Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Taliansko uzavrelo mnohé oblasti, počet obetí stúpol na 366

Ľudia s ochrannými rúškami sedia na lavičkách v centre talianskeho Milána 27. februára 2020, archívna foto. Foto: TASR/AP

V Lombardsku hrozí pre koronavírus kolaps zdravotného systému. Ľudia nebudú môcť vstupovať ani vystupovať z uzavretých zón.

Rím 8. marca (TASR) - Taliansko za posledných 24 hodín zaregistrovalo 133 nových úmrtí na koronavírus nového typu. Počet obetí nákazy tak v Taliansku stúpol na 366.

S odvolaním sa na talianske úrady o tom v nedeľu informovala agentúra AFP.

AFP dodala, že za rovnaký časový úsek talianske úrady zaevidovali 1492 nových pozitívne testovaných prípadov, čím počet nakazených v Taliansku od začiatku šírenia koronavírusu stúpol na 7375.

Nákazou koronavírusom SARS-CoV-2 je najviac zasiahnuté Lombardsko, odkiaľ hlásia 4189 infikovaných a 267 úmrtí.

Lombardsko patrí k tým regiónom v severnej časti Talianska, kde vláda v noci na nedeľu vyhlásila karanténu. Tieto bezprecedentné opatrenia zasiahnu až do začiatku apríla do životov približne 15 miliónov tam žijúcich ľudí.

AFP vo svojej správe konštatovala, že Taliansko je krajinou, kde po Číne zaznamenali najviac úmrtí na chorobu COVID-19 spôsobovanú koronavírusom SARS-CoV-2. Taliansko má súčasne aj druhý najvyšší počet nakazených.

15 miliónov ľudí je v karanténe


Taliansky región Lombardsko, ktorý bol v nedeľu spolu s ďalšími oblasťami na severe krajiny uzavretý pre šírenie koronavírusu, bojuje proti kolapsu zdravotného systému pod náporom stále pribúdajúcich nových prípadov nákazy. Informoval o tom rakúsky denník Kurier.

"Sme nútení rozostaviť postele dokonca aj na chodbách nemocníc. Prestavali sme celé časti nemocníc, aby sme vytvorili miesto pre pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti," uviedol v rozhovore pre denník Corriere della Sera zverejnenom v nedeľu Antonio Pesenti, vedúci lombardskej krízovej jednotky na oddelení intenzívnej starostlivosti.

"Ak obyvatelia nepochopia, že musia zostať doma, aby zabránili nakazeniu sa, bude situácia katastrofálna. Terajšia situácia je taká vážna, že počet lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti sa musel zdesaťnásobiť," povedal Pesenti.

Miestne zdravotnícke úrady predpokladajú, že do 26. marca bude v Lombardsku koronavírusom nakazených 18.000 ľudí, z čoho bude zhruba 3200 pacientov potrebovať hospitalizáciu na oddelení intenzívnej starostlivosti, čo je trikrát viac ako doteraz. Zdravotnícke orgány v Lombardsku tak podľa slov Pesentiho nebudú môcť zabezpečiť svoje zvyčajné štandardy kvality.

V Taliansku sa testom na koronavírus podľa tamojších médií podrobilo viacero ministrov po tom, ako v sobotu predseda vládnej Demokratickej strany (PD) Nicola Zingaretti oznámil, že je vírusom infikovaný. Ako píše agentúra APA, v uplynulých dňoch s ním prišlo do kontaktu viacero ministrov, ako napríklad minister hospodárstva Roberto Gualtieri či minister kultúry Dario Franceschini. V dobrovoľnej karanténe je napríklad starosta Florencie Dario Nardella.

Na snímke turisti s ochranným rúškom počas návštevy katedrály Duomo, ktorú opäť otvorili pre verejnosť 2. marca 2020 v Miláne, archívna foto.
Foto: TASR/AP


Taliansky premiér Giuseppe Conte v noci na nedeľu oznámil, že podpísal nariadenie vlády zavádzajúce bezprecedentné opatrenia, ku ktorým patrí obmedzenie cestovania do určených oblastí i vycestovania z nich do 3. apríla. Vládny dekrét sa týka celého Lombardska a 14 provincií v ďalších regiónoch Piemont, Benátsko, Emilia-Romagna a Marky. Týkať sa tak bude aj lombarského hlavného mesta a finančnej metropoly krajiny Milána či turistami vyhľadávaných Benátok.



Uzavreté budú múzeá, športové centrá, plavárne, nočné kluby, kasína či lyžiarske strediská, ako napríklad Bormio Ski či Santa Caterina, ktoré o tom upovedomili na svojich stránkach na Facebooku.




Takmer štvrtina z obyvateľstva je v karanténe

Taliansko v boji proti šíreniu nového koronavírusu uzavrelo v nedeľu región Lombardsko a ďalšie oblasti na severe krajiny.

Na základe výnosu vlády okrem toho uzavrú múzeá, divadlá, kiná a ďalšie kultúrne ustanovizne v celom Taliansku. Informácie priniesli svetové agentúry a ďalšie médiá.

Viac informácii zo sveta o koronavíruse nájdete tu.

Vládny dekrét sa týka celého Lombardska a 14 provincií v ďalších regiónoch Piemont, Benátsko, Emilia-Romagna a Marky. Týkať sa tak bude aj lombarského hlavného mesta a finančnej metropoly krajiny Milána či turistami vyhľadávaných Benátok.

Slovenka v Ríme: Opatrenia vo veci nákazy sa týkajú kontaktu i hygieny

Ľudia nebudú môcť vstupovať ani vystupovať z uzavretých zón bez "vážneho" dôvodu, ktorý nemožno odložiť, ako je naliehavá práca alebo rodinné záležitosti, uviedli noviny Corriere della Sera. Miestnym obyvateľom, ktorí odcestovali z týchto regiónov, však umožnia návrat domov.



Taliansko je v Európe najviac postihnuté koronavírusom SARS-CoV-2 a v sobotu hlásilo ostrý nárast nových prípadov nákazy. V krajine doposiaľ evidujú 233 úmrtí, čo je najviac mimo Číny, a najmenej 5883 infikovaných.

Karanténne opatrenia sa dosiaľ týkali len približne 50.000 ľudí v severnom Taliansku, pripomína stanica BBC. Teraz budú podľa Conteho rozšírené o Lombardsko a provincie Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia, Rimini, Pesaro e Urbino, Alessandria, Asti, Novara, Verbano Cusio Ossola, Vercelli, Padova, Treviso a Benátky.

Žena s ochranným rúškom fotografuje pred Španielskymi schodmi v Ríme 5. marca 2020. Talianska vláda navrhuje na dva týždne zatvoriť všetky školy aj univerzity v celej krajine, archívna foto.
Foto: TASR/AP


Takéto opatrenia pripomínajú opatrenia prijaté v stredočínskej provincii Chu-pej, ktorej takmer 60 miliónov obyvateľov je v karanténe od konca januára, keď sa čínska vláda usilovala rýchlo zamedziť šíreniu vírusu, ktorý sa po prvý raz objavil v decembri v provinčnej metropole Wu-chan.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúčala Taliansku, aby sa dôrazne zameralo na opatrenia na zabránenie šíreniu vírusu.

V Taliansku medzičasom hlásia nakazených koronavírusom zo všetkých 22 regiónov a prvé úmrtia zaznamenávajú aj na chudobnejšom i zdravotnícky horšie vybavenom juhu krajiny, píše agentúra AFP. Približuje tiež, že Taliansko má podľa údajov Svetovej banky druhé najstaršie obyvateľstvo na svete po Japonsku, pričom starší ľudia sú zjavne viac náchylnejší na závažný priebeh ochorenia Covid-19 spôsobovaného novým koronavírusom.

Muž s ochranným rúškom na výstave Raffaela v Ríme, v Taliansku, 4. marca 2020, archívna foto.
Foto: TASR/AP



Wizz Air dočasne ruší lety do talianskeho Milána, Trevisa a Bergama


Nízkonákladová letecká spoločnosť Wizz Air pre aktuálny vývoj šírenia nákazy novým koronavírusom s okamžitou platnosťou dočasne ruší letecké spoje do talianskych miest Miláno, Treviso a Bergamo, informoval v nedeľu spravodajský server Infostart.

Wizz Air s platnosťou do 3. apríla pozastavil aj spoje z Budapešti a Debrecína do Milána-Malpensy.

Príčinou tohto opatrenia je, že Taliansko v boji proti šíreniu infekcie uzavrelo v nedeľu región Lombardsko a ďalšie oblasti na severe krajiny.

spravodajca TASR Ladislav Vallach


Svetová zdravotnícka organizácia ocenila prístup Talianska k boju so SARS-CoV-2


Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v nedeľu vyzdvihla obetavosť Talianska, ktorého vláda rozhodla, že v rámci boja proti šíreniu nového koronavírusu uzavrie región Lombardsko a ďalšie oblasti na severe krajiny.

Generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus vo svojom tvíte z nedele ocenil tieto snahy a dodal, že "vláda a obyvatelia Talianska podnikajú odvážne kroky zamerané na spomalenie šírenia koronavírusu a na ochranu svojej krajiny i sveta".



Podľa neho WHO je s Talianskom solidárne a pripravené naďalej ho podporovať. Taliansko doposiaľ zaznamenalo 233 úmrtí na koronavírus, 5883 ľudí je nakazených, čo je najviac v Európe.

Cudzinci z uzavretých oblastí sa môžu vrátiť do vlasti


Rozhodnutie talianskej vlády uzavrieť región Lombardsko a ďalšie oblasti na severe krajiny, aby sa zastavilo šírenie koronavírusu nového typu v celej Európe, malo za následok chaos v doprave a zmätky pri informovaní. Tie sa dotkli najmä cudzincov. Talianska vláda však vo svojom dekréte uvádza, že cudzinci sa z Talianska môžu voľne vrátiť do vlasti.

Na túto situáciu medzičasom v nedeľu reagovalo aj Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR, ktoré odporúča občanom SR necestovať do Talianska.

Český premiér Andrej Babiš zase v nedeľu v rozhovore pre Českú televíziu vyzval Taliansko, aby svojim občanom zakázalo cestovať do ďalších krajín Európy. Zdôvodnil to tým, že väčšina nakazených v Európe pochádza zo severného Talianska.

Babiš vyzval Čechov, ktorí sú v Taliansku, aby sa vrátili do vlasti. O vyjadreniach Babiša informovali aj viaceré svetové médiá, ako napríklad taliansky denník La Repubblica, spravodajský web írskej televízie a rozhlasu RTÉ, ako aj nemecké médiá či spravodajská stanica Al-Džazíra.

MZVaEZ SR zároveň upozornilo, že prípady ochorenia COVID-19 spôsobovaného koronavírusom ohlásili aj San Maríno a Vatikán.

Medzi uzavreté oblasti patrí metropola severného Talianska, Miláno, ako aj turistami vyhľadávané Benátky.

Podľa nového vládneho nariadenia, ktoré je v platnosti od 8. marca do 3. apríla, je uzavretý aj okres Santa Caterina, informovalo na sociálnej sieti lyžiarske stredisko Santa Caterina Valfurva. "Prevádzka lyžiarskych vlekov v Bormiu je pozastavená do odvolania," uvádza na svojom profile iné známe talianske stredisko.

Tieto administratívne územia môže opustiť len ten, kto preukáže na to opodstatnený dôvod. Porušenie ustanovení uvedených v dekréte talianskej vlády sa považuje za trestný čin.

Ministerstvo priblížilo, že v Taliansku sa zakazuje vstup do spomínaných administratívnych oblastí, odchod z nich, ako aj pohyb v rámci ich územia a takisto je zakázaný pohyb infikovaných osôb. Zatvárajú sa školy, nesmú sa organizovať verejné športové podujatia (odstavujú sa lyžiarske strediská, telocvične, bazény), kultúrne podujatia (zatvárajú sa múzeá, galérie, kiná), nesmú sa uskutočňovať civilné a náboženské obrady vrátane pohrebov a bohoslužby sa môžu konať len vtedy, ak usporiadateľ zabezpečí, že účastníci budú môcť byť od seba vzdialení aspoň jeden meter.

Taliansku hrozí pre koronavírus nová recesia


Talianska ekonomika v poslednom kvartáli minulého roka klesla o 0,3 %. A vo februári 2020 zasiahla krajinu epidémia koronavírusu. Viacerí experti preto Taliansku predpovedajú recesiu.

Epidémia zasiahla najmä sever krajiny, ktorý je finančným a priemyselným centrom Talianska.

Letecké spoločnosti obmedzili lety na sever Talianska, čo znamená menej turistov. Analytici odhadujú, že to prinesie straty v miliardách eur. Predpovedajú, že len v 2. štvrťroku, pred začiatkom letnej turistickej sezóny, dosiahnu straty v cestovnom ruchu zhruba 7,4 miliardy eur. A problémy na severe nasmerujú Taliansko do recesie.

Bolonský inštitút Prometeia už koncom februára predpovedal Taliansku v prvých troch mesiacoch roka medzikvartálne zníženie hrubého domáceho produktu (HDP) o 0,3 %, čo by znamenalo technickú recesiu po jeho poklese o 0,3 % vo 4. štvrťroku 2019. Najnovšie sa k nemu pridal ekonóm Francesco Daveri z Bocconiho univerzity v Miláne, ktorý tiež očakáva pokles HDP v prvých troch mesiacoch roka o 0,3 %.

Koronavírus a recesia v Taliansku môžu oslabiť celú eurozónu, ktorá už dlhšie zápasí so spomalením hospodárstva. Ekonomiky euroregiónu, najmä tie, ktoré sú závislé od obchodu, ako sú Nemecko, Francúzsko a Británia, už pre vírus čelia narušeniu globálnych dodávateľských reťazcov.

Guvernér talianskej centrálnej banky Ignazio Visco varoval, že menová politika nemusí mať potrebnú "palebnú silu" na to, aby pomohla ekonomike, ak sa kríza zhorší.

Taliansky HDP sa v prvých dvoch desaťročiach 21. storočia znížil o 4 % v dôsledku predchádzajúcich recesií a jeho ožívanie sa v uplynulých dvoch rokoch zastavilo.

Banky v krajine stále zápasia s kopou zlyhaných úverov, ktoré im zostali po finančnej kríze pred vyše 10 rokmi. Verejný dlh Talianska je po Grécku druhý najvyšší v Európe, čo obmedzuje schopnosť vlády výraznejšie zvýšiť výdavky, aby pomohla ekonomike.

Juh Talianska žiada ľudí prichádzajúcich zo severu, aby zvážili svoj návrat


Úrady vo viacerých regiónoch južného a stredného Talianska žiadajú ľudí prichádzajúcich zo severu krajiny, aby po návrate nastúpili do dvojtýždňovej karantény a boli v kontakte so svojím lekárom.

Ľuďom, ktorí sa zo zóny na severe krajiny presúvajú na juh, takéto odporúčania adresovali úrady ostrova Sicília, ako aj v regiónov Abruzzo, Molise, Kampánia či Apúlia.

Predseda samosprávneho kraja Apúlia Michele Emiliano sa obrátil na každého, kto uvažuje o návrate z Lombardie a ďalších 11 uzavretých provincií na severe Talianska, aby sa na svojej ceste "zastavil a otočil".

"Vystúpte (z vlaku) na prvej stanici, nenastúpte do lietadiel do (miest) Bari a Brindisi, otočte autá, vystúpte na autobusovej stanici na najbližšej zastávke. Nezavlečte epidémiu do Apúlie," apeloval vo svojom príspevku na sociálnej sieti Facebook.

Prichádzajúcich zo severu upozornil, že prenesú "do pľúc svojich bratov a sestier, starých rodičov, strýkov, bratrancov a rodičov vírus, ktorý vážne poškodil zdravotný systém v severnom Taliansku."

Emiliano vyzval, aby ľudia, ak sa predsa len rozhodnú pre cestu zo severu na juh, rešpektovali odporúčania úradov, telefonicky alebo cez internet informovali o svojom návrate svojho lekára, boli s ním v kontakte a zotrvali v izolácii.

"Každý, kto príde na Sicíliu akýmkoľvek dopravným prostriedkom z červených zón na severe, je povinný informovať svojho lekára a zaistiť si izoláciu," uviedol predseda samosprávneho kraja na Sicílii Nello Musumeci.