Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Dôkazy o spojitosti medzi piatkovými útokmi nie sú, tvrdí USA

Záchranári odnášajú zraneného muža po útoku samovražedného atentátnika, ktorý sa odpálil počas bohoslužieb v šiitskej mešite imáma Sádika v Kuvajte, 26. júna 2015. Foto: TASR/AP

Medzinárodná policajná organizácia Interpol medzitým ponúkla Tunisku, Francúzsku, Kuvajtu a Somálsku pomoc pri vyšetrovaní teroristických útokov.

Washington 27. júna (TASR) - Dôkazy o možnej spojitosti medzi piatkovými teroristickými útokmi vo Francúzsku, Tunisku, Kuvajte a Somálsku zatiaľ nie sú. Vyhlásil to americký rezort diplomacie, ktorého v noci nadnes citovala agentúra Reuters.

Podľa hovorcu príslušného ministerstva Johna Kirbyho sa útoky stále vyšetrujú, avšak neexistuje "nijaký náznak na taktickej úrovni, že boli koordinované". Vo všetkých prípadoch išlo o terorizmus, prízvukoval Kirby na tlačovom brífingu.

Podozriví militanti z extrémistickej skupiny Islamský štát (IS) zavraždili v tuniskom prímorskom stredisku neďaleko mesta Súsa najmenej 37 ľudí, v šiitskej mešite v Kuvajte 25 veriacich a v továrni vo francúzskom meste Saint-Quentin-Fallavier sa našlo bezhlavé telo, pričom sa tam odohral aj útok automobilom, ktorý si vyžiadal dvoch zranených.



Viac ako 50 vojakov z Burundi zahynulo v piatok aj pri útoku islamistických milícií aš-Šabáb na základňu jednotiek Africkej únie (AÚ) v južnom Somálsku. Všetky tieto incidenty sa stali počas islamského posvätného mesiaca ramadán.

Velenie IS vyzvalo svojich stúpencov, aby v čase prebiehajúceho sviatku vystupňovali výpady voči kresťanom, ako aj šiitom a sunnitom bojujúcim proti tejto ultraradikálnej džihádistickej skupine v radoch vojenskej koalície pod vedením USA.



Medzinárodná policajná organizácia Interpol medzitým ponúkla Tunisku, Francúzsku, Kuvajtu a Somálsku pomoc pri vyšetrovaní daných teroristických útokov. Ústredie Interpolu vo francúzskom Lyone je v kontakte s úradmi dotknutých krajín.