Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Udalosti 2. štvrťroka 2016 vyvrcholili začiatkom Predsedníctva SR

Foto: TASR

Teraz.sk prináša prehľad spoločenských a politických udalostí, ktoré sa udiali v druhom štvrťroku 2016.

Bratislava 27. decembra (TASR) - TASR prináša výberový chronologický prehľad udalostí politického a spoločenského života v Slovenskej republike (SR) v druhom štvrťroku 2016.

APRÍL


6. apríla 2016 – Záujmy Slovenska na spoločných hraniciach so susednými štátmi bude zastupovať Ladislav Csémi. Vláda ho vymenovala do funkcie hlavného hraničného splnomocnenca Slovenskej republiky. Vo funkcii nahradil Ľudovíta Bíróa.

9. apríla 2016 - Lekárske odborové združenie (LOZ) bude naďalej viesť jej doterajší predseda Peter Visolajský. Rozhodol o tom snem lekárskych odborov, ktorý sa konal v Turčianskych Tepliciach.
Na snímke predseda LOZ Peter Visolajský.
Foto: TASR - Michal Svítok


11. apríla 2016 - Stálym zástupcom Národnej rady SR pri Európskom parlamente sa stala Vanda Šipošová. Post získala vo výberovom konaní, do ktorého sa prihlásilo 19 záujemcov.

12. apríla 2016 – Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) na zasadnutí rozhodovala o výnimke novely zákona o vysielaní a retransmisii, o ktorú požiadalo do 31. marca 16 programových služieb trinástich vysielateľov. Podľa tejto novely musia slovenské verejnoprávne aj súkromné rádiá od 1. apríla tohto roku zaradiť do vysielania viac slovenskej hudby. RVR vypočula na ústnom konaní všetkých 16 žiadateľov, šiestim žiadateľom schválila výnimku na stanovený podiel aj podiel nových hudobných diel, dvom žiadateľom schválila výnimku čiastočne k podielu nových hudobných diel a šiestim žiadateľom výnimku zamietla. Rádio Anténa Rock (držiteľ licencie GES Slovakia, s.r.o.), Radio One Rock (Radio One Rock, s.r.o.), Aligator – Classic Rock Radio (Radio ON s.r.o.), Rocková republika (C.S.M. group s.r.o.), Rádio Devín (RTVS) a Rádio Patria (RTVS) z hľadiska programového zamerania nemusí vyhradiť stanovený podiel času slovenským hudobným dielam ani novým hudobným dielam. Čiastočnú výnimku iba na stanovený podiel času zaradenia nových hudobných diel dostalo Rádio Best FM (Best FM Media spol. s r.o.), Rádio Pyramída (RTVS), Radio One Retro (Radio Rock, s.r.o.) a Rádio Vlna (Corporate Legal, s.r.o.). Šiestim vysielateľom, sú nimi Rádio Expres (D.Expres, k.s.), Fun Radio (Radio, a.s.), Europa 2 (Europa 2, a.s.), Rádio One (Radio One, s.r.o.), Rádio Košice (Marek Petráš) a Rádio Regina (RTVS) žiadosť o výnimku rada zamietla.

13. apríla 2016 - Vláda vymenovala svojho nového splnomocnenca pre národnostné menšiny. Od 14. apríla túto funkciu vykonáva László Bukovszky.
Na archívnej snímke László Bukovszky.
Foto: TASR/Martin Baumann

13. apríla 2016 - Mŕtve telo, ktoré sa našlo v Dunaji pri obci Dobrohošť v okrese Dunajská Streda, patrilo nezvestnému ekonómovi Martinovi Filkovi. Šéf Inštitútu finančnej politiky (IFP) a hlavný ekonóm ministerstva financií bol nezvestný od 28. marca 2016, keď sa v Bratislave na rieke prevrátil s kamarátom v kanoe.
Na snímke riaditeľ Inštitútu finančnej politiky Martin Filko.
Foto: TASR - Michal Svítok

15. apríla 2016 – Situácia vo svete nie je jednoduchá. A práve medzinárodné bezpečnostné fórum Globsec je miesto, kde môžu politici, analytici a ďalší odborníci rozmýšľať nad originálnymi riešeniami súčasných kríz. Uviedol to minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák pri príležitosti otvorenia podujatia Globsec. Približne 1000 hostí zo 70 krajín sveta zavítalo počas troch dní do Bratislavy. Medzi hlavnými témami bezpečnostného fóra bola otázka teroristických hrozieb v Európe.

18.-26. apríla 2016 - Predstavenie Programového vyhlásenia vlády (PVV) a žiadosť nového kabinetu o vyslovenie dôvery bolo hlavným bodom druhej schôdze Národnej rady SR v tomto volebnom období. Keďže premiér Robert Fico (Smer-SD) bol od 14. apríla hospitalizovaný, vládny program poslancom predstavil vicepremiér pre investície Peter Pellegrini (Smer-SD). Tretia vláda Roberta Fica (Smer-SD) dostala 26. apríla dôveru, za Programové vyhlásenie vlády hlasovalo 79 členov snemovne zo 142 prítomných.

Pri hlasovaní chýbali predseda parlamentu Andrej Danko (SNS), ktorý je po operácii žalúdka. Neprítomný bol aj predseda vlády Robert Fico (Smer-SD), ktorému operovali srdce. PVV je rozdelené do viacerých oblastí, ktorých cieľom je posilnenie spoločenskej a politickej stability; pružne reagovať na príležitosti a negatíva vonkajšieho prostredia; plynule pokračovať v podpore hospodárskeho, sociálneho a environmentálneho rozvoja krajiny; prehĺbiť hospodársku, sociálnu a územnú súdržnosť Slovenska a posilniť úlohu štátu a ochranu verejného záujmu.

19. apríla 2016 – Prezident SR Andrej Kiska vymenoval a povýšil do generálskych hodností deväť dôstojníkov ozbrojených zborov. Do hodnosti generál Policajného zboru SR Kiska s účinnosťou od tohto dňa povýšil plukovníkov Csabu Faragóa, Vladimíra Šramka, Mariána Slobodníka a Juraja Bukuša. Generálmajorom Ozbrojených síl SR sa stali veliteľ Pozemných síl OS SR Ondřej Novosad, veliteľ Vzdušných síl OS SR Miroslav Korba a riaditeľ Vojenského spravodajstva Ján Balciar. Do hodnosti brigádneho generála Ozbrojených síl Andrej Kiska vymenoval náčelníka štábu strategického plánovania Generálneho štábu OS SR Ivana Pacha a tiež náčelníka Vojenskej kancelárie prezidenta SR Vladimíra Šimka.

19. apríla 2016 - Učitelia v centre Bratislavy protestovali, chceli vyjadriť nespokojnosť s programovým vyhlásením vlády v oblasti školstva.

22. apríla 2016 - Povinnosti predsedu vlády a Smeru-SD Roberta Fica, ktorý je po operácii srdca, si podelili podpredsedovia kabinetu Peter Pellegrini a Robert Kaliňák (obaja Smer-SD).

25. apríla 2016 - Predseda parlamentu Andrej Danko sa úspešne podrobil operácii žalúdka v Národnom onkologickom ústave v Bratislave. Jeho povinnosti pri vedení schôdze si rozdelili podpredsedovia, A. Danka zastúpi Béla Bugár (Most-Híd).

27. apríla 2016 – Poslanci Národnej rady (NR) SR odobrili návrh na skrátené legislatívne konanie k vládnej novele zákona o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy, čiže k novele takzvaného kompetenčného zákona.

28. apríla 2016 - Termíny v rámci elektronizácie zdravotníctva sa posunú. Prezident SR Andrej Kiska podpísal novelu zákona o zdravotnom poistení.

28. apríla 2016 - Poslanci Národnej rady SR spustili petíciu, ktorou chceli Britániu podporiť v tom, aby nevystupovala z Európskej únie. Amnestie udelené v roku 1998 vtedajším zastupujúcim prezidentom Vladimírom Mečiarom sa rušiť nebudú. Poslanci NR SR odmietli návrh na ich zrušenie z dielne Jána Budaja z klubu OĽaNO-NOVA. Hlasovalo zaň len 55 zo 129 prítomných poslancov. Hlasovaním poslanci ukončili rokovanie tretej schôdze parlamentu.

28. apríla 2016 - Good idea, Slovakia! Dobrý nápad, Slovensko. Logo i slogan novej "značky Slovensko" predstavili na pôde Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.


29. apríla 2016 - Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) od mája šéfuje Tomáš Haško. Jeho menovanie do funkcie schválila vláda. Týmto dňom dostal rezort financií mandát od vlády, aby spustil pilotný program, v rámci ktorého využije v praxi nový nástroj Hodnota za peniaze.

MÁJ


1. mája 2016 - Premiéra Roberta Fica prepustili do domáceho liečenia z bratislavského Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH), kde bol od 14. apríla hospitalizovaný.


2. mája 2016 - Prezident SR Andrej Kiska prijal vo svojom úrade dve Slovenky Zuzanu Čaputovú a Zuzanu Števulovú ocenené v zahraničí za ich prácu. Čaputová získala medzinárodnú Goldmanovu cenu za dlhoročné komunitné a právne líderstvo v kauze Pezinská skládka a Števulová ocenenie International Women of Courage Award za osobné nasadenie v boji za práva utečencov a migrantov aj počas migračnej krízy v Európe.

2. mája 2016 - Predsedu parlamentu Andreja Danka prepustili do domácej ošetrovateľskej starostlivosti z Národného onkologického ústavu (NOÚ) v Bratislave, kde mu operovali žalúdok a bol tam hospitalizovaný.


2. mája 2016 – Žuvačka na chudnutie, univerzálny diaľkový ovládač či stolička so senzorom upozorňujúca na správne držanie tela. To sú niektoré z víťazných nápadov slovenských študentov ocenených v rámci 21. ročníka súťaže JA Veľtrh podnikateľských talentov. Nádejných mladých podnikateľov s ich učiteľmi v Bratislave prijal prezident SR Andrej Kiska.

3. mája 2016 – Podpredseda vlády pre investície Peter Pellegrini (Smer-SD) má väčšie kompetencie pri riadení, koordinácii a dohľade nad využívaním eurofondov. Šéfuje novému úradu, ktorý zastrešuje aj informatizáciu spoločnosti. Zmeny v zákone o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy, čiže v takzvanom kompetenčnom zákone, podpísal prezident SR Andrej Kiska.

3. mája 2016 - Slovensko si musí vážiť svojich hrdinov a možno viac ako kedykoľvek v minulosti si musíme pripomínať protifašistických bojovníkov, ktorí bojovali za našu slobodu. Povedal to prezident SR Andrej Kiska, ktorý sa v nemocnici v českom Havlíčkovom Brode stretol s československým vojnovým pilotom Imrichom Gablechom. Ide o jedného z dvoch posledných žijúcich Slovákov, ktorí bojovali v britskom kráľovskom letectve.
Na archívnej snímke veterán 2. svetovej vojny, plukovník vo výslužbe Imrich Gablech.
Foto: TASR/Štefan Puškáš


4. mája 2016 – Premiér Robert Fico po prvý raz od operácie srdca viedol rokovanie vlády. Cezhraničnú spoluprácu Slovenska s jeho susedmi – Českom, Poľskom, Maďarskom a Ukrajinou bude mať v najbližších rokoch na starosti štátny tajomník ministerstva vnútra Rudolf Urbanovič. Do funkcie predsedu slovenskej časti štyroch medzivládnych komisií ho menovala vláda SR.

6. mája 2016 - Bývalý líder KDH a prvý slovenský eurokomisár Ján Figeľ sa stal historicky prvým osobitným vyslancom EÚ pre otázky náboženských slobôd a vyznania vo svete.
Ján Figeľ
Foto: TASR/Michal Svítok


9. mája 2016 – Colníci pri obci Veľký Meder v noci nadnes zadržali štyri autá s migrantmi, ktoré prišli z Maďarska. Jedno z vozidiel údajne odmietalo zastaviť a po následnej streľbe bola postrelená jedna z migrantiek, žena zo Sýrie.

10. mája 2016 - Nemecký Najvyšší spolkový súd (BGH) rozhodol v prospech Slovenska v konaní o zrušení arbitrážneho rozhodnutia v spore so spoločnosťou Achmea o zákaze zisku zdravotných poisťovní. Súd vyhovel požiadavke SR, aby tento spor predložil na posúdenie Súdnemu dvoru EÚ. Súdny dvor by mal teraz posúdiť, či je medzinárodná zmluva o podpore a ochrane investícií medzi SR a Holandskom v súlade s právom EÚ. Na základe tohto posudku by mal následne najvyšší nemecký súd v kauze definitívne rozhodnúť.

11. mája 2016 – Vláda na svojom zasadnutí schválila protokol o pristúpení Čiernej Hory k Severoatlantickej zmluve. Štát uhradí obci Malá Tŕňa (okres Trebišov) náklady na zbúranie drevených objektov, ktoré patria veľkopodnikateľovi Mikulášovi Varehovi. Rozhodla o tom vláda.

11. mája 2016 - Slovenský jezuita páter Peter Dubovský bol v uplynulých dňoch vymenovaný za riadneho profesora na jezuitskom Pápežskom biblickom inštitúte v Ríme (PIB). Vymenoval ho generálny predstavený Spoločnosti Ježišovej páter Adolfo Nicolás.

11. mája 2016 – Na medzinárodnom veľtrhu obrannej techniky IDEB v Bratislave malo svetovú premiéru ľahké obrnené vozidlo Aligátor.

13. mája 2016 - Prezident SR Andrej Kiska odvolal zo sudcovskej funkcie 47 sudcov, ktorí dosiahli vek 65 rokov. Učinil tak v zmysle Ústavy SR na návrh Súdnej rady SR.

16. mája 2016 – Sudcovský stav dostal ďalšiu posilu. Prezident SR Andrej Kiska vymenoval na návrh Súdnej rady 14 nových sudcov bez časového obmedzenia.

16. mája 2016 - Členovia novej Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán zložili sľub do rúk predsedu Národnej rady SR Andreja Danka, prevzali si osvedčenie a oficiálne začali svoje funkčné obdobie.


16. mája 2016 – Slovenské vysoké školstvo dostane posily v podobe 42 nových profesorov. Do funkcie ich vymenoval prezident SR. Vysokú vedecko-pedagogickú hodnosť získali predstavitelia 13 univerzít a vysokých škôl v rôznych odboroch.

17. mája 2016 – Štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovni (VšZP) už šéfuje Miroslav Kočan. Spolu s novými členmi predstavenstva ho do funkcie uviedol minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smer-SD).
Miroslav Kočan.
Foto: TASR - Michal Svítok


17. mája 2016 - Podpredseda Národnej rady SR Béla Bugár (Most-Híd) otvoril rokovanie štvrtej schôdze parlamentu. Rokovanie začalo minútou ticha za zosnulého poslanca Ondreja Bindera (ĽSNS). Poslanecký náhradník Ján Mora (ĽSNS) zložil ústavou predpísaný sľub.


18. mája 2016 - Správa verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej za rok 2015 dostala v pléne zelenú. Poslanci Národnej rady SR ju 117 hlasmi zobrali na vedomie.

19. mája 2016 – Cez novopostavený Starý most v Bratislave mohli od tohto dňa prechádzať chodci a cyklisti. Po Štúrovej ulici mohli zas v jednom smere jazdiť autá. Kolaudačné rozhodnutia na stavebné objekty na petržalskej strane, samotný Starý most a Štúrovu ulicu od dotknutých úradov totiž nadobudli právoplatnosť.


19. mája 2016 - Predsedom novej Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán sa stal Eduard Bárány. Rozhodli o tom poslanci v tajnej voľbe, keď mu odovzdali 58 hlasov. Bárány viedol aj historicky prvú komisiu pre voľby.
Na snímke predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Bárány.
Foto: TASR/Andrej Galica


24. mája 2016 - Slovenská republika bude spolupracovať na príprave inšpektorov novej Organizácie Zmluvy o všeobecnom zákaze jadrových skúšok. Poslanci Národnej rady SR 108 hlasmi odobrili Dohodu medzi vládou SR a Prípravnou komisiou pre Organizáciu Zmluvy o všeobecnom zákaze jadrových skúšok o vzájomnej spolupráci pri výcviku a realizácii činností komisie týkajúcich sa inšpekcií na mieste.

25. mája 2016 - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák bol jedenástym kandidátom na generálneho tajomníka Organizácie Spojených národov (OSN). Vláda schválila jeho nomináciu na tento post a tak sa stal oficiálnym kandidátom Slovenska.


30. mája 2016 – Po 15 rokoch od svojho vzniku sa Súdna rada Slovenskej republiky dočkala vlastného sídla. Od tohto dňa ním je Miestodržiteľský palác na Hlavnom námestí v centre Bratislavy.

31. mája 2016 - Prezident SR Andrej Kiska v zmysle Ústavy Slovenskej republiky odvolal Ericha Petláka z funkcie rektora Dubnického technologického inštitútu (DTI) v Dubnici nad Váhom.

JÚN


2. júna 2016 - Počas väzenských prác neďaleko leopoldovskej väznice utiekol väzeň Ľubomír Behan. Polícii a príslušníkom Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) sa ho podarilo 8. októbra 2016 zadržať, skrýval sa v dome svojho otca.
Na snímke hľadaný Ľubomír Behan.
Foto: KR PZ v Trnave


6. júna 2016 – Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska odvolal zo sudcovskej funkcie piatich sudcov, ktorí dosiahli vek 65 rokov.

7. júna 2016 - Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) otvoril rokovanie mimoriadnej schôdze parlamentu. Zvolal ju na základe 34 podpisov od opozičných poslancov. Tí navrhovali vysloviť nedôveru ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi (Smer-SD) pre daňovú kauzu Bašternák. Minister vnútra Robert Kaliňák zostal vo funkcii. Za jeho zosadenie hlasovalo len 58 členov snemovne zo 138 prítomných.

8. júna 2016 - Opozičné hnutie Sme rodina vylúčilo zo svojho poslaneckého klubu trojicu poslancov Martinu Šimkovičovú, Petra Marčeka a Rastislava Holúbeka, táto trojica sa nezúčastňovala na práci klubu. Šimkovičovú zároveň hnutie vyzvalo, aby sa vzdala poslaneckého mandátu, lebo v máji 2016 hlasovala za iného poslanca.
Na snímke zľava poslanci Rastislav Holúbek, Martina Šimkovičová a Peter Marček
Foto: TASR/Michal Svítok


8. júna 2016 – Dvesto slovenských študentov sa bude môcť zúčastniť na odbornej trojročnej príprave na špičkových ruských pracoviskách v oblasti jadrového výskumu. To je jeden z výsledkov rokovania vlády SR a Ruskej federácie v oblasti vzájomného vysporiadania vzťahov pri projekte cyklotrónového centra. Vláda rokovala o definitívnom vyriešení tohto projektu, s ktorým sa začalo ešte v roku 1996. Vláda odvolala Igora Lichnovského z funkcie generálneho riaditeľa Exportno-importnej banky. Vo funkcii ho od 15. júna 2016 nahradil Dušan Keketi.

8. júna 2016 – Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná dala pokyn generálnemu riaditeľovi Pôdohospodárskej platobnej agentúry na okamžité ukončenie pracovného pomeru s výkonným riaditeľom PPA Ľubomírom Partikom. Dôvodom je nespokojnosť s jeho fungovaním v platobnej agentúre v minulosti.

8. júna 2016 - Ústavný súd Slovenskej republiky (ÚS SR) prijal na ďalšie konanie návrh skupiny 31 poslancov Národnej rady Slovenskej republiky vo veci začatia konania o súlade zákona o autoškolách s Ústavou SR. Návrhu na pozastavenie účinnosti napadnutých ustanovení ÚS SR nevyhovel.

11. júna 2016 – Predsedom Sme rodina zostal aj po kongrese hnutia v Piešťanoch Boris Kollár. Za svojich podpredsedov si vybral Milana Krajniaka, Dušana Poliaka, Jozefa Vašutu a Petru Krištúfkovú.

11. júna 2016 - Novým predsedom KDH sa stal Alojz Hlina. V tajnom hlasovaní o tom v prvom kole rozhodli delegáti snemu v Ružomberku. Za podpredsedov zvolili delegáti snemu Petra Bobulu, Milana Majerského a Pavla Zajaca.


11. júna 2016 – Pápež František vymenoval nového košického pomocného biskupa. Stal sa ním Marek Forgáč, prodekan Teologickej fakulty a duchovný správca Univerzitného pastoračného centra v Košiciach.

14. júna 2016 – Na bratislavskom letisku ráno pristál nový letecký vládny špeciál Airbus A319-115 CJ. Mal by prepravovať nielen vládne delegácie, ale v prípade potreby aj zranených občanov Slovenska zo zahraničia späť domov.
Na snímke lietadlo Airbus A319
Foto: TASR/Oliver Ondráš


14. júna 2016 - Predseda Národnej rady SR Andrej Danko otvoril šiestu schôdzu parlamentu.

14. júna 2016 – Predseda vlády Robert Fico telefonoval s ruským prezidentom Vladimírom Putinom. Témou rozhovoru bolo najmä nadchádzajúce predsedníctvo Slovenska v Rade EÚ.

15. júna 2016 - Protihavarijné opatrenia a sanácia skalného brala a previsu pod hradom Strečno si vyžiada 1,1 milióna eur. Vláda schválila ich vyčlenenie do kapitoly envirorezortu do konca januára 2017. Vláda na návrh ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) schválila výmenu 25 z celkovo 72 prednostov. Akreditačná komisia opäť pracuje v kompletnom zložení. Jej novým členom sa stal Miroslav Fikar.

15. júna 2016 - Učitelia na základných, stredných a vysokých školách budú mať od septembra 2016 vyšší plat o šesť percent. Prilepšenie im schválili poslanci NR SR, ktorí 142 hlasmi odobrili novelu zákona o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme.

15. júna 2016 – Centrum Sabinova od tohto dňa zdobí socha inšpirovaná filmovou cenou Oscara, ktorú získal pred 50 rokmi film Obchod na korze natočený v Sabinove.

16. júna 2016 - Novým generálnym riaditeľom Slovenského pozemkového fondu (SPF) sa stal Dušan Hačko.
Na snímke zľava nový generálny riaditeľ Slovenského pozemkového fondu Dušan Hačko a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná 16. júna 2016 v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann


16. júna 2016 – Prvým letom z Turecka slávnostne otvorili leteckú linku Košice – Istanbul.

16. júna 2016 - Správa o stave republiky, ktorú predniesol pred poslancami Národnej rady SR prezident SR Andrej Kiska, bola hlavným bodom tretieho rokovacieho dňa šiestej schôdze NR SR.

18. júna 2016 - Slávnostný snem Slovenskej národnej strany (SNS) v Martine sa konal pri príležitosti 145. výročia vzniku strany. Predsedníctvo SNS na ňom udelilo najvyššie stranícke vyznamenanie – Rad Martina Rázusa a predstavilo knihu o histórii strany. Rozhlasová redaktorka, etnografka a interpretka ľudových piesní Darina Laščiaková sa stala novou držiteľkou Radu Martina Rázusa. Začiatky slovenskej politiky, ako i počiatočnú históriu Slovenskej národnej strany (SNS) mapuje publikácia pod názvom 1871 Začiatky slovenskej politiky a vznik Slovenskej národnej strany. Knihu autora Marcela Pecníka uviedol do života predseda strany Andrej Danko.

20. júna 2016 – Približne 3000 ľudí prišlo pred bytový komplex Bonaparte v bratislavskom Starom Meste protestovať proti údajnému prepojeniu ministra vnútra Roberta Kaliňáka a premiéra Roberta Fica (obaja Smer-SD) s podnikateľom Ladislavom Bašternákom. Protest zorganizovali opozičné politické strany SaS a OĽaNO-NOVA.
Predseda SaS Richard Sulík (v zelenej šiltovke) a predseda strany OĽaNO-NOVA Igor Matovič (vpravo) počas protestného zhromaždenia občanov, ktoré pred obytným komplexom Bonaparte v Bratislave zorganizovala opozícia. V Bratislave 20. júna 2016. FOTO TASR - Martin Baumann
Foto: TASR Martin Baumann


21. júna 2016 - Autobus slovenskej cestovnej kancelárie Aeolus so sídlom v Nitre havaroval okolo 03.30 h miestneho času (SELČ) pri meste Aleksinac v strednom Srbsku. Nehoda si vyžiadala životy piatich ľudí, troch Slovákov a dve ženy boli z Česka. Dovolenkárov dopravil domov vládny špeciál.
Na snímke záchranári a hasiči zasahujú na mieste havárie slovenského autobusu pri srbskom meste Aleksinac v utorok nadránom 21. júna 2016.
Foto: TASR/AP


21. júna 2016 – Slovenský prezident Andrej Kiska podpísal ratifikačnú listinu k zmluvnému dokumentu Protokol k Severoatlantickej zmluve o pristúpení Čiernej Hory.

21. júna 2016 - Minister školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR Peter Plavčan (nominant SNS) slávnostne vymenoval nových členov Vedeckej grantovej agentúry (VEGA). Predsedom VEGA sa stal František Gahér (spoločenské vedy) a podpredsedom Peter Múčka (technické vedy).

23. júna 2016 - Akčný plán rozvoja okresu Lučenec na výjazdovom rokovaní schválila vláda. Jeho cieľom je podpora vytvorenia 1440 pracovných miest do roku 2020, finančná investícia je odhadovaná na 147,32 milióna eur.

24. júna 2016 - Vládny kabinet absolvoval druhé výjazdové rokovanie, tentoraz v Rimavskej Sobote, kde schválili akčný plán rozvoja okresu Rimavská Sobota. Vláda SR prezentovala ambíciu v tomto okrese vytvoriť vyše 2000 nových pracovných miest do roku 2020. Investície odhaduje na 157 miliónov eur.
Na archívnej snímke výjazdové rokovanie vlády 24. júna 2016 v Rimavskej Sobote. Na snímke sprava podpredseda vlády SR a minister vnútra Robert Kaliňák, premiér SR Robert Fico a minister hospodárstva SR Peter Žiga.
Foto: TASR/František Iván


29. júna 2016 - Málotriedky, ale aj plnoorganizované školy (so všetkými ročníkmi od 1. po 9.) s vyučovacím jazykom národnostnej menšiny, ktorým hrozil pre nízky počet žiakov od septembra zánik, budú fungovať ďalej. Prezident SR Andrej Kiska podpísal novelu školského zákona, ktorá udeľuje takýmto školám výnimku.

30. júna 2016 - Novým šéfom Slovenskej informačnej služby (SIS) je Anton Šafárik. Personálnu výmenu odobrila vláda. Vláda dokončila výmenu prednostov okresných úradov v súvislosti s koaličnými dohodami. Vláda schválila program slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie.

30. júna 2016 - Predseda NR SR Andrej Danko (SNS) otvoril mimoriadnu schôdzu parlamentu, ktorú iniciovali opozičné strany SaS a OĽaNO-NOVA s cieľom vysloviť nedôveru ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi (Smer-SD). Ten čelil opozičnému pokusu o zosadenie z funkcie aj 7. júna. Odvolať sa ho opäť nepodarilo.

30. júna 2016 - Slovensko prebralo európske predsedníctvo po prekonaní dlhej cesty a vníma ho ako výsledok mnohých rokov tvrdej práce. Prezident Andrej Kiska to povedal v prítomnosti členov Európskej komisie (EK), ktorých privítal v bratislavskom Prezidentskom paláci v predvečer začiatku historicky prvého slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie.