Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 16. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 16. novembra 2021 - 17.45 h.

Praha - Prezidentka Zuzana Čaputová sa stretla s českým prezidentom Milošom Zemanom. Navštívila ho v Ústrednej vojenskej nemocnici. Ako dar mu priniesla sadu čajov a med z prezidentskej záhrady. Prezidentka Čaputová si počas návštevy Prahy prevzala z rúk predsedu Senátu Parlamentu Českej republiky Miloša Vystrčila Striebornú medailu Senátu Parlamentu Českej republiky za Mimoriadnu starostlivosť o pravdu, slobodu, politickú kultúru a vládu práva.

Záhreb/Bratislava - Slovensko je pripravené pomôcť Chorvátsku pri rokovaniach o vstupe do schengenského priestoru aj pri prijatí eura. Deklaroval to predseda Národnej rady Boris Kollár po prijatí u chorvátskeho prezidenta Zorana Milanoviča a premiéra Andreja Plenkoviča.

Bratislava - Daň z príjmu pre právnické osoby by sa mohla znížiť z 21 na 19 percent. Podnikatelia by mohli tiež mať flexibilné odpisy majetku na produktívne investície. Hovorí o tom tretia časť návrhu daňovo-odvodovej reformy, ktorú predstavil minister financií Igor Matovič. Financovať to plánuje zvýšením daní bánk, oligopolov a monopolov či dane z dividend.
Na snímke študenti počas protestného pochodu Univerzity Komenského proti novele vysokoškolského zákona v Bratislave v utorok 16. novembra 2021.
Foto: TASR - Jaroslav Novák

Bratislava - Študenti, akademická obec, ale aj verejnosť vyjadrili Zodpovedným protestom za slobodné univerzity nesúhlas s novelou zákona o vysokých školách. Návrh úprav vysokoškolskej legislatívy z dielne ministerstva školstva považujú za nekoncepčný, legislatívno-technicky nekonzistentný, hovoria aj o politizácii či ohrození akademických slobôd.

Bratislava - Protesty študentov sú dôsledkom nedorozumenia, uviedol predseda vlády Eduard Heger na sociálnej sieti. Premiér tvrdí, že úlohou reformy vysokých škôl nie je zasiahnuť do ich autonómnosti.

Bratislava - V Bratislave je na zajtra ohlásených desať protestov a zhromaždení. Primátor hlavného mesta Matúš Vallo vyzval všetkých protestujúcich k ohľaduplnosti.

Bratislava - Policajný zbor je pripravený počas zajtrajška udržať poriadok na verejných akciách a avizovaných protestoch. Ak bude narušený, polícia nekompromisne zasiahne. Informoval dočasne poverený prezident Policajného zboru Štefan Hamran. Ten ďalej informoval, že plánuje vyvodiť personálnu zodpovednosť voči niektorým policajtom, ktorí mohli vyniesť medializované nahrávky z poľovníckej chaty.

Bratislava - Ministerstvo kultúry vyhlásilo výberové konanie na obsadenie funkcie generálneho riaditeľa Pamiatkového úradu. Záujemcovia sa môžu prihlásiť do 16. decembra 2021.

Ružomberok – Ústredná vojenská nemocnica v Ružomberku zvyšuje počty lôžok pre pacientov s ochorením COVID-19 a obmedzuje plánovanú operatívu.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Košice - Dokopy 2822 žiakov v 137 triedach základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice je v karanténe. Ide doposiaľ o najhoršie číslo. Oproti minulotýždňovému utorku sa počet žiakov v karanténe zvýšil približne o 1000, respektíve o 60 percent.

Praha - Koalícia SPOLU a PirSTAN je podľa svojho kandidáta na premiéra Petra Fialu pripravená okamžite prevziať právomoci od odchádzajúcej vlády. Fiala to povedal s tým, že zajtra predstaví prezidentovi Milošovi Zemanovi kompletný zoznam kandidátov na ministrov.

Varšava - Jeden policajt utrpel vážne zranenie počas zákroku ozbrojených zložiek proti migrantom na hraniciach Poľska s Bieloruskom. Policajt s najväčšou pravdepodobnosťou utrpel zlomeninu lebky a previezli ho do nemocnice.

Frankfurt nad Mohanom - Európske ceny plynu opäť prudko vzrástli, keď vyskočili až o 12 percent. Nemecko totiž zastavilo proces certifikácie plynovodu Nord Stream 2, čo znamená, že nádeje na rýchle zvýšenie dodávok po jeho spustení sa nenaplnia.

Ammán - Britský princ Charles s manželkou Camillou pricestovali do Jordánska, po ktorom navštívia Egypt. Ide o ich prvú zahraničnú cestu od vypuknutia koronavírusovej pandémie.

Zürich - Automobilový tím Alfa Romeo bude v budúcej sezóne jazdiť s 22-ročným pilotom Kuan-jü Čou, ktorý sa tak stal prvým Číňanom v dejinách seriálu majstrovstiev sveta Formuly 1. V talianskom tíme vytvorí dvojicu s Fínom Valtterim Bottasom, ktorý príde do Alfy po piatich rokoch strávených v Mercedese ako tímová dvojka 7-násobného majstra sveta Lewisa Hamiltona.