Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 3. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 3. mája 2024 - 5.45 h.



Bratislava - Údaje o kandidátoch vo voľbách sa budú zverejňovať v novom elektronickom registri. Jeho zavedenie má pomôcť odstrániť chybovosť na zoznamoch zaregistrovaných kandidátov aj na hlasovacích lístkoch. Zároveň má uľahčiť prístup k údajom o kandidátoch verejnosti. Vyplýva to z vládnej novely zákona o podmienkach výkonu volebného práva, ktorú podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Foto: TASR - Pavol Zachar



Bratislava - Poslanci Národnej rady SR odvolali včera z funkcie členov Súdnej rady Slovenskej republiky Andreja Majerníka a Jána Mazáka.
Na snímke odvolaný predseda Súdnej rady SR Ján Mazák.
Foto: TASR - Pavol Zachar


- Koalícia bude o kandidátoch na členov súdnej rady ešte rokovať. SNS za nomináciou Štefana Harabina stojí.



Bratislava - Vláda chce v krátkom čase oznámiť výstavbu nového atómového bloku v Jaslovských Bohuniciach. Informoval o tom premiér Robert Fico.

- Vláda nechce brať ľuďom peniaze z ich účtov ani z druhého dôchodkového piliera. Naopak, chce im pomôcť k lepšiemu zhodnoteniu. Počas pravidelnej hodiny otázok v Národnej rade SR to vyhlásil premiér Fico.



Bratislava - Koaliční poslanci chcú odvolávať Máriu Kolíkovú z SaS z postu predsedníčky výboru na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby. Dôvodom je riadenie výboru z jej strany, ale aj vyjadrenia o tajnej službe či podanie podnetu na generálnu prokuratúru v súvislosti so zmenou štatútu Slovenskej informačnej služby.
Na snímke poslankyňa Národnej rady SR (NR SR) Mária Kolíková.
Foto: TASR - Jaroslav Novák



Bratislava - Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková by mala v Národnej rade SR čeliť odvolávaniu z funkcie. Opozícia odovzdala podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze.
Na snímke ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD).
Foto: TASR Pavel Neubauer



Bratislava - Štátne nemocnice sa dofinancujú sumou 191 miliónov eur. Dostanú navyše aj 70 miliónov na pokrytie nárastu produkcie z dôvodu skracovania čakacích lehôt, zavádzania DRG systému, ako aj implementáciu optimalizácie siete nemocníc. Včera to schválila vláda.



Bratislava - Projekt ministerstva práce Právo na prvé zamestnanie firmy zaujal. Za dva týždne od jeho spustenia 15. apríla poslalo žiadosť o podporu pracovných miest pre mladých ľudí, ktorí si nevedia nájsť prácu, 137 zamestnávateľov.



Bratislava - Na proteste proti zásahom do verejnoprávneho RTVS aj druhého dôchodkového piliera sa včera večer na bratislavskom Námestí slobody zišlo niekoľko tisíc ľudí. Protest zorganizovalo opozičné hnutie Progresívne Slovensko.
Na snímke ľudia počas protivládneho protestu hnutia Progresívne Slovensko (PS) na Námestí slobody v Bratislave 2. mája 2024.
Foto: TASR - Jaroslav Novák



Bratislava - Národná diaľničná spoločnosť po niekoľkoročných odkladoch uzatvorila zmluvu s firmou CzechToll na nový mýtny IT systém. Diaľničná spoločnosť plánuje ešte raz predĺžiť zmluvu so súčasným poskytovateľom mýtnych služieb, spoločnosťou SkyToll.



Piešťany - Mikuláš Černák zatiaľ zostáva vo väzení. Okresný súd Trnava na svojom pracovisku v Piešťanoch verejné zasadnutie o Černákovom podmienečnom prepustení odročil na neurčito za účelom doručenia spisu z Prešova a vypracovania znaleckých posudkov z odboru psychológie a psychiatrie.
Na snímke odsúdený Mikuláš Černák prichádza na súd v Piešťanoch 2. mája 2024.
Foto: TASR - Jaroslav Novák



Bratislava - Štátny rozpočet dosiahol ku koncu apríla tohto roka schodok na úrovni 3,2 miliardy eur. Medziročne sa tak zvýšil o 1,005 miliardy eur alebo 45,8 %. Informovalo o tom Ministerstvo financií SR.



Bratislava - Testovanie 9, známe aj pod starším názvom "monitor", by v budúcnosti mohlo slúžiť ako prijímacie konanie na strednú školu. Maturitná skúška zase ako vstupné testovanie pre vysoké školy. Avizoval to minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže Tomáš Drucker.



Veľká Lomnica - Obec Veľká Lomnica upozorňuje na opakovaný výskyt medveďa v jej zastavanom území.



Paríž - Francúzsky prezident Emmanuel Macron potvrdil, že nevylučuje vyslanie vojakov na Ukrajinu. Táto otázka by podľa neho "legitímne" vznikla, ak by Rusko prerazilo frontovú líniu a Kyjev by požiadal o takúto pomoc.

Na archívnej snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron.
Foto: TASR/AP


- Premiér SR Robert Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu. Uviedol to v reakcii na vyjadrenia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona. Takýto typ vyhlásení je podľa neho krokom k tretej svetovej vojne.
Na snímke premiér SR Robert Fico.
Foto: FOTO TASR - Martin Baumann



Zürich - Švajčiarsko oznámilo, že Rusko "v tejto fáze" nebolo pozvané na júnovú konferenciu, ktorej cieľom je načrtnúť cestu k mieru na Ukrajine.



Ženeva - Vo včera zverejnenej správe OSN sa uvádza, že Pásmo Gazy potrebuje približne 80 rokov na obnovu všetkých úplne zničených obydlí.



Ankara - Turecko zastavilo všetok obchod s Izraelom pre jeho ofenzívu v Pásme Gazy.



Ženeva - Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk vyzval Gruzínsko, aby z parlamentu stiahlo sporný návrh zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu. Desaťtisíce ľudí včera opäť protestovali v gruzínskej metropole Tbilisi proti tomuto návrhu zákona.



Vantaa - Slovenskí hokejisti sa prebojovali do semifinále majstrovstiev sveta do 18 rokov vo Fínsku. Vo štvrťfinálovom dueli zdolali Česko 3:2.