Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 29. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 29. januára 2024 - 5.45 h.


Bratislava - Prezidentka SR Zuzana Čaputová dnes odcestuje na štátnu návštevu Kanady na pozvanie jej generálnej guvernérky Mary Simonovou. V Ottawe sa prezidentka stretne aj s kanadským premiérom Justinom Trudeauom. Po oficiálnej návšteve Kanady bude jej program pokračovať pracovnou cestou v USA.

Na archívnej snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Foto: TASR Pavel Neubauer


Bratislava - Predseda vlády Robert Fico je presvedčený, že v rokoch 2020 - 2023 dochádzalo v súvislosti s prácou Úradu špeciálnej prokuratúry k porušovaniu ľudských práv obvinených osôb, vládna koalícia však podľa neho nechce ísť cestou revanšu. Povedal to v TASR TV.

- Stabilita, nezávislosť a demokratická perspektíva Ukrajiny je v slovenskom záujme a garantovať ju môže aj členstvo Ukrajiny v Európskej únii. V TASR TV to povedal predseda vlády Robert Fico.

Na archívnej snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Do pozmeňujúceho návrhu k novele Trestného zákona sa pretaví aj časť pripomienok Európskej komisie. Ochrana finančných záujmov EÚ nebude oslabená. V diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to deklaroval predseda parlamentu a Hlasu-SD Peter Pellegrini. Opozičný poslanec Tomáš Valášek z Progresívneho Slovenska považuje legislatívny návrh za neopraviteľný a nenapraviteľný.

Na archívnej snímke predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (Hlas-SD).
Foto: TASR Jakub Kotian


Bratislava - Hnutie Slovensko naďalej rokuje o prípadnom kandidátovi na prezidenta. V diskusnej relácii TA3 to uviedol predseda poslaneckého klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ Michal Šipoš. Zopakoval, že jedným z potenciálnych kandidátov hnutia je exminister zdravotníctva Marek Krajčí. Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) nevylučuje, že pred prvým kolom volieb môže prísť k dohode so Štefanom Harabinom o podpore prezidentskej kandidatúry Andreja Danka alebo naopak.

Na archívnej snímke predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - V prvom kole prezidentských volieb by v druhej polovici januára získal najviac hlasov Peter Pellegrini s podporou 38,1 percenta. S druhým najväčším počtom hlasov by s ním do druhého kola volieb postúpil Ivan Korčok (35,6 percenta). V druhom kole by získal Pellegrini 54,2 percenta a Korčok 45,8 percenta hlasov. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre TV Markíza.


Bratislava - O prezidentské kreslo chcú zabojovať zatiaľ šiesti kandidáti. Sú nimi Ivan Korčok, Peter Pellegrini, Andrej Danko, Krisztián Forró, Milan Náhlik a Štefan Harabin. Pre TASR to potvrdili z odboru komunikácie Kancelárie Národnej rady SR. Záujemcovia musia svoje kandidatúry odovzdať do 30. januára do polnoci.

Na archívnej snímke Ivan Korčok.
Foto: TASR Ján Krošlák


Moskva - Proruská hackerská skupina NoName057 tvrdí, že s pomocou ďalších skupín pripravuje kyberútoky na ukrajinskú vládu.


Londýn - Spojené štáty plánujú z dôvodu rastúcej hrozby zo strany Ruska opätovne umiestniť v Spojenom kráľovstve jadrové zbrane. Informovali o tom denníky The Guardian a The Telegraph, ktoré sa odvolávajú na dokumenty amerického ministerstva obrany.


Kyjev - Zamestnanci ukrajinskej zbrojárskej firmy sa spolu s predstaviteľmi ukrajinského ministerstva obrany podieľali na sprenevere takmer 40 miliónov dolárov určených na nákup 100.000 mínometných granátov pre armádu v čase vojny proti Rusku. Oznámila to ukrajinská bezpečnostná služba.


Paríž - Organizácie zastupujúce francúzskych farmárov pohrozili blokovaním Paríža na neurčito. Blokádu začnú dnes popoludní. Chcú takto dosiahnuť lepšie pracovné a životné podmienky.


Paríž – Rozhovory predstaviteľov USA, Egypta, Kataru a Izraela o možnostiach dosiahnuť prímerie v Pásme Gazy, ktoré sa konali včera v Paríži, boli konštruktívne, rozpory však pretrvávajú.


Melbourne - Slovenská tenistka Renáta Jamrichová triumfovala v sobotu vo dvojhre junioriek na grandslamovom Australian Open.

Na snímke slovenská tenistka Renáta Jamrichová sa raduje po výhre 6:1, 6:4 v zápase proti Argentínčanke Nadii Podoroskej počas druhého hracieho dňa v baráži o účasť v 1. svetovej skupine Pohára Billie-Jean Kingovej Slovensko - Argentína 11. novembra 2023 v Bratislave.
Foto: TASR- Martin Baumann


Osrblie - Slováci v zložení Tomáš Sklenárik, Damián Cesnek, Anastasia Kuzminová a Mária Remeňová obsadili 10. miesto v miešanej štafete na 4x6 km na majstrovstvách Európy v Osrblí.
Na snímke slovenská biatlonistka Anastastia Kuzminová na trati miešanej štafety na 4x6 km na majstrovstvách Európy v biatlone v Osrblí v nedeľu 28. januára 2024.
Foto: TASR - Michal Svítok



Kangwon - Slovenský snoubordista Tadeáš Nedielka obsadil včera 5. miesto v Big Air na IV. zimných olympijských hrách mládeže v juhokórejskom Kangwone.