Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 30. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 30. apríla 2024 - 17.45 h.


Bratislava - Aj po 20 rokoch od vstupu do Európskej únie i Severoatlantickej aliancie je dôležité, aby Slovensko bolo v oboch zoskupeniach skutočným, dôveryhodným a konštruktívnym partnerom, nielen partnerom na papieri. Prezidentka Zuzana Čaputová to uviedla na slávnostnom podujatí, na ktorom udelila ďakovné medaily 28 osobnostiam, ktoré sa priamo zaslúžili, prípadne podporovali integračné úsilie pri uchádzaní sa o členstvo v EÚ a NATO.

Na snímke vľavo prezidentka SR Zuzana Čaputová počas odovzdania ďakovných medailí 30. apríla 2024 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Bratislava - Európsku úniu založili podľa ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraja Blanára na mierových základoch. Táto hodnota by mala byť jej silným pilierom aj v súčasnosti. Uviedol to pri príležitosti zajtrajšieho 20. výročia vstupu Slovenska do EÚ.

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (Smer-SD).
Foto: TASR - Jakub Kotian


Bratislava - Opozičné PS vyzvalo koaličných poslancov, aby stiahli novelu zákona o mimovládnych organizáciách, ktorú dnes Národná rada posunula do druhého čítania. KDH vyzvalo na diskusiu o prípadných zmenách a predloženie návrhu do riadneho pripomienkovania, nie formou poslaneckej novely.

Na archívnej snímke predseda hnutia Progresívne Slovensko (PS) Michal Šimečka.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Voľby do Národnej rady by v apríli vyhrala strana Smer-SD so ziskom 21,2 percenta hlasov. Druhé by skončilo hnutie Progresívne Slovensko s podporou 20,1 percenta voličov. Po ňom by nasledovala strana Hlas-SD so ziskom 16,5 percenta hlasov. Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO pre televíziu Joj 24.

Do parlamentu by sa dostalo aj KDH (7,9 percenta) a SaS (6,5 percenta). Hranicu zvoliteľnosti by prekročila aj SNS (5,1 percenta).

Na archívnej snímke zľava štátny tajomník Ministerstva spravodlivosti SR Pavol Gašpar, predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) a vicepremiér a minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD).
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Neúspešný prezidentský kandidát Ivan Korčok podporí v júnových eurovoľbách strany, ktoré ho podporovali v prezidentskej kandidatúre a aktívne mu v nej pomáhali. Ide o Progresívne Slovensko, KDH, SaS a mimoparlamentných Demokratov. K svojej politickej budúcnosti sa plánuje vyjadriť po eurovoľbách.

Na archívnej snímke Ivan Korčok.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Praha - Prijatie desiatich štátov do EÚ v roku 2004 znamenalo odsunutie železnej opony na smetisko dejín. Aj vtedy však boli obavy, či výzvy spojené s tak veľkým rozšírením Únia zvládne. Na konferencii "20 rokov Česka v EÚ" na Pražskom hrade to povedal nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier.


Varšava - Poľský premiér Donald Tusk vyhlásil, že Európa je v súčasnosti v oblasti bezpečnosti závislá od Poľska.


Jeruzalem - Izrael podnikne inváziu do mesta Rafah na juhu Pásma Gazy s cieľom zničiť prápory hnutia Hamas. Povedal to izraelský premiér Benjamin Netanjahu s tým, že k tomuto kroku dôjde bez ohľadu na výsledok rokovania dohody o prímerí.


Moskva - Rusko vyhlásilo, že Spojené štáty sa správajú pokrytecky, keď sa stavajú proti vyšetrovaniu Izraela Medzinárodným trestným súdom, ale podporujú jeho zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina.


Praha - Česko od dnešného dňa do konca septembra preventívne sprísni bezpečnostné opatrenia. Ide o reakciu na odporúčania odborníkov, pripravované športové či spoločenské akcie, aj na bezpečnostnú situáciu vo svete. Po rokovaní vlády to oznámil český minister vnútra Vít Rakušan.


Londýn - Britský kráľ Karol III. sa vrátil k verejným povinnostiam po tom, ako mu vo februári diagnostikovali rakovinu. So svojou manželkou kráľovnou Kamilou navštívil onkologické centrum v Londýne.


Londýn - Trinásťročný chlapec zahynul v Londýne po tom, čo naňho a ďalších ľudí zaútočil samurajským mečom 36-ročný muž.


Peking - Trojica taikonautov sa dnes úspešne vrátila z čínskej vesmírnej stanice Tchien-kung (Nebeský palác), kde strávila viac než šesť mesiacov. Ich kozmická loď Šen-čou 17 (Božská loď) pristála v čínskej provincii Vnútorné Mongolsko.


Espoo/Vantaa - Slovenskí hokejisti sa vo štvrťfinále MS hráčov do 18 rokov stretnú vo štvrtok s Českom. Tím Martina Dendisa deklasoval v dnešnom zápase A-skupiny Nórsko 11:1.


Žilina - Na dnešnom zraze slovenskej hokejovej reprezentácie v Žiline sa hlásili všetci nominovaní hráči okrem Juraja Slafkovského a Tomáša Tatara. Asistent trénera Peter Frühauf uviedol, že obaja útočníci z NHL sa k národnému tímu pripoja v najbližších dňoch.