Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

VŠETKO O REFERENDE: Zostane Británia v EÚ?

Volička odchádza z volebnej miestnosti , ktorá sa nachádza "v pube bez mena" v Londýne počas referenda vo štvrtok 23. júna 2016. Foto: TASR/AP

Približne 41.000 volebných miestností otvorili o 7.00 h miestneho času. Sledujte s Teraz.sk prehľad najdôležitejších informácií týkajúcich sa tohto hlasovania. Správu priebežne AKTUALIZUJEME.

Londýn 23. júna (TASR/Teraz.sk) - Obyvatelia Británie rozhodnú v dnešnom referende o tom, či ich krajina zostane členom Európskej únie alebo z nej vystúpi. Výsledok hlasovania, považovaného za jedno z najdôležitejších v Spojenom kráľovstve za celé desaťročia, je aj podľa posledných prieskumov úplne otvorený.

Približne 41.000 volebných miestností otvorili o 7.00 h miestneho času (8.00 h SELČ). Zverejnenie odhadov a prognóz po zatvorení volebných miestností sa na oficiálnej úrovni neočakáva. Priebežné výsledky sčítania hlasov bude volebná komisia oznamovať počas noci a ak nenastanú problémy, konečný výsledok by mali byť známe v piatok ráno.



Prieskum zo stredy ukázal miernu prevahu tábora proEÚ

Prieskum verejnej mienky uskutočnený v predvečer britského referenda o budúcom členstve v Európskej únii ukázal miernu prevahu stúpencov tábora presadzujúceho zotrvanie v EÚ, píše agentúra Reuters.

Z telefonického prieskumu, uskutočneného inštitútom Ipsos MORI, sa tesne pred hlasovaním v prospech tábora "in" vyslovili o štyri percentá viac opýtaných (52 za zotrvanie ku 48 za odchod).

Výkonný riaditeľ inštitútu Ben Page však upozornil, že 13 percent opýtaných stále nebolo rozhodnutých, ako odpovie na stanovenú referendovú otázku.

Náladu skúmal inštitút v utorok a stredu večer na vzorke 1592 opýtaných. Závery prieskumu zverejnil denník Evening Standard.

Exstarosta Londýna B. Johnson: Británia môže silne prosperovať mimo EÚ

Brusel 23. júna (TASR) - Odchod z EÚ by bol "zlomovým bodom v histórii Británie" a "triumfom demokracie", domnieva sa bývalý starosta Londýna a hlavný hráč tábora za brexit Boris Johnson.

Vyjadrenie zaznelo dnešnom rozhovore exstarostu pre denník The Telegraph, ktorý si všimli viaceré európske médiá. Denník načasoval rozhovor na deň, keď britskí voliči rozhodujú o osude svojej krajiny a tiež o budúcnosti EÚ.

Johnson upozornil, že Británia môže "silne prosperovať mimo EÚ" a on je pripravený obetovať svoju politickú kariéru v prospech boja za to, že sa brexit stane skutočnosťou.

Bývalý šéf londýnskeho magistrátu súčasne zaútočil na premiéra Davida Camerona a jeho kampaň v prospech zotrvania v EÚ, keď uviedol, že táto kampaň bola založená na strachu. Voličov vyzval, aby verili v seba a aby prevzali späť kontrolu nad vlastnou krajinou.

"Naša kampaň je o sebadôvere. Je to o inštinktoch britských ľudí, dôvere v našu demokraciu a dôveru v inštitúcie, ktoré sa vyvinuli v priebehu času. Naša kampaň je o zodpovednosti. Naša kampaň bola o optimizme a sebavedomí," skonštatoval Johnson. Ak by Británia bola aj naďalej bola "v sieti" EÚ, viedlo by to k oslabeniu demokracie, myslí si Johnson.

Brexit by preňho znamenal "vrchol šťastia", aj preto, že Briti by týmto spôsobom prehovorili za miliónov ľudí, ktorí sú proti upadajúcemu, izolovanému a do seba zahľadeného systému únie. Zároveň je pripravený aj na opačný výsledok hlasovania a na koniec svojej politickej kariéry.

"Bol som osem rokov starostom Londýna, veľmi sa mi to páčilo, bola to obrovská česť. Úprimne povedané, ak je toto koniec mojej politickej kariéry, tak nech sa tak stane!" povedal v rozhovore pre The Telegraph


Farage vidí veľké šance

Šéf Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigel Farage vyhlásil, že stúpenci odchodu Británie z Európskej únie majú "veľmi veľké" vyhliadky na úspech v dnešnom referende o členstve v EÚ. Všetko však závisí od účasti, povedal ráno pred svojím domom v grófstve Kent pre britskú agentúru PA.




Farage patrí k hlavným predstaviteľom tábora za vystúpenie z únie. Kritici ho obviňujú, že svojím bojom proti migrácii podnecuje strach pred cudzincami, píše agentúra DPA.

Hlasoval aj Cameron

V referende už hlasoval britský premiér David Cameron, ktorý išiel do volebnej miestnosti neďaleko svojej rezidencie na londýnskej Downing Street spolu s manželkou Samanthou. Líder Konzervatívnej strany hlasovanie o členstve v EÚ vypísal, aby splnil sľub daný vo vlaňajšej predvolebnej kampani, viedol však kampaň za zotrvanie v únii.

Svoj hlas medzičasom odovzdal aj predseda hlavnej opozičnej Labouristickej strany Jeremy Corbyn, ktorý sa tiež vyslovuje za pokračovanie britského členstva v EÚ, informovala agentúra AP.

Britský premiér David Cameron a jeho manželka Samantha odchádzajú z volebnej miestnosti v Londýne po hlasovaní v referende o členstve Británie v Európskej únii, vo štvrtok 23. júna 2016.
Foto: TASR/AP
Podľa posledných prieskumov je výsledok referenda úplne otvorený, prvé výsledky sa očakávajú v noci na piatok.

Kancelárka Merkelová podporuje Britániu v EÚ

Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes znovu podporila tábor voličov, ktorí budú v dnešnom referende hlasovať za pokračovanie členstva Británie v Európskej únii.

"Myslím, že nemusím opakovať, že podporujem také rozhodnutie britských voličov, ktoré umožní Británii zostať súčasťou Európskej únie," vyhlásila podľa tlačovej agentúry DPA Merkelová.

Nech už bude výsledok referenda akýkoľvek, na konzultáciách a diskusiách Európskej únie sa od piatka bude zúčastňovať všetkých 28 členských štátov - vrátane Británie, dodala Merkelová.

"Konzultácie musia pokračovať so všetkými 28 členskými krajinami... Budeme spoločne diskutovať o ďalšom postupe, a pokojne," zdôraznila nemecká kancelárka.

Výsledok dnešného hlasovania, považovaného za jedno z najdôležitejších v Spojenom kráľovstve za celé desaťročia, je aj podľa posledných prieskumov úplne otvorený.

Vypísaním referenda splnil britský premiér David Cameron sľub spred vlaňajších volieb, ktorým reagoval na rastúce protieurópske nálady v Británii. V prípade rozhodnutia v prospech zotrvania v EÚ chce Cameron okamžite uviesť do platnosti dohodu z februárového summitu dvadsaťosmičky, ktorá má zaručiť Britom "osobitný" štatút v rámci únie.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová.
Foto: TASR/AP



Ľudia menili libry za eurá a doláre

Britské zmenárne v dňoch pred referendom o zotrvaní krajiny v EÚ riešili prílev zákazníkov, ktorí menili domáce libry najmä na doláre a eurá. Uviedla to dnes belgická televízna stanica RTBF.

Zákazníci túžiaci sa zbaviť britských libier stáli v rade pred zmenárňami aj 40 minút a podľa finančných odborníkov na online výmenu valút bol zaznamenaný čistý nárast tohto typu transakcií. Išlo o reakcie domáceho obyvateľstva na predpovede analytikov, ktorí predvídajú oslabenie národnej meny v prípade, že dnešné referendum povedie k brexitu.

Podľa zdrojov, ktoré médiám poskytla spoločnosť BestForeignExchange.com, väčšina valutových transakcií bola v rozmedzí od niekoľko stoviek libier až po niekoľko tisíc libier. Najvyšší dopyt po cudzej mene bol medzi Britmi, ktorí sa chystajú na dovolenku do zahraničia.

Poštová spoločnosť Travel Money, ktorá prevádzkuje štvrtinu transakcií v maloobchodnom devízovom sektore v Británii, oznámil, že deň pred referendom bol o 113 % vyšší záujem o výmenu libier za inú menu, ako v rovnaký deň minulého roka.

Od začiatku júna bol zaznamenaný o 41 % vyšší nárast valutovej výmeny v prospech iných mien v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2015, uviedla spoločnosť Travel Money, ktorá má pobočky na viac 10.000 poštových úradoch po celej krajine.

V podobnom duchu sa vyjadril aj finančný operátor Travelex, ktorý rovnako hlási prudký nárast predaja libier za iné meny. Spoločnosť upozornila, že v stredu 22. júna bola výmena valút o 101 % vyššia ako pred týždňom. Dôvodom je podľa predstaviteľov firmy neistota z výsledkov dnešného referenda.

Pred volebnými miestnosťami sú dlhé rady

Napriek zlému počasiu sa počas dnešného referenda o členstve Británie v EÚ tvorili pred volebnými miestnosťami dlhé rady. Voliči v nich trpezlivo čakali, aby mohli odovzdať svoje hlasy v školách, kostoloch, nákupných centrách či dokonca niekoľkých puboch, píšu miestne médiá.

Po búrkach a silných dažďoch z noci a dnešného dopoludnia museli viacero volebných miestností v juhozápadnej časti Londýna uzavrieť a presunúť do iných objektov, k ďalším sa bolo vzhľadom na množstvo vody ťažké dostať.

Týka sa to najmä volebných miestností v mestskej časti Kingston upon Thames. Vo štvrti Chessington tam podľa stanice BBC pred uzavretím jednej z miestností dobrosrdečný volič požičiaval prichádzajúcim ľuďom svoje čižmy, aby sa cez vodu dostali dnu a mohli hlasovať.

V referende už hlasovali lídri z oboch táborov v referende - zástancov i odporcov členstva Británie v EÚ. V súlade s moratóriom platným počas hlasovania však už kampaň nepokračovala.

Predseda hlavnej opozičnej Labouristickej strany Jeremy Corbyn, ktorý sa tiež vyslovuje za pokračovanie britského členstva v EÚ, vyhlásil, že je optimistom, pokiaľ ide o víťazstvo tábora stúpencov únie. "Nesmierne, je to veľmi dobrý deň," reagoval na otázku, či cíti v tejto otázke istotu.

Šéf Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigel Farage naopak vyhlásil, že stúpenci odchodu Británie z Európskej únie majú "skutočne veľmi veľké" vyhliadky na úspech v dnešnom referende. Všetko však podľa neho závisí od účasti, povedal pre agentúru PA.

Šéf Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigel Farage prichádza odovzdať svoj hlas v historickom referende o členstve Británie v EÚ vo štvrtok 23. júna 2016.
Foto: TASR/ AP


"Je to všetko o účasti a o tom, aby nerozhodní zástancovia (zotrvania v EÚ) zostali doma," vyhlásil pred svojím domom v grófstve Kent. Farage patrí k hlavným predstaviteľom tábora za vystúpenie z únie. Kritici ho obviňujú, že svojím bojom proti migrácii podnecuje strach pred cudzincami, píše agentúra DPA.

Podľa posledných prieskumov je výsledok referenda úplne otvorený, prvé výsledky sa očakávajú v noci na piatok.



Účasť môžu ovplyvniť záplavy

Záplavám a nárazovým lejakom čelia dnes britskí voliči pochádzajúci z juhovýchodných častí Anglicka a Londýna počas cesty do volebných miestností, keď idú odovzdať svoj hlas v rámci referenda o zotrvaní v Európskej únii.

Meteorológovia predpovedajú, že v najbližších hodinách by mal v Londýne napršať mesačný úhrn zrážok. V noci nadnes zatopilo po silných búrkach niekoľko ulíc, domov a administratívnych budov.

Londýnsky hasičský záchranný zbor dostal len v noci nadnes stovky hlásení o incidentoch súvisiacich s počasím vrátane blesku, zaplavených domov či vozidiel uviaznutých v stúpajúcej vode.

Úrad životného prostredia vydal štyri varovania pred povodňami pre oblasti povodí riek v londýnskych predmestiach Bromley, Sidcup a Basildon a 22 povodňových výstrah pre celé územie juhovýchodného Anglicka.



Nepriaznivé poveternostné podmienky komplikujú tiež situáciu v premávke na cestách a železnici.

Na zvyšok územia Spojeného kráľovstva predpovedali meteorológovia suché, vyhovujúce počasie, s prehánkami v Škótsku a Severnom Írsku.

Odborníci na analýzu volebných odhadov a výsledkov volieb upozorňujú, že účasť je v tomto referende kľúčová. Z vysokej účasti vyťažia najmä zástancovia zotrvania Británie v európskom bloku.

The Sun: Deň nezávislosti

Na snímke titulná stránka britských bulvárnych novín The Sun, ktorá sa venuje historickému referendu o členstve Británie v EÚ vo štvrtok 23. júna 2016.
Foto: TASR/AP

Výnosy 10-ročných britských dlhopisov výrazne vzrástli

Náklady na obsluhu britského dlhu sa v priebehu jedného týždňa výrazne zvýšili. Výnosy britských 10-ročných dlhopisov totiž vzrástli o takmer 25 bázických bodov. Informovala o tom agentúra APA.

Výnosy 10-ročných britských dlhopisov v priebehu uplynulých 7 dní prudko stúpli. Po rekordnom minime 1,108 % spred týždňa, čo bolo najmenej za viac ako 10 rokov, výnosy rástli a dnes dosiahli na sekundárnom trhu 1,35 %.

Libra ďalej posilňuje

Kurz libry oproti doláru dnes opäť vzrástol a počas ranného obchodovania dosiahol najvyššiu úroveň v tomto roku. V Británii sa dnes koná referendum o odchode alebo zotrvaní krajiny v Európskej únii (EÚ). Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Prieskumy verejnej mienky pred referendom nedokázali predpovedať výsledok hlasovania, naznačili len, že bude veľmi tesný.

Libra pritom od začiatku kampane, ktorá odštartovala vo februári, slúži ako barometer "hlasovacej nálady". Kurz libry klesal, alebo stúpal podľa toho, či sa verejná mienka prikláňala na stranu odporcov alebo stúpencov členstva v únii.

Kurz britskej libry oproti doláru dnes do 10.22 SELČ vzrástol o 0,4 % na 1,4767 USD/GBP, pričom v priebehu ranného obchodovania sa nakrátko vyšplhal až na 1,4844 USD/GBP a bol tak najvyšší od 31. decembra 2015.

Britská mena posilnila aj oproti euru, a to o 0,2 % na 0,7671 GBP/EUR.

Vývoj libry tak vyvoláva nádej, že v Británii by nakoniec mohli zvíťaziť stúpenci členstva v EÚ. Jej kurz je momentálne o 7 % vyšší ako 29. februára 2016, keď klesol na sedemročné minimum 1,3836 USD/GBP.

Sobotka: EÚ bude s Britániou silnejšia

Demokratický Západ by urobil chybu, keby sa namiesto spolupráce začal štiepiť, uviedol v dnešnom vyhlásení k britskému referendu o členstve v Európskej únii český premiér Bohuslav Sobotka. Podľa vlastných slov verí, že ostrovná krajina v únii zostane, informoval český spravodajský server Novinky.cz.



Ak by bolo referendum na Slovensku

Ak by sa na Slovensku uskutočnilo referendum o zotrvaní krajiny v Európskej únii, takmer dve tretiny Slovákov by boli za. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu agentúry Focus.

K referendu v Spojenom kráľovstve sa vyjadrili aj niektorí slovenskí europoslanci. Treba veriť, že zdravý rozum preváži a britskí voliči sa rozhodnú pre zachovanie svojho členstva v EÚ. Pre TASR to uviedol slovenský europoslanec Eduard Kukan s odkazom na dnešné referendum v Spojenom kráľovstve.

Volebnú miestnosť uzavreli, keď v jej okolí našli zraneného muža

V Huddersfielde na severe Anglicka dnes dočasne uzavreli jednu z volebných miestností, keď v jej okolí našli muža s bodnými ranami.

K uzavretiu miestnosti na 30 minút došlo iba v súvislosti s uzavretím okolia miesta činu, píše tlačová agentúra DPA.

Polícia z grófstva West Yorkshire informovala o zadržaní 19-ročného mladíka, ktorý je podozrivý zo spáchania činu. Ten však nemá žiadnu súvislosť s prebiehajúcim referendom, v ktorom sa rozhoduje o budúcnosti Veľkej Británie v Európskej únii.


Prehľad základných informácií


- Právo hlasovať majú občania Británie, Írska a krajín Spoločenstva národov (Commonwealth) s trvalým pobytom v Spojenom kráľovstve starší ako 18 rokov a tiež britskí občania žijúci v zahraničí, ktorých mená sa nachádzali v uplynulých 15 rokoch na voličských zoznamoch. Na rozdiel od parlamentných volieb v Británii môžu odovzdať hlas aj členovia Snemovne lordov a obyvatelia Gibraltáru.

- Územie Spojeného kráľovstva je rozdelené na 382 volebných obvodov, v ktorých je dokopy takmer 46,5 milióna registrovaných voličov.

- Referendová otázka znie: "Malo by Spojené kráľovstvo zostať členom Európskej únie alebo opustiť Európsku úniu?" Účastníci majú označiť krížikom jednu z dvoch možných odpovedí na túto otázku, ktoré budú pod ňou samostatne vypísané.

- Volebné miestnosti v Anglicku, Škótsku, Walese a Severnom Írsku budú prístupné od 7.00 h do 22.00 h britského času (8.00-23.00 h SELČ). Na Gibraltári sa hlasovanie skončí o hodinu skôr vzhľadom na časový posun. Zatvorením volebných miestností sa tiež končí možnosť doručiť lístky voličov, ktorí sa rozhodli hlasovať poštou.

Výsledky na raňajky


- Sčítavanie hlasov sa začne bezprostredne po zatvorení volebných miestností, zverejnenie výsledkov tzv. exit polls, prieskumov medzi voličmi odchádzajúcimi z volebných miestností, na oficiálnej úrovni sa však neočakáva. Výsledky bude volebná komisia oznamovať v priebehu noci na piatok po častiach na svojich internetových stránkach. Ak nenastanú problémy, konečné výsledky by mali byť známe v piatok približne "v čase raňajok". Miestom formálneho oznámenia konečných výsledkov bude radnica v severoanglickom Manchestri.

- Rozhodnutie voličov bude platné bez ohľadu na účasť, ktorú by mala volebná komisia vyčísliť ešte pred zverejnením samotných výsledkov referenda. Aj keď experti podľa agentúry DPA predpovedajú, že dosiahne 60 až 80 percent. Vysokú účasť budú analytici považovať za znamenie, že prevážili odporcovia vystúpenia Británie z EÚ.

- Výsledky referenda nie sú právne záväzné, je však považované za samozrejmosť, že britský parlament bude rešpektovať vôľu občanov a v prípade ich želania vystúpiť z EÚ schváli príslušné zákony. Parlament bude musieť ratifikovať aj prípadnú dohodu o ukončení členstva medzi Londýnom a zvyškom EÚ.

- Podobné referendum, týkajúce sa ešte členstva v Európskych spoločenstvách, sa konalo v Británii aj v roku 1975, keď zvíťazili zástancovia zotrvania v európskom bloku. Štvrtkovým hlasovaním plní premiér David Cameron svoj sľub spred vlaňajších volieb, ktorým reagoval na rastúce protieurópske nálady v Británii.

Čo ak "vyhrá brexit"


Aj v prípade rozhodnutia v prospech zotrvania v EÚ chce Cameron okamžite uviesť do platnosti dohodu z februárového summitu dvadsaťosmičky, ktorá má zaručiť Britom "osobitný" štatút v rámci únie.

V prípade rozhodnutia Britov pre tzv. brexit, vystúpenie Británie z EÚ, politici v krajine nevylučujú Cameronovo odstúpenie. Odchod Británie by pritom úniu uvrhol do najvážnejšej krízy v jej dejinách, píše agentúra DPA.

-Ekonomické následky odchodu Británie sú založené na rôznych odhadoch a budú sa odvíjať od toho, ako dlho budú trvať prípadné vyjednávania, na ktoré sú podľa práva únie vyhradené dva roky. Ale niektorí britskí konzervatívci tvrdia, že sa môže rokovať aj dlhšie.

-V prípade brexitu by sa prerozdeľovali nielen hlasy v Európskom parlamente, ale aj v Európskej rade a musela by sa nájsť formula, ktorá by ochránila záujmy malých štátov a tých, ktorí nepoužívajú spoločnú menu. Menili by sa teda základné zmluvy Európskej únie. "Odchod Veľkej Británie z EÚ má takisto potenciál výrazne oslabiť schopnosť členských štátov stojacich mimo eurozóny zablokovať pomocou blokujúcej menšiny návrhy aktov, prijímaných na Rade," tvrdí dokument českého úradu vlády.

Ekonomické dôsledky


Prípadný odchod Británie z Európskej únie (EÚ) by mal podľa mnohých expertov výrazné ekonomické dôsledky pre krajinu aj pre celú úniu. Informovala o tom agentúra DPA.

Brexit by znamenal obmedzenie obchodu. Zahraničný obchod krajín EÚ s Britániou má veľký význam. Zavedenie ciel by zrejme znamenalo zníženie obchodu, čo by malo negatívne dôsledky na trhy práce a jednotlivé národné ekonomiky.

Mnohé firmy zo štátov EÚ majú výrobné závody v Británii, kde vytvárajú veľký počet pracovných miest. Brexit by zrejme znamenal, že tieto firmy tam svoje investície obmedzia.

Británia síce nie je členom eurozóny, ale väzby bánk s finančnými inštitútmi v ostatných krajinách EÚ sú veľmi úzke. Brexit by asi spôsobil prudké oslabenie libry a zrejme by klesol aj kurz eura a dolár by naopak posilnil, keďže vystúpenie Británie z EÚ by sa vnímalo ako oslabenie Európy. Nie sú tiež vylúčené turbulencie na globálnych finančných trhoch.

Všetky tieto faktory by spôsobili obmedzenie investícií a chuti spotrebiteľov nakupovať, čo by spôsobilo ochladenie britskej ekonomiky. Aktuálne sa ťažko odhadujú presné vplyvy na hrubý domáci produkt (HDP).

Brexit by tiež znamenal, že Británia by musela na novo rozvrhnúť mnohé oblasti vo svojom rozpočte a zvýšiť štátne financovania napríklad v oblasti dopravy alebo vysokých škôl a výskumu.