Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Vražda novinára J. Kuciaka

Fico:Vláda vypisuje odmenu milión eur za informácie k vražde J.Kuciaka

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico. Foto: TASR - Marko Erd

Vraždu dvoch mladých ľudí, tak ako všetky podobné prípady, je podľa R. Fica potrebné čo najskôr vyšetriť, odhaliť jej páchateľov a potrestať ich.

Bratislava 26. februára (TASR) - Vláda ponúka od tohto okamihu odmenu milión eur za informácie, ktoré by pomohli odhaliť vraha novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky. Vyhlásil to v pondelok premiér Robert Fico (Smer-SD). Telefónne číslo, na ktoré možno volať, zverejní ministerstvo vnútra. Prijímať sa budú aj anonymné podania.



"Naša prvoradá úloha je chytiť vrahov. Potom bude možné hovoriť o motívoch a o tom, čo sa vlastne udialo," odkázal Fico. Zopakoval, že pokiaľ motívom bola samotná práca novinára Jána Kuciaka, považuje to za útok proti demokracii a slobode tlače.



Fico zároveň oznámil, že generálna prokuratúra bude tomuto prípadu venovať mimoriadnu pozornosť. "Keďže ide podľa všetkého o úkladnú vraždu, táto vec bude dozorovaná špeciálnou prokuratúrou a jej najskúsenejšími prokurátormi. Tiež sme sa dohodli, že sa vytvára špeciálny tím, v ktorom budú predstavitelia generálnej a špeciálnej prokuratúry, ministerstva vnútra, policajného prezídia a SIS," dodal.

Premiér tiež deklaroval záujem pri vyšetrovaní nadštandardne informovať kolektív portálu Aktuality.sk, aby bola zabezpečená čo najväčšia miera transparentnosti a otvorenosti. Opozičné strany vyzval, aby túto situáciu hyenisticky nezneužívala.

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) zopakoval, že bol šokovaný tým, čo sa stalo. "Preto sme hneď od rána začali organizovať všetky sily a prostriedky na krajskej a celoštátnej úrovni, aby sa zapojili do vyšetrovania tohto brutálneho trestného činu. Vražda sa s najväčšou pravdepodobnosťou neodohrala včera, ale o čosi skôr, čo situáciu nezľahčuje. Ale všetky naše tímy sú nasadené, aby sme získali čo najviac dôkazného materiálu," uviedol.

Premiér: Je to ohavný trestný čin



Vražda dvoch mladých ľudí je ohavným činom za akýchkoľvek okolností a nesmie mať v našej spoločnosti miesto. Ak by sa ukázalo, že smrť investigatívneho reportéra Jána Kuciaka súvisela s jeho novinárskou prácou, išlo by o bezprecedentný útok na slobodu tlače a demokraciu na Slovensku. Vo vyhlásení to uviedol predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).

"Všetky slovenské vlády od roku 1998 rešpektovali úlohu médií v slovenskej spoločnosti a vnímali slobodu tlače ako nezastupiteľnú súčasť demokratického zriadenia. Svedčia o tom aj trvalé popredné miesta Slovenska v rešpektovanom rebríčku slobody tlače na svete, zostavovanom organizáciou Reportéri bez hraníc, kde sme napríklad vlani obsadili 17. priečku," upozornil premiér s dôvetkom, že ani jeho strana Smer-SD počas jednofarebnej vlády neurobila napriek vecným výhradám ku kvalite žurnalistickej práce žiadne opatrenia, ktoré by slobodu médií na Slovensku obmedzili.



Vraždu dvoch mladých ľudí, tak ako všetky podobné prípady, je podľa jeho slov potrebné čo najskôr vyšetriť, odhaliť jej páchateľov a potrestať ich. "Vláda Slovenskej republiky bude v rámci svojich právomocí maximálne nápomocná, aby orgány činné v trestnom konaní i ďalšie bezpečnostné zložky mohli v tomto prípade čo najefektívnejšie konať. Odmietame však politické zneužívanie tejto tragédie, ktoré takmer okamžite spustila slovenská opozícia," dodal Fico.



Policajný prezident Tibor Gašpar informoval, že strelné poranenia hrudníka, resp. hlavy, boli pravdepodobne príčinou smrti investigatívneho novinára portálu Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho priateľky. Na pondelkovom brífingu tiež uviedol, že čas smrti sa predpokladá niekedy od štvrtka (22.2.) do nedele (25.2.). Pravdepodobne to bola dvojnásobná úkladná vražda, ktorej motív mal súvisieť s prácou novinára.