Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 9. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 9. decembra 2021 - 17.45 h.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová sa stotožňuje s výhradami, pre ktoré sa viacerí predstavitelia štátov rozhodli nezúčastniť sa na zimných olympijských hrách v Číne. Pre TASR to uviedol riaditeľ odboru komunikácie Kancelárie prezidenta Jozef Matej v súvislosti s diplomatickým bojkotom olympiády, ktorý avizovalo viacero štátov.

Stanovisko v súvislosti s diplomatickým bojkotom olympiády by podľa predsedu Národnej rady Borisa Kollára malo Slovensko koordinovať s Európskou úniou. Pre TASR to povedala jeho hovorkyňa Michaela Jurcová s tým, že šéf parlamentu na zimné olympijské hry do Pekingu nepocestuje.



Bratislava - Ľudia nad 60 rokov budú mať nárok na finančný príspevok za očkovanie. Dostanú ho v hotovosti a použiť ho budú môcť ľubovoľne. Plénum Národnej rady schválilo novelu zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19. Za návrh hlasovalo 97 zo 138 prítomných poslancov.



Bratislava - Seniori tvoria najväčšiu skupinu ľudí, ktorí sú hospitalizovaní a nezaočkovaní. Vo vekovej kategórii 65 a viac rokov ich je 1391, z toho je 77 napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Národného centra zdravotníckych informácií Alžbeta Sivá.



Bratislava - Národná rada dnes začala diskusiu o zákone roka - o návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok.



Bratislava - Úrad na ochranu oznamovateľov buduje charakter štátu a zohrávať bude čím ďalej väčšiu úlohu, vyhlásil premiér Eduard Heger, ktorý dnes navštívil úrad s cieľom poukázať na jeho dôležitosť. Urobil tak pri príležitosti medzinárodného dňa boja proti korupcii a zároveň výročia 100 dní, odkedy úrad funguje.



Bratislava - O povinnom očkovaní sa na Slovensku musí uvažovať vzhľadom na situáciu a rozšírenie nepravdivých informácií. V pléne Národnej rady to vyhlásil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Avizoval tiež úpravu legislatívy, ktorá má umožniť odškodniť nežiadúce účinky po podaní vakcíny proti COVID-19.


Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP



Bratislava - Vicepremiér a líder SaS Richard Sulík navrhne prehodnotiť opatrenie v súvislosti s návštevami blízkych cez vianočné sviatky. Informoval o tom na sociálnej sieti. Tvrdí, že sa o tom na vláde nehlasovalo.



Ružomberok - Na rozvoj Ústrednej vojenskej nemocnice v Ružomberku sa za posledné dva roky podarilo získať približne 37 miliónov eur. Rezort obrany má výhľad na ďalších 16 miliónov eur z eurofondov, ktoré sú aktuálne v riešení. Na tlačovej konferencii to oznámil minister obrany Jaroslav Naď.



Washington - Demokracia čelí "trvalým a alarmujúcim výzvam" na celom svete. Na úvod virtuálneho Summitu za demokraciu na úrovni lídrov krajín to vyhlásil americký prezident Joe Biden. Slovensko na summite zastupuje prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá má dnes večer vystúpiť v paneli s názvom "Prevencia a boj proti korupcii". Panel sa začína o 18.15 h SEČ.



Brusel - Týždenník Politico zaradil na svoj nový zoznam najvplyvnejších osobností Európy aj slovenského eurokomisára a podpredsedu Európskej komisie Maroša Šefčoviča. V kategórii aktívnych politikov figuruje na ôsmom mieste každoročného rebríčka, pričom časopis ho označil za politika zručného v uzatváraní dohôd a riešení zložitých problémov.



Moskva - Kremeľ dnes oznámil, že ruský prezident Vladimir Putin sa v telefonickom rozhovore poďakoval bývalej nemeckej kancelárke Angele Merkelovej za "dlhoročnú plodnú spoluprácu".



Bratislava - Obvinený finančník Martin K. zostáva vo väzbe do 19. marca. Potvrdil to Najvyšší súd, ktorý zamietol sťažnosti prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry a obvineného Martina K. proti uzneseniu sudkyne pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku o predĺžení väzby.



Štokholm - Gól slovenského futbalového reprezentanta Mareka Hamšíka vyhlásili za najkrajší gól v švédskej najvyššej súťaži v roku 2021. Zaznamenal ho 17. mája a bol jediným počas jeho účinkovania v IFK Göteborg.


Na snímke slovenský futbalový reprezentant Marek Hamšík v drese IFK Göteborg.
Foto: TASR/AP



Bratislava - Slovenský hydrometeorologický ústav informuje, že so snežením treba počítať aj v najbližších hodinách. Meteorológovia rozšírili výstrahu druhého stupňa pred snežením na ďalšie okresy a platia aj pre niektoré okresy na strednom Slovensku. Výstraha druhého stupňa pred snežením platí v celom Bratislavskom kraji a takmer v celom Trnavskom kraji.