vplyvom drog.


Moskva - Riaditeľ ruskej Služby zahraničnej rozviedky Sergej Naryškin na stretnutí so šéfom americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Williamom Burnsom hovoril o boji proti medzinárodnému terorizmu a o spolupráci. Stretnutie sa uskutočnilo ešte v utorok na základe iniciatívy americkej strany. Burns v rokoch 2005 až 2008 pôsobil ako veľvyslanec USA v Rusku. Riaditeľom CIA je od marca tohto roka.


Brusel/Štrasburg - Dnešný rozsudok proti dvom členom bieloruského centra pre ľudské práva Viasna – Leanidovi Sudalenkovi a Tacciane Lasicovej – je ďalším príkladom represálií bieloruského vládneho režimu voči vlastným ľuďom. Uviedla to komisárka Rady Európy pre ľudské práva Dunja Mijatovičová. Sudalenko bol odsúdený na tri roky a Lasicová na dva a pol roka väzenia v pracovnom tábore. Od augusta 2020, po protestoch proti zmanipulovaným prezidentským voľbám, bieloruské úrady už rozpustili viac ako 270 mimovládnych organizácií.


Bratislava - Slovenský hokejista Boris Sádecký zomrel vo veku 24 rokov. V oficiálnom vyhlásení o tom informoval jeho klub iClinic Bratislava Capitals. Sádecký skolaboval v piatkovom zápase nadnárodnej súťaže IHL na ľade rakúskeho Dornbirnu a bol vo vážnom stave.