Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 24. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 24. januára 2022 - 17.45 h.



Bratislava - Domáca izolácia pozitívnej osoby na nový koronavírus sa skráti na päť dní. Týkať sa to bude všetkých pozitívnych bez ohľadu na očkovanie či prekonanie ochorenia. Skrátenie sa týka aj karantény po úzkom kontakte s pozitívnym. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva, ktorá nadobúda účinnosť od zajtra (25. januára).



Bratislava - Bobistka Viktória Čerňanská, hokejista Marek Hrivík, reprezentantka v curlingu na vozíku Monika Kunkelová a parahokejista Marián Ligda dnes v Prezidentskom paláci v Bratislave zložili v mene celej olympijskej a paralympijskej výpravy slávnostný sľub do rúk prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej. V poradí XXIV. zimné olympijské hry sa uskutočnia od 4. do 20. februára v Pekingu a predstaví sa na nich dokopy 50 slovenských športovcov, XIII. zimná paralympiáda je na programe od 4. do 13. marca.



Bratislava - Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan neplánuje zo svojej funkcie odstúpiť, je to pre neho bezpredmetné. Vlčan to uviedol v reakcii na viaceré výzvy na jeho demisiu. Odmieta, že kritizovaná výzva na podporu chovu ošípaných nebola dostatočne zverejnená. Na brífingu taktiež povedal, že aj na Slovensku bude treba reagovať na rast cien potravín, podobne ako to robia okolité krajiny. Agrominister si podľa svojich slov vie predstaviť, že na vybrané základné potraviny by platila znížená DPH počas dohodnutého obdobia.


Na archívnej snímke minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan (nominant OĽANO).
Foto: TASR - Jakub Kotian




Bratislava - Predseda Národnej rady Boris Kollár diskutoval s primátorkou Sliača Ľubicou Balgovou a starostom obce Kuchyňa Róbertom Bujnom. Rokovali o možných dôsledkoch podpísania obrannej dohody medzi Slovenskom a USA. Boris Kollár má ich výhrady a požiadavky adresovať ministrovi zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivanovi Korčokovi, ktorý má prísť zajtra diskutovať na poslanecký klub Sme rodina.



Bratislava/Brusel - Slovenská republika ani v súčasnej napätej situácii na východnej hranici Ukrajiny nevidí dôvod pripravovať evakuáciu slovenských diplomatov z Kyjeva. Vyhlásil to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok.



Brusel - Spojenci v rámci Severoatlantickej aliancie uvádzajú svoje vojenské kapacity do pohotovosti a posielajú ďalšie lode a bojové lietadlá do východnej Európy, čím posilňujú obranu spojencov a zároveň vytvárajú odstrašujúci efekt pre Rusko, ktoré pokračuje v nahromaďovaní armády pri Ukrajine a jej okolí. Dnes to uviedol generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.



Heidelberg - Streľba na univerzite v nemeckom meste Heidelberg má okrem samotného páchateľa i ďalšiu obeť: vážnemu strelnému poraneniu hlavy podľahla dnes - niekoľko hodín po tomto čine - mladá žena. Ako predtým potvrdila polícia v meste Mannheim na Twitteri, zranenia počas streľby utrpeli celkovo štyri osoby. Útočník, ktorý bol podľa zdrojov agentúry DPA tiež študentom, začal strieľať počas prednášky na lekárskej fakulte heidelberskej univerzity. Podľa prvotných zistení ho k streľbe neviedol politický ani náboženský motív a konal zrejme v amoku.


Sanitka parkuje pred budovou nemeckej univerzity v meste Heidelberg v nemeckej spolkovej krajine Bádensko-Württembersko v pondelok 24. januára 2022.
Foto: TASR/DPA




Bratislava - Poľnohospodári budú môcť žiadať o podporu na investície v celkovej sume 110 miliónov eur. O výzve 4.1 Podpora na investície do poľnohospodárskych podnikov z programu rozvoja vidieka informoval šéf agrorezortu Samuel Vlčan, za účasti generálneho riaditeľa Pôdohospodárskej platobnej agentúry Jozefa Kissa.



Košice - Okresný súd Košice II rozhodol v prospech deviatich členov rómskej komunity, ktorí sa v roku 2012 museli vysťahovať z osady v košickej lokalite Nižné Kapustníky. Mesto vtedy tamojšiu nelegálnu osadu odstránilo. Súd v prvostupňovom rozsudku rozhodol, že mesto Košice porušilo ľudskú dôstojnosť a právo na súkromie žalobcov a dopustilo sa nezákonnej diskriminácie na základe ich etnickej príslušnosti. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný.



Moskva - Kremeľ obvinil Spojené štáty a ich spojencov z NATO, že oznámením plánov na vyslanie ďalších síl do východnej Európy a na evakuáciu rodín diplomatov z amerického veľvyslanectva na Ukrajine zhoršujú napätie medzi Východom a Západom.



Ženeva - Je nebezpečné domnievať sa, že nákazlivejší koronavírusový variant omikron bude posledným objaveným variantom a že svet je na konci pandémie. Povedal to generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus.


Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus, archívna snímka.
Foto: TASR/AP




Londýn - Zakladateľovi webovej stránky WikiLeaks Julianovi Assangeovi umožnil dnes súd v Londýne odvolať sa na britskom najvyššom súde voči rozhodnutiu o jeho vydaní do Spojených štátov.



Rím - Pol roka pred začiatkom Európskeho olympijského festivalu mládeže v Banskej Bystrici odštartovala Anastasia Kuzminová symbolickú cestu do dejiska EYOF-u. Trojnásobná olympijská víťazka v biatlone je ambasádorka podujatia. Symbolickú trasu z Ríma do mesta pod Urpínom chce zabsolvovať presne za 5 mesiacov.