Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

ONLINE: Premiér žiada vymeniť Plavčana, Most nechce predčasné voľby

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico počas brífingu. Foto: TASR – Dano Veselský

Ďakujeme, že ste sledovali naše ONLINE spravodajstvo.

Bratislava 16. augusta (Teraz.sk/TASR) - Premiér Robert Fico (Smer-SD) dnes avizoval, že požiada šéfa SNS Andreja Danka o meno nového ministra školstva. Odôvodnil to tým, že Peter Plavčan napriek svojej snahe nedokázal úplne vyvrátiť podozrenia z netransparentného rozdeľovania eurofondov na vedu a výskum.

Predseda Mosta - Híd Béla Bugár reagoval, že pre jeho stranu je prioritou zotrvanie tejto vládnej koalície a pri riešení situácie je na ťahu SNS. Teraz.sk sleduje udalosti na domácej politickej scéne ONLINE.

20:50

Ďakujeme, že ste sledovali náš ONLINE z aktuálnej slovenskej politiky.

20:30
Politologička Viera Žúborová povedala v televíznej diskusii RTVS, že predseda SNS Andrej Danko je v ziskoch a stratách na nule. Minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS) odíde, ale A. Danko má možnosť nominovať nového človeka na tento post.

18:50
Politológ Grigorij Mesežnikov v reakcii na stanovisko predsedu SNS povedal, že úplne "ho zmietli zo stola a ešte prišiel aj o svojho ministra." SNS podľa neho "určite nezíska na preferenciách" situáciou okolo vypovedania koaličnej zmluvy a premiérovou výzvou na odchod šéfa rezortu školstva Petra Plavčana (nominant SNS) z funkcie."Dankove špekulácie o možnom stiahnutí sa z politiky naznačujú, že šéf SNS tuší, že to pre neho nedopadne dobre," uviedol politológ. Vypovedanie koaličnej zmluvy označil za nešťastný krok.

17:58
"Po tejto skúsenosti budem zvažovať ako a či vôbec v politike," povedal A. Danko.

17:54
Podľa predsedu SNS je potrebné znova obnoviť dôveru vrámci koalície.

17:53
"Nebudete odo mňa počuť útoky na mojich koaličných partnerov," zdôraznil predseda SNS s tým, že urobí všetko preto, aby si vrámci SNS vydiskutoval ako ďalej vrámci koalície, že si sadne s predsedami politických strán Smer-SD a Mostu-Híd. "Bol by som rád, aby som do budúcna predišiel takýmto situáciám a hlavne som zvedavý na reakcie našich členov," zhodnotil.

17:49
Zajtra o desiatej oznámi minister Plavčan svoju abdikáciu. "Tak ako mu predseda vlády poďakoval, chcem aj ja profesorovi Plavčanovi poďakovať," povedal predseda SNS.




17:47
Danko na brífingu tiež povedal, že včera avizoval koaličný partnerom, že ministra Plavčana pozval na predsedníctvo SNS a nemá problém vyvodiť aj personálne rozhodnutie

17:46
SNS popiera akúkoľvek korupciu, ktorá sa dotýka SNS a umelé spájanie dokmentov cez vyhlásenia médií sú cieľom na to, aby poškodili SNS. "Nemám najmenší problém kohokoľvek z funkcie odvolať," povedal Danko s tým, že bol v zahraničí a povedal ministrovi Plavčanovi, aby vyhodnotil celý proces.

17:44
Môžem vás všetkých ubezpečiť, že mám za sebou aj veľmi dôverný a privátny rozhovor s pánom ministrom Plavčanom. "Ja som vždy hovoril, že nebudem zostavovať vládu na základe strníckych knižiek a preto som aj vyberal na miesta odborníkov. Preto som aj absolvoval s pánom Plavčanom rozhovor, lebo si vážim, ako bojoval za zvýšenie platov učiteľov," uviedol Andrej Danko.

17:42
V plnej miere beriem na vedomie vyjadrenie predsedu vlády SR. "Vypovedanie koaličnej zmluvy neznamená pád vlády," konštatoval Danko.

17:40
Predseda SNS Andrej Danko potvrdil včerajšie stretnutie lídrov vládnych strán, a informoval, že včera začali pracovať na novej koaličnej zmluve.

17:27
Najrozumnejším a najčestnejším riešením súčasnej situácie v koalícii by bolo usporiadanie predčasných parlamentných volieb. Tvrdí to opozičné hnutie Sme rodina s tým, že je potrebné začať s novou vládou a novým, nekorupčným a nekoristníckym spôsobom práce.

"Už pri svojom vzniku si dala táto vládna koalícia do vienka klamstvo a podvod na voličoch, konkrétne strany #Sieť a Most-Híd. Tvrdila, že treba postaviť hrádzu extrémizmu aj za cenu porušenia volebných sľubov. My sme vždy tvrdili, že ak je tu nejaký extrémizmus, tak je to najmä nehorázne bezbrehé rozkrádanie," odkazujú predstavitelia Sme rodina.

16:55
Predseda opozičného hnutia OĽaNO-NOVA Igor Matovič vyzýva šéfa SNS Andreja Danka, aby do štvrtkového (17.8.) poludnia odvolal ministra školstva Petra Plavčana (nom. SNS). V opačnom prípade OĽaNO-NOVA a SaS vo štvrtok podajú do podateľne NR SR návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze s jediným bodom, ktorým je vyslovenie nedôvery ministrovi Plavčanovi. Ak tak opozícia urobí, schôdza sa musí konať do siedmich kalendárnych dní.

16:31
Predseda NR SR a predseda SNS Andrej Danko by sa mal k aktuálnej politickej situácii vyjadriť dnes o 17:30. Informuje o tom spravodajská televízia TA3.


16:12
"My sme už veľakrát vylúčili zo spolupráce stranu Smer a stranu Mariana Kotlebu," upozornil Sulík, no k ostatným stranám s ktorými by bol ochotný ísť do vlády sa nevyjadril.

16:11
Jediným poctivým riešením sú podľa Sulíka predčasné voľby. "Sme pripravení rokovať o skorom termíne prečasných volieb," konštatoval. "SaS má záujem byť súčasťou vlády, ale až po predčasných voľbách," spresnil predseda SaS.

16:08
"Jeho prácu aj narábanie s eurofondami kritizujeme už dlhodobo a pravidelne. Plavčan už dávno nemal byť ministrom," zhodnotil Sulík premiérovu výzvu predsedovi SNS, aby navrhol iné meno na ministra školstva.



16:05
"Najväčšiu vinu na tejto vládnej kríze nesie Robert Fico, lebo nezvláda riešiť problémy v jeho koalícii, v tom zlepencovi, ktorý vytvoril," povedal to na mimoriadnom brífingu predseda SaS Richard Sulík, dodal, že premiér hazarduje so Slovenskom.

14:45
Ministerstvo školstva by sa konečne malo stať prioritným rezortom. Vyzval k tomu rektor Slovenskej technickej univerzity (STU) Robert Redhammer.

Podľa jeho slov školstvo potrebuje zmeny. "Odchádzajú nám mladí študenti do zahraničia, škrípe podpora a rozvoj vedy a výskumu. Ak bude vymenovaný nový minister, verím, že bude hájiť záujmy a napĺňať potreby slovenských škôl, učiteľov, žiakov a študentov, lebo oni sú budúcnosť Slovenska," uviedol pre TASR Redhammer.

14:33
V tejto situácii je na ťahu Slovenská národná strana. Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) to uviedol po rokovaní vlády, pred ktorým premiér Robert Fico (Smer-SD) oznámil, že požiada predsedu SNS Andreja Danka o meno nového ministra školstva.

„Nechcem hádať, samozrejme, všetci čakajú vyjadrenie predsedu SNS, od toho sa bude odvíjať ďalší vývoj,“ odpovedal Lajčák na otázku, či národniari budú po odvolaní ministra školstva Petra Plavčana (nominant SNS) so zvyšnými dvoma koaličnými stranami spolupracovať.

14:28
"Premiér Fico len prehodil loptičku na p. Danka," konštatoval Branislav Gröhling z SaS. "Na chyby pána Plavčana a SNS sa budú skladať všetci," dodal.

14:21
Podľa Igora Matoviča sú jediným riešením predčasné voľby.

14:20
Mimoriadny brífing ohlásil predseda strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík na 16:00 hod.

14:10
"Roberta Fica považujem za najväčšie zlo, ktoré na Slovensku vládlo, ale dnes sa zachoval, ako naozajstný premiér," Konštatoval predseda OĽaNO-NOVA Igor Matovič.

14:05
"Robert Fico konečne urobil to, na čo sme ho vyzývali," konštatovala poslankyňa OĽaNO-NOVA Veronika Remišová. "Naše hnutie už dva mesiace žiada, aby bol rezort školstva odobratý SNS," pripomenula.


14:00
Politológ Michal Horský sa domnieva, že Ficova požiadavka je v záujme udržania dôveryhodnosti vlády oprávnená. "Ostáva však otázkou, či reakciou Andreja Danka nebude žiadosť o recipročné opatrenie, aby skončil i ďalší z ministrov, ktorý je upodozrievaný z korupcie a stratil dôveru širokej verejnosti," uviedol Horský. Politológ nevylučuje, že dnešný vývoj v kontexte s doterajším postojom predsedu SNS bude mať za následok prehĺbenie vládnej krízy a zintenzívnenie špekulácií o predčasných voľbách.

13:59
Dnešným Ficovým krokom môže dôjsť k eskalácii konfliktu, hoci to v utorok vyzeralo na neoficiálnu dohodu koaličných lídrov. Tvrdí to politológ Juraj Marušiak. Nepredpokladá, že súčasťou tejto dohody mala byť aj výmena ministra školstva Plavčana. Spôsob, akým Fico požiadal Danka o meno nového ministra, preto považuje za neštandardný. "Šéf SNS určite nebude nadšený, zrejme sa otvára otázka ďalšieho fungovania koalície," dodal Marušiak.

13:58
Politológ Baránek poukazuje, že kríza je momentálne v personálnej rovine a bude sa zrejme riešiť ťažšie, ako keď bola v rovine požiadaviek. Pripomenul priebeh koaličnej krízy, ktorá vypukla po prevalení eurofondovej kauzy na ministerstve školstva a neskoršom vypovedaní koaličnej zmluvy predsedom SNS Dankom. Baránek pripomína, že Smer-SD a Most-Híd na začiatku ministra školstva Petra Plavčana podržali. Po tom však prišlo vypovedanie koaličnej zmluvy, následné obvinenia SNS voči Smeru-SD a neskoršiemu utlmeniu krízy spoločným tlačovým vyhlásením, že sa lídri dohodli okrem iného aj na príprave dodatku ku koaličnej zmluve.


13:56
Vládna kríza sa vyostrila, môže skončiť aj predčasnými voľbami. Myslí si to politický komentátor Ján Baránek. Politológ Juraj Marušiak zase tvrdí, že súčasná situácia zrejme neodzrkadľuje v utorok (15.8.) prezentovanú neoficiálnu dohodu, hovorí o eskalácii konfliktu. Ďalší politológ Michal Horský naznačil, že krokom predsedu SNS Andreja Danka môže byť žiadosť o recipročné opatrenie pri odvolávaní z vlády.

13:52
Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák po rokovaní vlády pred novinármi uviedol, že v jeho prítomnosti sa včera nehovorilo o odvolaní ministra Plavčana. Minister reagoval na včerajšie stretnutie s premiérom Ficom, po ktorom ho premiér poveril, aby ministerstvo zahraničných vecí koordinovalo činnosť ostatných ministerstiev pri prijímaní rozhodnutí, ktoré sa týkajú postavenia Slovenskej republiky pri formovaní jadra Európskej únie.



13:51
Šéf SNS Andrej Danko označil rozhodnutie premiéra Roberta Fica (Smer-SD) stiahnuť ministra školstva Petra Plavčana (nominant SNS) za podraz. Vyhlásil to pred redaktorom týždenníka .týždeň, ktorému počas dnešnej tlačovej besedy predsedu vlády poskytoval rozhovor.

"Podrazil ma," uviedol Danko po tom, čo v televízii uvidel prenos premiérovho brífingu. Neskôr dodal: "Padla pasca, ktorú dlho budoval." Na otázku redaktora .týždňa, čo bude teraz robiť, odvetil, že teraz potrebuje trochu času.

Ešte predtým počas rozhovoru pre týždenník Danko povedal, že Plavčanovo odvolanie nevylučuje, najskôr si však ministra zavolá na diskusiu vo vnútri SNS a bližšie sa oboznámi s tým, čo sa na ministerstve vlastne udialo.

13:33
Predseda Slovenskej akadémie vied (SAV) Pavol Šajgalík očakáva, že nový minister školstva v čo najkratšom čase pozve zástupcov univerzít a SAV na stretnutie ohľadom eurofondov. Uviedol to pre TASR v reakcii na žiadosť Roberta Fica o výmenu ministra školstva. "Principiálnou požiadavkou aj naďalej zostáva, aby boli verejné prostriedky EÚ určené na výskum pridelené primárne inštitúciám, ktoré ho reálne robia, a teda vysokým školám a SAV," uviedol Šajgalík.

Predseda SAV pripomenul, že spolu s rektormi predložil Plavčanovi osem požiadaviek, ktoré smerujú k uvoľneniu zablokovania štrukturálnych fondov určených na výskum a vývoj. "Pri štyroch z nich našli obidve strany spoločnú zhodu a zvyšné zostali predmetom ďalšieho rokovania," dodal Šajgalík.

13:24
Primárnou úlohou ministerstva školstva je zabezpečovať vzdelávanie budúcich generácií a nie zabezpečovať pohodlný život ľuďom, ktorí si zvykli parazitovať na verejných zdrojoch. V reakcii na aktuálnu situáciu na Ministerstve školstva, vedy, výskumu a športu SR to uviedol hovorca KDH Stano Župa.

„Z toho dôvodu budeme situáciu naďalej pozorne monitorovať a v prípade, že sa situácia na ministerstve nezlepší, avizujeme, že sme pripravení napomáhať vytvárať verejný tlak aj prostredníctvom verejných zhromaždení, aby si ministerstvo školstva plnilo svoju základnú úlohu,“ povedal Župa.

13:19
"Potvrdzuje sa, že táto vláda je a ostane vládou škandálov, a nie riešenia problémov Slovenska," zhodnotil nezaradený poslanec Miroslav Beblavý. "Vítame odvolanie ministra Plavčana, aj keď prichádza zhruba o dva mesiace neskôr," dodal.

13:14
Predseda Mostu-Híd informoval, že keď premiér zvolal tlačovú konferenciu, tak sa informoval o čo ide u neho, aj predsedu SNS. Zároveň potvrdil, že podľa jeho informácií prebehla komunikácia medzi aj premiérom a predsedom SNS ešte pre brífingom, na ktorom Robert Fico informoval o úmysle vymeniť ministra školstva.



13:13
Béla Bugár upozornil, že s programového vyhlásenia vlády sú rozrobené viaceré veci, na ktoré treba čas, aby sa dokončili. "Tak ako doteraz, predstavitelia strany Most-Híd budú veľmi zodpovedne pristupovať ku každému problému , ako aj k riešeniu problémov," konštatoval Bugár. Predčasné voľby by situáciu, aj vzhľadom na aktuálne preferencie a pozície jednotlivých strán, podľa Bélu Bugára nevyriešili.

Na archívnej snímke predseda Most-Híd Béla Bugár.
Foto: TASR - Martin Baumann


13:10
"Zodpovednosť tejto vlády je plniť programové vyhlásenie vlády. Preto táto vláda vznikla, aby sme plnili priority, ktoré sme sľúbili občanom," povedal na dnešnej tlačovej konferencii predseda Mostu-Híd Béla Bugár v reakcii na výmenu ministra školstva. "Ak vláda chce byť dôveryhodná, musí konať. V tomto prípade je na ťahu SNS," dodal.

13:00
Most-Híd by mal na momentálnu situáciu reagovať na tlačovej konferencii o 13:00.

12:52
Tlačová konferencia strany Sloboda a Solidarita o eurofondovom megaškandále sa neuskutoční. Mala sa konať dnes, t. j v stredu 16. augusta o 14.00 h a presúvajú ju na piatok 18. augusta.

12:40
Opozičné hnutie OĽaNO-NOVA víta oznámenie premiéra Roberta Fica (Smer-SD), že minister školstva Peter Plavčan (nom. SNS) končí vo funkcii. "Po našom intenzívnom tlaku, po tlaku médií a občanov konečne Robert Fico urobil to, na čo sme ho vyzývali už dva mesiace," uviedli predstavitelia hnutia Veronika Remišová a Igor Matovič.

12:24
Tlačovú konferenciu, na ktorej mal predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) hovoriť o znížení daňového a odvodového zaťaženia a možnosti zavedenia 13. a 14. platu, zrušili. Informovala o tom Kancelária Národnej rady SR. Stalo sa tak po tom, ako premiér Robert Fico (Smer-SD) požiadal Danka o meno nového ministra školstva.

12:20
V reakcii na výmenu ministra školstva zvolali brífingy opozičné strany OĽaNO-NOVA, SaS aj nezaradený poslanec Miroslav Beblavý.

11:12
Minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS) končí vo funkcii. Oznámil to dnes premiér Robert Fico (Smer-SD), ktorý avizoval, že požiada šéfa SNS Andreja Danka o meno nového ministra.

"Spolu s predsedom strany Most-Híd Bélom Bugárom som vyvinul maximálne úsilie, aby problém ďalšieho pôsobenia ministra školstva pána Plavčana bol vyriešený vnútri materskej SNS. Je mi ľúto, ale musím to skonštatovať, že naša misia nebola úspešná. Nevznášam žiadne obvinenia, chcem poďakovať pánovi ministrovi Plavčanovi za úprimnú snahu veci vysvetliť, ale tiene podozrenia pretrvávajú, a preto som nútený požiadať predsedu SNS, aby mi predložil návrh na nového ministra, a to v čo najkratšom čase," povedal Fico.




TOTO PREDCHÁDZALO VÝZVE NA ODVOLANIE MINISTRA ŠKOLSTVA
Minister školstva Plavčan od začiatku júla čelil kritike pre zvláštne rozdeľovanie eurofondov na výskum a inovácie. Dotácie mali dostať aj firmy, ktoré výskum nikdy nerobili. Minister problematické výzvy zastavil a nariadil ich preverenie.

Európska komisia (EK) neskôr pozastavila platby v štyroch výzvach na ministerstve školstva a rezortu zakázala podpisovať nové zmluvy s prijímateľmi dotácií. Pozastavenie eurofondov oznámila EK vo varovnom liste. Rozdeľovanie eurofondov rieši okrem Európskeho úradu pre boj proti podvodom aj Národná kriminálna agentúra (NAKA).

Po niekoľkých dňoch od prepuknutia eurofondovej kauzy sa zišli lídri koaličných strán a dohodli sa na riešení. O pár dní na to, v pondelok 7. augusta, predseda SNS Andrej Danko oznámil cez médiá vypovedanie koaličnej zmluvy, čo vyvolalo vládnu krízu, trvala niekoľko dní. Partneri sa na jednom rokovaní koaličnej rady zhodli, že ich vláda nemá alternatívu a že sú odhodlaní ísť ďalej. SNS potom obvinila Smer-SD zo spolupráce s opozičným OĽaNO na diskreditácii SNS, čo obe strany odmietli. Lídri sa odvtedy oficiálne nedokázali stretnúť. Raz bol chorý premiér Fico, potom zas esemeskou Danko oznámil, že nepríde.

Napokon sa nekonala ani posledná Koaličná rada, keďže podľa oficiálneho tlačového vyhlásenia predsedov došlo k vzájomným konzultáciám lídrov, a teda rokovanie Koaličnej rady už nebolo potrebné. Predsedovia strán Smer-SD, Most-Híd a SNS Robert Fico, Béla Bugár a Andrej Danko sa podľa vyhlásenia dohodli na riadnom priebehu a na schválení programu zasadnutia vlády SR aj na časovom harmonograme prípravy dodatku ku koaličnej zmluve s osobitným zreteľom na ďalšie priority Programového vyhlásenia vlády SR. V súvislosti s voľbami do VÚC vyjadrili záujem vytvoriť konzultačné mechanizmy aj na nižších politických úrovniach.