Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Procházka tvrdí, že s raziou u Matoviča nič nemá

Na archívnej snímke Radoslav Procházka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Matovič na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente uviedol, že za raziou vidí pokus o šikanu za nahrávku s Procházkom.

Bratislava 12. augusta (TASR) - Predseda strany Sieť Radoslav Procházka nemá nič s dnešnou policajnou akciou v rodinnej firme lídra OĽaNO Igora Matoviča regionPress v Trnave. "O zásahu v niekdajšej firme poslanca Matoviča som sa dozvedel z médií, dôvod zásahu nepoznám a ani ma nezaujíma," uviedol pre TASR Procházka. Zároveň potvrdil, že vyšetrovateľom v súvislosti s kauzou nahrávky o platení inzercie bez bločka poskytol všetku súčinnosť, ktorú poskytnúť vedel.



Matovič na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente uviedol, že za raziou vidí pokus o šikanu za nahrávku s Procházkom. Naznačil, že Procházka v dnešnej razii môže mať prsty. "Mám pocit, že to, čo sa dnes stalo, je zákon o ochrane oznamovateľov korupcie v praxi. Ja som oznámil korupciu a teraz sa mi idú pomstiť cez našu rodinnú firmu. Do našej firmy nabehlo komando a táto firma dostala po papuli. Nás idú šikanovať a ten, čo korupciu spáchal, si behá v bielej košeli a vyhrnutých rukávoch," vyhlásil Matovič.

V reakcii na otázku, či za dnešnou raziou vidí Procházku, poukázal na nedávny rozhovor, v ktorom mal Procházka hovoriť o tom, že sa čoskoro stane nejaká veľká vec. Podľa Matoviča sa dá medzi riadkami z rozhovoru vyrozumieť, že sa to týka Procházkovho politického rivala. V súvislosti s nahrávkou rozhovoru s Procházkom uviedol, že unikla zo spisu. "Označil som si ju malinkou zvukovou stopou a tá zverejnená nahrávka túto stopu mala," poznamenal.

V súvislosti s dnešnou policajnou akciou poukázal, že komando nekonalo v súlade s príkazom prokurátora. "Mali si vyhotoviť len kópie účtovníctva, ale zobrali server a celá firma stojí," zdôraznil Matovič, podľa ktorého je tým firma znefunkčnená. Matovič uviedol, že na vrátenie servera má polícia čas 90 dní. Priznal, že podľa jeho informácií by to však mohlo byť už dnes.

Daniel Lipšic, líder hnutia NOVA, ktoré je v predvolebnej koalícii s OĽaNO, očakával útoky a pokusy na diskreditáciu. Podľa Lipšica je to len začiatok. Uviedol, že sa údajne kupujú informácie na škandalizovanie Matoviča.



Do centrály rodinnej firmy Igora Matoviča v Trnave prišla Národná kriminálna agentúra (NAKA) dnes. Policajti prehľadali priestory a zhabali mu servery s dátovými súbormi. Akcia sa mala uskutočniť na príkaz špeciálnej prokuratúry. Hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová potvrdila, že v prípade, ktorý dozorujú, vykonala úkon NAKA. "V prípravnom konaní, ktoré je neverejné, tento úkon nebudeme komentovať," uviedla Tökölyová.

Hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka vysvetlil, že vyšetrovateľ NAKA začal v júni tohto roku trestné stíhanie vo veci zločinu skrátenia dane a poistného.

"V súvislosti s prípadom polícia opakovane vyzvala konateľa obchodnej spoločnosti na vydanie vecí dôležitých pre trestné konanie. Konateľ veci dobrovoľne nevydal, preto prokurátor vydal príkaz na vydanie a uchovanie počítačových údajov a vykonanie prehliadky iných priestorov, čo dnes polícia zrealizovala," priblížil Slivka.



Zásah súvisí s kauzou nahrávky medzi Matovičom a Procházkom. Témou ich rozhovoru mala byť inzercia bez bločka. Potrebné dokumenty si polícia mala vyžiadať od oboch strán nahrávky – teda od Procházku, aj od rodinnej firmy Matovičovcov. Procházka podľa portálu už svoju dokumentáciu k prezidentskej kampani polícii odovzdal.