Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Na rozsudok v kauze Čapí hnízdo reagujú najvyšší ústavní činitelia

Na snímke český premiér Petr Fiala. Foto: TASR František Iván

Podľa súdu sa nepreukázalo, že skutok popísaný v obžalobe bol trestným činom.

Praha 9. januára (TASR) - Český premiér Petr Fiala v pondelok uviedol, že rozhodnutie súdu v dotačnej kauze Farmy Čapí hnízdo (FČH), v ktorej figuroval expremiér ČR a kandidát na prezidenta Andrej Babiš, je potrebné rešpektovať. Premiér ČR to napísal na sociálnej sieti, informuje TASR.

"Rozsudok nezávislého súdu je potrebné rešpektovať. Na mnoho rokov prebiehajúci prípad, ktorý verejnosť sledovala, si každý vytvoril nejaký názor," reagoval na rozsudok Fiala na Twitteri. Podľa neho je podstatný fakt, že naozajstné politické zápasy sa v demokracii odohrávajú vo voľbách a nie v súdnych sieňach. "A táto veľká príležitosť nás čaká už tento piatok a v sobotu. Poďme voliť a poďme riešiť budúcnosť," dodal český premiér.



Predseda Senátu Parlamentu ČR Miloš Vystrčil po vynesení rozsudku na sociálnej sieti Twitter napísal, že skutok popísaný v obžalobe v kauze FČH nie je trestným činom. "Rešpektujem a priznávam, že som vlastne rád, že v prezidentských voľbách budeme môcť v ČR voliť kandidátov podľa ich chovania bez pachuti obžaloby alebo neprávoplatného odsúdenia," reagoval. "Príďte prosím voliť!" dodal.

Rozsudok komentovala aj predsedníčka Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová. Právny štát je podľa jej slov pilierom demokracie. "Rozhodnutie súdu by nemalo narušiť dôveru občanov v jeho nezávislosť, akokoľvek sa nám to môže zdať nespravodlivé. Káuz okolo Andreja Babiša je veľa a raz ho nemorálne konanie doženie," napísala na Twitteri. Dodala, že Babiš by nemal byť prezidentom ČR.

Pondelkové rozhodnutie súdu komentoval aj český minister vnútra Vít Rakušan. "Právny štát stojí na tom, že rešpektujeme rozhodnutia justície, či sa nám to osobne páči alebo nepáči. O charaktere pána Babiša si verejnosť urobila názor sama nielen počas procesu – verejne priznané klamstvo, chovanie k vlastnej rodine," uviedol na Twitteri.



Mestský súd v Prahe v pondelok v dotačnej kauze FČH oslobodil okrem českého expremiéra i druhú obžalovanú, bývalú podpredsedníčku predstavenstva holdingu Agrofert Janu Nagyovú. Podľa súdu sa nepreukázalo, že skutok popísaný v obžalobe bol trestným činom. Štátny zástupca sa proti rozsudku môže odvolať.