Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

MATOVIČ: Za raziou v rodinnej firme je šikana za nahrávku s Procházkom

Na snímke líder opozičného hnutia OĽANO Igor Matovič počas tlačovej konferencie v priestoroch NR SR na Námestí A. Dubčeka 1 v Bratislave v stredu 12. augusta 2015. Foto: TASR - Andrej Galica

V súvislosti s dnešnou policajnou akciou tvrdil, že komando nekonalo v súlade s príkazom prokurátora.

Bratislava 12. augusta (TASR) - Líder hnutia OĽaNO Igor Matovič vidí za dnešnou policajnou raziou v jeho rodinnej firme regionPRESS v Trnave pokus o šikanovanie za nahrávku s predsedom Siete Radoslavom Procházkom. Na nahrávke sa hovorí o platení inzercie bez bločku. Matovič naznačil, že Procházka v dnešnej razii môže mať prsty.

ZAZNAM_TK_NRSR_IGOR MATOVIC DANIEL LIPSIC 2015... by terazmedia





"Mám pocit, že to, čo sa dnes stalo, je zákon o ochrane oznamovateľov korupcie v praxi. Ja som oznámil korupciu a teraz sa mi idú pomstiť cez našu rodinnú firmu. Do našej firmy nabehlo komando a táto firma dostala po papuli. Nás idú šikanovať a ten, čo korupciu spáchal, si behá v bielej košeli a vyhrnutých rukávoch," vyhlásil Matovič na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente.

Na snímke líder opozičného hnutia OĽANO Igor Matovič počas tlačovej konferencie v priestoroch NR SR na Námestí A. Dubčeka 1 v Bratislave v stredu 12. augusta 2015. Téma tlačovky: Kampaň sa začala. Ako zneužiť prokuratúru na diskreditáciu súpera.
Foto: TASR - Andrej Galica




Na otázku, či za dnešnou raziou vidí Procházku, poukázal na nedávny rozhovor, v ktorom mal Procházka hovoriť o tom, že sa čoskoro stane nejaká veľká vec. Podľa Matoviča sa dá medzi riadkami z rozhovoru vyrozumieť, že sa to týka Procházkovho politického rivala. V súvislosti s nahrávkou rozhovoru s Procházkom uviedol, že unikla zo spisu. "Označil som si ju malinkou zvukovou stopou a tá zverejnená nahrávka túto stopu mala," poznamenal.

Na snímke nezaradený poslanec Národnej rady SR Daniel Lipšic (vľavo) a líder opozičného hnutia OĽANO Igor Matovič (vpravo) počas tlačovej konferencie v priestoroch NR SR na Námestí A. Dubčeka 1 v Bratislave v stredu 12. augusta 2015. Téma tlačovky: Kampaň sa začala. Ako zneužiť prokuratúru na diskreditáciu súpera.
Foto: TASR - Andrej Galica




V súvislosti s dnešnou policajnou akciou tvrdil, že komando nekonalo v súlade s príkazom prokurátora. "Mali si vyhotoviť len kópie účtovníctva, ale zobrali server a celá firma stojí," zdôraznil Matovič, podľa ktorého je tým firma znefunkčnená. Matovič uviedol, že na vrátenie servera má polícia čas 90 dní. Priznal, že podľa jeho informácií by to však mohlo byť už dnes.

Na snímke nezaradený poslanec Národnej rady SR Daniel Lipšic (vľavo) a líder opozičného hnutia OĽANO Igor Matovič (vpravo) počas tlačovej konferencie v priestoroch NR SR na Námestí A. Dubčeka 1 v Bratislave v stredu 12. augusta 2015.
Foto: TASR - Andrej Galica


Líder hnutia NOVA, ktoré je v predvolebnej koalícii s OĽaNO, Daniel Lipšic očakával útoky a pokusy na diskreditáciu. "Keď sme oznamovali koalíciu, hovoril som, že prídu pokusy o diskreditáciu. Začalo sa to preto, že niekto má obavy, strach. Ani NOVA, ani OĽaNO nie sú financované oligarchami, preto treba teraz túto kampaň začať," povedal s tým, že podľa neho je to len začiatok. Podľa Lipšicových slov sa kupujú informácie na škandalizovanie Matoviča.

Na snímke líder opozičného hnutia OĽANO Igor Matovič počas tlačovej konferencie v priestoroch NR SR na Námestí A. Dubčeka 1 v Bratislave v stredu 12. augusta 2015.
Foto: TASR - Andrej Galica


Do centrály rodinnej firmy Igora Matoviča v Trnave prišla Národná kriminálna agentúra (NAKA) dnes. Policajti prehľadali priestory a zhabali mu servery s dátovými súbormi. Akcia sa mala uskutočniť na príkaz špeciálnej prokuratúry. Hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová potvrdila, že v prípade, ktorý dozorujú, vykonala úkon NAKA. "V prípravnom konaní, ktoré je neverejné, tento úkon nebudeme komentovať," uviedla Tökölyová.

Hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka vysvetlil, že vyšetrovateľ NAKA začal v júni tohto roku trestné stíhanie vo veci zločinu skrátenia dane a poistného.



“V súvislosti s prípadom polícia opakovane vyzvala konateľa obchodnej spoločnosti na vydanie vecí dôležitých pre trestné konanie. Konateľ veci dobrovoľne nevydal, preto prokurátor vydal príkaz na vydanie a uchovanie počítačových údajov a vykonanie prehliadky iných priestorov, čo dnes polícia zrealizovala,” priblížil Slivka.



Zásah súvisí s kauzou nahrávky medzi Matovičom a Procházkom. Témou ich rozhovoru mala byť inzercia bez bločka. Potrebné dokumenty si polícia mala vyžiadať od oboch strán nahrávky – teda od Procházku aj od rodinnej firmy Matovičovcov. Procházka podľa portálu už svoju dokumentáciu k prezidentskej kampani polícii odovzdal.