Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 10. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 10. januára 2022 - 17.45 h.



Bratislava - Podmienky pre hromadné podujatia sa uvoľnia, konať by sa mali v režime OP. Pre nízkorizikové podujatia odporúča vláda maximálne 100 osôb alebo naplnenie 50 percent kapacity. Pre stredne rizikové podujatia sa odporúča maximálna kapacita 25 percent. Vyplýva to z odporúčaní opatrení hlavnému hygienikovi, ktoré schválila vláda na svojom dnešnom zasadnutí. Presné pravidlá určí vyhláška hlavného hygienika Jána Mikasa - tá by mala byť vo vestníku vlády zverejnená najskôr zajtra.



Bratislava - Predseda vlády Eduard Heger sa stretne s predstaviteľmi kultúrnej obce ešte tento týždeň aj za účasti ministerky kultúry Natálie Milanovej a ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského.



Premiér SR Eduard Heger, archívna snímka.
Foto: TASR/AP




Bratislava - Premiér Eduard Heger privíta zajtra v Bratislave svojho českého partnera Petra Fialu. Predsedu českej vlády prijme počas jeho prvej oficiálnej návštevy Slovenska aj prezidentka Zuzana Čaputová a predseda parlamentu Boris Kollár.



Bratislava - Poslanec Národnej rady a exminister pôdohospodárstva Ján Mičovský odchádza z klubu hnutia OĽANO. Kritizuje dianie v rezorte pôdohospodárstva, tvrdí, že sa snažil kolegov v klube na to upozorniť. V parlamente bude pôsobiť ako nezávislý poslanec.



Bratislava - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny má pripravené zdroje vo výške 758 miliónov eur na vyplácanie rodičovského bonusu v tomto roku, kedy by mal začať platiť. Vyhlásil to šéf rezortu práce Milan Krajniak.



Bratislava - Minister vnútra Roman Mikulec chce pri výbere nového policajného prezidenta zohľadňovať najmä jeho schopnosť manažovať Policajný zbor tak, aby sa zvýšila jeho dôveryhodnosť. Za dosiaľ najvhodnejšieho kandidáta z tohto hľadiska považuje Štefana Hamrana, ktorý je v súčasnosti vo funkcii dočasne.



Bratislava - Polícia začala v súvislosti s útokom na 11-ročné dievča v Miloslavove ďalšie trestné stíhanie vo veci úmyselného trestného činu ublíženia na zdraví spáchaného na chránenej osobe v súbehu s úmyselným trestným činom výtržníctva spáchaného formou spolupáchateľstva.



Bratislava - Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic svojim dnešným uznesením zrušil na podklade podaných sťažností uznesenie o vznesení obvinenia desiatim poslancom obecného zastupiteľstva obce Varín. Tí boli na základe pokynu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry obvinení za spáchanie prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd.



Na archívnej snímke špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.
Foto: TASR Jakub Kotian




Banská Bystrica - Bývalý hokejista a niekdajší viceprimátor Prešova René P. dostal za korupciu podmienečný trojročný trest odňatia slobody. Samosudca Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici vymeral exviceprimátorovi za prijatie úplatku aj peňažný trest vo výške 10.000 eur a päťročný zákaz výkonu verejnej funkcie.



Ženeva - Námestníčka ministra zahraničných vecí USA Wendy Shermanová a námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov začali dnes v Ženeve kľúčové rokovania o rastúcom napätí v súvislosti s Ukrajinou.



Brusel - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg varoval Rusko pred "vážnymi" následkami v prípade, ak opäť zaútočí na Ukrajinu. Stoltenberg zároveň uviedol, že Severoatlantická aliancia podporí právo Kyjeva na obranu.



Nursultan/Alma-Ata - Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev dnes vyhlásil, že za násilím, ktoré minulý týždeň zasiahlo jeho krajinu, stoja militanti zo Strednej Ázie, Afganistanu a Blízkeho východu, pričom udalosti označil za pokus o štátny prevrat. Podľa tlačového odboru kazašského Výboru pre národnú bezpečnosť je situácia v Kazachstane po nepokojoch stabilizovaná.



Praha - V Českej republike je už omikron dominantným variantom nového koronavírusu. Informovala o tom dnes Česká televízia s odvolaním sa na najnovšie údaje českého Štátneho zdravotného ústavu.



Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Roman Hanc




Bratislava - Na západnom Slovensku musia cestujúci od dnes do nedele (16. 1.) rátať s mimoriadnym obmedzením vo vlakovej doprave. Dôvodom je nedostatok rušňovodičov.



Melbourne - Srbský tenista Novak Djokovič môže vstúpiť do Austrálie. Dnes uspel na súde s odvolaním po tom, ako mu minulý týždeň úrady na letisku v Melbourne zrušili vízum. Minister pre imigráciu Alex Hawke má však právomoc vízum opäť zrušiť a zakázať Djokovičovi vstup do krajiny na tri roky. Definitíva má padnúť najskôr v utorok tamojšieho času.



Wadi ad Dawasir - Slovenský motocyklový pretekár Štefan Svitko obsadil v dnešnej 8. etape 44. ročníka Rely Dakar 11. miesto. V celkovom poradí mu patrí 8. pozícia, keď na lídra Brita Sama Sunderlanda stráca takmer 27 minút.