Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 31. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 31. januára 2022 - 11.45 h.

Bratislava – Viac ako 477.000 žiakov základných a 209.921 študentov stredných škôl dnes dostáva vysvedčenie za prvý polrok školského roka 2021/2022. Pre 58.766 prvákov základných škôl to bude ich prvé komplexné hodnotenie. Výpis hodnotenia žiakom odovzdajú učitelia na 2190 základných školách vrátane elokovaných pracovísk a na 795 stredných školách.

Bratislava - Prostredníctvom 15.798 vykonaných RT-PCR testov odhalili včera na Slovensku 7796 prípadov nákazy novým koronavírusom. V nemocniciach je 1547 pacientov s ochorením COVID-19. Viac ako 79 percent z hospitalizovaných nie je zaočkovaných alebo má len jednu dávku očkovacej látky proti COVID-19. Za nedeľu pribudlo 13 obetí, celkovo ich už Slovensko eviduje 17.830.

Viedeň - V Rakúsku sa dnes skončil dvaapolmesačný lockdown, ktorý sa týkal ľudí nezaočkovaných proti koronavírusu. Od dnešného dňa sa môžu opäť relatívne slobodne pohybovať na verejnosti bez toho, aby im hrozila pokuta. Prístup na mnohé miesta – s výnimkou napríklad predajní s tovarom dennej spotreby – naďalej ostáva obmedzený pre ľudí, ktorí podstúpili očkovanie alebo prekonali ochorenie COVID-19.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Liptovský Hrádok – Vo vysokohorskom teréne všetkých slovenských pohorí je na dnes vyhlásené zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

Bratislava - Podpis dohody o obrannej spolupráci medzi Slovenskou republikou a Spojenými štátmi americkými sa očakáva vo štvrtok 3. februára. Do USA preto vycestuje slovenská delegácia na čele s ministrom obrany Jaroslavom Naďom a ministrom zahraničných vecí Ivanom Korčokom.

Luxemburg - Tempo rastu ekonomiky eurozóny sa na konci minulého roka spomalilo. Hrubý domáci produkt eurozóny v poslednom štvrťroku 2021 medzikvartálne stúpol o 0,3 % po expanzii o 2,3 % v predchádzajúcich troch mesiacoch, uviedol európsky štatistický úrad Eurostat vo svojom rýchlom odhade.

Berlín - Dvoch policajtov dnes zastrelili v skorých ranných hodinách počas bežnej dopravnej kontroly na západe Nemecka. K incidentu došlo približne o 4.20 h pri dopravnej kontrole pri meste Kusel ležiacom v spolkovej krajine Porýnie-Falcko.

Budapešť - Na mnohých maďarských školách sa dnes začal výstražný štrajk pedagógov v čase od 08.00 do 10.00 h. Počet štrajkujúcich oznámia odborári popoludní. Rezort ľudských zdrojov označil prerušenie práce učiteľov za protizákonné.
Na archívnej snímke bývalá francúzska ministerka spravodlivosti a známa osobnosť ľavicovej politiky Christiane Taubiraová 15. januára 2022.
Foto: TASR/AP

Paríž - Bývalá francúzska ministerka spravodlivosti Christiane Taubiraová včera vyhrala tzv. ľudové primárky, z ktorých mal vzísť spoločný kandidát francúzskej ľavice pre aprílové prezidentské voľby. Krajne ľavicový politik Jean-Luc Mélenchon, Yannick Jadot zo strany zelených a socialistka Anne Hidalgová však ešte pred hlasovaním oznámili, že jeho výsledkami sa nebudú cítiť viazaní a budú pokračovať vo svojej predvolebnej kampani.

Moskva – Alexandrovi Strukovovi, bývalému fotografovi volebného štábu ruského opozičného politika Alexeja Navaľného hrozí do 10 a pol roka väzenia za komentáre na sociálnych sieťach, ktoré vyšetrovatelia vyhodnotili ako výzvu k terorizmu. Podľa vyšetrovateľov Strukov publikoval na sieti Telegram negatívne komentáre o predstaviteľoch ruských bezpečnostných zložiek.

Londýn - Dopyt po plyne na európskom trhu by mal tento rok klesnúť, keďže rastúce ceny komodity zvyšujú záujem energetických podnikov o uhlie. Uviedla to v najnovšej prognóze Medzinárodná agentúra pre energetiku. V minulom roku predstavovala spotreba zemného plynu v Európe 552 miliárd kubických metrov. V porovnaní s predchádzajúcim rokom to znamená rast približne o 5,5 percenta.

Ankara - Napriek komplikáciám spôsobených pandémiou nového koronavírusu sa Turecku podarilo zvýšiť v minulom roku príjmy z cestovného ruchu na dvojnásobok.
Na archívnej snímke Mason Greenwood v Manchestri 22. júla 2020.
Foto: TASR/AP

Manchester - Manchesterská polícia zatkla anglického futbalistu Masona Greenwooda pre podozrenia zo znásilnenia a napadnutia. Zareagovala na obvinenia na sociálnych sieťach, podľa ktorých Greenwood fyzicky zaútočil na svoju priateľku. Už v nedeľu ho suspendoval jeho klub Manchester United.

New York - Hokejisti Colorada natiahli víťaznú šnúru v NHL na desať zápasov. Nad Buffalom triumfovali v noci na dnes 4:1 a celkovo sa radovali v pätnástich z predchádzajúcich šestnástich vystúpení. Na vlastnom ľade si pripísali už osemnáste víťazstvo v sérii, čo je piata najdlhšia domáca šnúra v histórii profiligy.