Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

ONLINE: VIDEO: Pokus o štátny prevrat v Turecku. Hlásia už 265 mŕtvych

Tureckí vojaci blokujú v Istanbule Bosporský most. Foto: TASR/AP
Policajt hliadkuje pred budovou parlamentu neďaleko ústredia armády 16. júla 2016 v Ankare. Foto: TASR/AP

Udalosti sme sledovali ONLINE, ďakujeme za vašu pozornosť.

Ankara 15. júla (TASR/Teraz.sk) - Pokus o štátny prevrat, ktorý v noci nadnes uskutočnila v Turecku frakcia armády, sa podľa najnovších správ podarilo vládnym silám potlačiť.

Turecký premiér Benali Yildirim vyhlásil, že pri pokuse o vojenský prevrat v krajine zahynulo v noci nadnes 265 ľudí, vrátane 161 obetí medzi vládnymi silami a civilistami. Premiér dodal, že ďalších vyše 1400 ľudí utrpelo zranenia v zmätku, ktorý nastal. Viac ako 2800 osôb je zadržaných. Z veľkých miest je stále hlásená sporadická streľba a potýčky. V priebehu noci došlo najmä v hlavnom meste Ankara a Istanbule k početným nepokojom, výbuchom a útokom vzdušných síl.

Vodcom pokusu o štátny prevrat bol plukovník Muharrem Kose. Medzi ďalšími dôstojníkmi zapletenými do pokusu o prevrat sú Mehmet Oguz Akkus, Erkan Agin a Dogan Uysal. Na Atatürkovom medzinárodnom letisku v Istanbule, ktoré dočasne obsadili povstalci, ráno obnovili prevádzku.



Teraz.sk priniesol ONLINE udalosti z Turecka


17:30
Náš ONLINE sa končí. Aktuálne správy nájdete naďalej na Teraz.sk.


16:53
Na mimoriadnom zasadnutí tureckej vlády sa zúčastnili členovia všetkých štyroch politických strán v tureckom parlamente, ktoré zhodne vystúpili proti pokusu o prevrat. Ten odsúdili aj demonštranti, ktorí sa medzitým zišli pred parlamentným sídlom.


16:43
Pokus o prevrat odsúdili susedné krajiny aj nemeckí Turci. Hlavný predstaviteľ tureckej komunity v Nemecku Gökay Sofuoglu odkázal však tureckej vláde, že by ho mala vnímať ako príležitosť nadviazať dialóg so svojimi protivníkmi.
Stúpenci tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana počas bitky s tureckými novinármi neďaleko ústredia armády 16. júla 2016 v Ankare. Turecké sily pozatýkali dnes v rámci potlačenia pokusu o štátny prevrat všetkých vojakov, ktorí boli zabarikádovaní v ústredí armády v hlavnom meste Ankara.
Foto: TASR/AP

16:34
Krajina, ktorá poskytuje útočisko "vodcovi paralelného štátu", nemôže byť považovaná za priateľa Turecka, uviedol turecký premiér Binali Yildirim na dnešnej tlačovej konferencii. Turecko kritizuje Spojené štáty za to, že umožňujú žiť islamskému kazateľovi Fethullahovi Gülenovi v exile v krajine. Ankara Gülena obviňuje z toho, že stál za pokusom o prevrat z noci na dnes, píše agentúra APA.
Na archívnej snímke z 15. marca 2014 turecký duchovný Fethullah Gülen vo svojej rezidencii v Saylorsburgu.
Foto: TASR/AP

15:23
Turecké sily pozatýkali dnes v rámci potlačenia pokusu o štátny prevrat všetkých vojakov, ktorí boli zabarikádovaní v ústredí armády v hlavnom meste Ankara. Agentúra AP o tom informovala s odvolaním sa na tureckú štátnu tlačovú službu Anadolu. Armádnu centrálu, kde pokračovali boje aj po tom, ako vládni predstavitelia oznámili zmarenie puču, má teraz "detailne" prekontrolovať protiteroristická polícia.

14:47
"Nemám žiadne signály od kolegov, že by dochádzalo k stornovaniu pobytov," uviedol dnes uviedol prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr (SACKA) Stanislav Macko. Do Turecka dnes podľa jeho slov zo Slovenska odleteli dva charterové lety a jeden let sa, naopak, z Turecka vrátil. Dovolenky v tureckých letoviskách podľa Macka prebiehajú momentálne bezproblémovo.

14:22
Spoločnosť British Airways zrušila na dnes všetky letecké spojenia s Tureckom. Podľa severu TravelGov dočasne zakázali spojenie s Tureckom aj v USA.
Na snímke muž pózuje s tureckou vlajkou pred autom, ktorý zničil vojenský tank 16. júla 2016 v Ankare.
Foto: TASR/AP

14:16
Turecké protivládne sily sa zmocnili dnes jednej z fregát kotviacich na základni vojenského námorníctva Gölcük, ktorá sa nachádza na pobreží Marmarského mora. Šéfa tureckej flotily pritom zajali ako rukojemníka, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z armády susedného Grécka.

13:57
Pokus o štátny prevrat v Turecku nebude mať žiadny vplyv na fungovanie NATO, ktorého je táto krajina členom. Pre TASR to uviedol riaditeľ Inštitútu strategických politík – STRATPOL Róbert Ondrejcsák. Ďalší vývoj vzťahov Európskej únie (EÚ) a Turecka bude podľa neho závisieť od toho, aké kroky bude turecké vedenie prijímať a či nastane posun od demokracie viac k autoritárskemu režimu. "Ak áno, tak tie vzťahy s EÚ budú čím ďalej, tým komplikovanejšie," tvrdí Ondrejcsák.
Na snímke ľudia protestujúci proti prevratu stoja pred vchodom do Atatürkovho letiska v Istanbule v sobotu 16. júla 2016. Pokus o štátny prevrat, ktorý v noci nadnes uskutočnila v Turecku frakcia armády, sa podľa najnovších správ podarilo vládnym silám potlačiť. V súvislosti s týmito udalosťami bolo dosiaľ po celej krajine zatknutých 754 členov ozbrojených síl.
Foto: TASR/AP


13:42
"V letoviskách je úplný pokoj - je na každom klientovi, či sa rozhodne pokračovať v dovolenke. Mierne prevažuje nálada zostať," povedal dnes podpredseda českej Asociácie cestovných kancelárií Jan Papež na adresu českých dovolenkárov. Ak krízový štáb českého ministerstva zahraničných vecí rozhodne, že Turecko je nebezpečná krajina, klientom, ktorí sú ešte doma, musia cestovné kancelárie ponúknuť peniaze alebo náhradné riešenie.

13:29
Slovenskí dovolenkári pokus o prevrat výrazne nepocítili. "To, že sa niečo deje, bolo vidieť len podľa toho, že sa ľudia zhŕkli pri televízii na recepcii a sledovali správy," povedala redaktorka TASR Alena Klepochová, ktorá dovolenkuje v rezorte pri tureckej Alanyi. Jediné problémy zaznamenala s internetom a nefungujúcim domácim televíznym kanálom.

12:49
Turecký armádny vrtuľník pristál dnes na letisku v meste Alexandrupolis na severovýchode Grécka a jeho posádka požiadala v krajine o azyl. Pasažieri boli zatknutí za ilegálny vstup do Grécka.

12:14
Turecký premiér Benali Yildirim vyhlásil, že pri pokuse o vojenský prevrat v krajine zahynulo v noci nadnes 265 ľudí, vrátane 161 obetí medzi vládnymi silami a civilistami. Premiér dodal, že ďalších vyše 1400 ľudí utrpelo zranenia v zmätku, ktorý nastal. Viac ako 2800 osôb je zadržaných.
Premiér označil noc za "temnú škvrnu na tureckej demokracii" a vinu za vojenský prevrat pripísal "paralelnej teroristickej organizácii".
Na snímke muž pózuje s tureckou vlajkou pred autom, ktorý zničil vojenský tank 16. júla 2016 v Ankare.
Foto: TASR/AP


12:01
Turecké veľvyslanectvo v SR ubezpečuje o zmarení pokusu o prevrat. "Situácia, ktorá nastala v Turecku, bola pokusom pučistov o zvrhnutie demokraticky zvolenej vlády. Tento pokus bol jednotne a solidárne zmarený tureckým ľudom," píše sa v zverejnenom vyhlásení. "Náš prezident a vláda majú veci pod kontrolou. Turecké ozbrojené sily neboli v tomto pokuse o prevrat zapojené ako celok. Bol vykonaný klikou v rámci ozbrojených síl a vyvolal odozvu nášho národa, akú si zaslúžil," dodáva Ankara.

11:53
P. GAJDOŠ: V Turecku bolo zadržaných 1500 vojakov, z toho 5 generálov


11:40
Slovensko podporuje demokratické procesy v Turecku a odsudzuje násilný pokus o prevrat v krajine. "Turecko je naším strategickým bezpečnostným partnerom. Stabilné Turecko je pre nás mimoriadne dôležité, je na našich hraniciach a akákoľvek destabilizácia by mohla mať pre nás nedozerné dôsledky," vyhlásil podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) po rokovaní Rady národného bezpečnostného a analytického centra.

11:04
Podľa údajov tureckej armády zahynulo počas prevratu 194 ľudí. Medzi obeťami na životoch je 47 civilistov a 104 vzbúrencov, informoval zastupujúci náčelník generálneho štábu armády Ümit Dündar, ktorého vyhlásenie prevzala agentúra DPA.

10:44
Pozrite si celý záznam z tlačovej konferencie podpredsedu vlády SR a ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ministra zahraničných vecí európskych záležitostí SR Miroslava Lajčáka a ministra obrany Petra Gajdoša k situácii v Turecku aj novinkám z Nice.


10:40
"Piatková vojenská akcia v Ankare a v Istanbule bola tiež reakciou na nespokojnosť mnohých tureckých občanov a veľkej časti elity s tým, že sa prehlbuje destabilizácia pomerov v krajine, za čo nesie hlavnú zodpovednosť jej autokratický prezident." vyjadril sa pre TASR bývalý riaditeľ rozviedky SIS a predseda Asociácie bývalých spravodajských dôstojníkov (ABSD) Igor Cibula.
Na snímke ľudia v aute s tureckými vlajkami na ulici po potlačení okusu o vojenský prevrat v sobotu 16. júla 2016.
Foto: TASR/AP

10:20
Medzi obeťami pokusu o prevrat by nemali byť žiadni Slováci, vyjadril sa minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák počas tlačovej konferencie k aktuálnej situácii v Turecku. Situácia v krajine je podľa neho už stabilizovaná, dnes však neodporúča cestovať do Istanbulu ani Ankary. Dovolenky v krajine ďalej pokračujú.

Tlačovú konferenciu môžete sledovať naživo TU.

9:47
VIDEO: Vojaci blokujúci mosty v Ankare sa vzdali


9:30
Kvôli situácii v Turecku opäť zasadá Rada Národného bezpečnostného analytického centra SR. K situácii sa po desiatej na tlačovej konferencii vyjadria podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert Kaliňák, minister obrany SR Peter Gajdoš a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák.

9:24
Turecká tlačová agentúra Anadolu uviedla, že počet obetí je už 90.
Na snímke horiace auto počas bojov medzi tureckou armádou a políciou počas pokusu o prevrat na námestí v Istanbule 16. júla 2016.
Foto: TASR/AP


9:22
Turecké bezpečnostné zložky zabili v noci na dnes počas pokusu o vojenský prevrat 16 vzbúrencov, ktorí chceli obsadiť ústredie vojenskej polície v Ankare. Agentúra DPA o tom informovala s odvolaním sa na zdroje z tureckej vlády.

9:04
Okrem plukovníka Muharrema Kosa, ktorý bol vodcom pokusu o štátny prevrat, bolo do akcie zapojených viacero dôstojníkov, medzi nimi Mehmet Oguz Akkus, Erkan Agin a Dogan Uysal.

Na snímke ľudia sa zhromaždili na hlavnom námestí Kizilay v tureckej Ankare počas protestu proti pokusu o vojenský prevrat v Turecku 16. júla 2016.
Foto: TASR/AP

9:00
Na Atatürkovom medzinárodnom letisku v Istanbule, ktoré dočasne obsadili povstalci, ráno obnovili prevádzku.

8:48
Takto vyzerá kancelária tureckého premiéra Binala Yildirima po útoku na turecký parlament.



8:43
Podľa najnovších informácií zadržali už 1563 členov armády.

8:28
Fotografie šíriace sa sociálnymi sieťami ilustrujú, ako sa k štátnemu prevratu postavili občania.


7:54
Turecké vládne zložky potvrdili, že náčelník generálneho štábu Hulusi Akar, ktorý bol držaný ako rukojemník, bol oslobodený a je v bezpečí.

7:19
Celkovo 754 členov ozbrojených síl zatkli dosiaľ v súvislosti s pokusom o štátny prevrat. Informuje o tom agentúra AP, citujúc tureckú štátnu tlačovú agentúru Anadolu. Úrad tureckého prezidenta spresnil, že počas pokusu o prevrat bolo zabitých najmenej 60 ľudí.

7:05
Svetoví lídri sa zhodli na tom, že demokraticky zvolený prezident a vláda v Turecku musia získať podporu Európskej únie (EÚ). Uviedol to premiér SR Robert Fico v reakcii na pokus o štátny prevrat v Turecku po skončení ázijsko-európskeho samitu ASEM v Mongolsku.

"Turecko je veľmi dôležitý partner pre EÚ, napríklad z pohľadu migrácie. Ale je to aj významná krajina z celosvetového pohľadu," zhodnotil Fico. Ako ďalej uviedol, podľa posledných informácií sa situácia v krajine začína upokojovať.

7:00
V Turecku je podľa dobrovoľného registračného formulára momentálne 1523 občanov SR, reálne počty môžu byť ešte vyššie. Informuje slovenský rezort diplomacie vo vyhlásení.

"Slovenskí občania by nemali byť v dôsledku najnovších udalostí v bezprostrednom ohrození – najmä nie v turistických strediskách. Odporúčame zachovať pokoj, nevychádzať z ubytovacích zariadení a dodržiavať pokyny miestnych zložiek. Nezapájať sa do verejných zhromaždení a akcií v uliciach miest – najmä v Ankare, Istanbule a správnych strediskách krajiny," uvádza ministerstvo.

6:40
Americký prezident Barack Obama v reakcii na pokus o štátny prevrat v Turecku, ktorý v noci nadnes uskutočnila frakcia armády, vyhlásil, že všetky strany v tejto krajine by mali podporovať demokraticky zvolenú vládu, zachovať si umiernenosť a vyvarovať sa násilia.

Prečítajte si aj reakcie ďalších svetových politikov na prevrat v Turecku.



5:30
Vládni predstavitelia uviedli, že pokus o štátny prevrat sa nevydaril aj vďaka tomu, že do ulíc miest vyšli milióny obyvateľov, ktorí tak zabránili vzbúreneckým silám uzurpovať si moc. Podľa tureckého premiéra Binaliho Yildirima je situácia v prevažnej miere pod kontrolou.

5:22
Erdogan prehovoril k národu z Istanbulu, kam sa premiestnil v noci z prímorského letoviska Marmaris. Počas prejavu odvysielanom štátnou televíziou uviedol, že vláda už začala v radoch armády zatýkať prívržencov prevratu, "ktorí zaplatia vysokú cenu za vlastizradu Turecka". Prezident dodal, že jeho generálneho tajomníka uniesli osnovatelia vzbury.

5:20
Turecká vláda pracuje na úplnom potlačení pokusu o štátny prevrat, ktorý v noci nadnes uskutočnila armádna frakcia. Vyhlásil to dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan počas televízneho prejavu k národu. Hlavné mesto Ankara aj Istanbul majú za sebou noc plnú výbuchov, streľby, vzdušných útokov a nepokojov v uliciach.

4:41
Najmenej 42 ľudí prišlo v noci nadnes o život pri pokuse o štátny prevrat v tureckom hlavnom meste Ankara. Informuje o tom agentúra AP s odvolaním sa na televíznu stanicu NTV, ktorá cituje tureckú prokuratúru.

4:31
Turecký premiér Binali Yildirim podľa agentúry AP uviedol, že nariadil "zničenie" vojenských lietadiel, ktoré používajú vzbúrenci. Spresnil, že vládne bojové lietadlá už vzlietli zo základne Eskisehir, ležiacej východne od Ankary.

4:30
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa vrátil z dovolenky, ktorú trávil v prímorskom letovisku Marmaris. Jeho lietadlo pristálo na Atatürkovom medzinárodnom letisku v Istanbule, kde ho privítal dav stúpencov.


Erdogan následne vyhlásil: "Turecko má demokraticky zvolenú vládu a prezidenta. Svoj mandát budeme vykonávať až do konca. Krajinu nevydáme týmto útočníkom. Najdôležitejšie je teraz to, že v uliciach sú milióny obyvateľov."
Na snímke ľudia sa zhromaťdili nad Istanbulom na mieste s výhľadom na most Bospor, ktorý je blokovaný armádou 15. júla 2016.
Foto: TASR/AP


4:28
Turecký minister vnútra Efkan Ala vyhlásil, že na pokus o štátny prevrat reagujú veľmi účinné jednotky z generálneho štábu, tureckých ozbrojených síl aj polície. Ala vzbúrencov označil za "gangy ukrývajúce sa v určitých miestach". Minister to telefonicky uviedol pre televíznu stanicu NTV, pričom vyzval tureckých obyvateľov, aby "nebojácne podporili bezpečnostné sily".

4:27
Skupina vzbúreneckých vojakov obsadila i hlavné sídlo mediálnej spoločnosti Dogan Holding v Istanbule, ktorá vlastní spravodajskú stanicu CNN Türk, tlačovú agentúru Dogan či denník Hürriyet.

4:26
Líder najväčšieho tureckého opozičného subjektu, stredoľavicovej Ľudovej republikánskej strany (CHP), Kemal Kalicdaroglu vystúpil na sociálnych sieťach proti prebiehajúcemu pokusu o štátny prevrat v krajine s tým, že Turecko následkom vojenských prevratov v minulosti "trpelo už dosť". Informuje o tom agentúra DPA.

3:27
Vodcom pokusu o štátny prevrat v Turecku je plukovník Muharrem Kose. Informovala o tom dnes agentúra AP, citujúc tureckú štátnu tlačovú agentúru Anadolu, ktorá sa odvoláva na nemenované armádne zdroje.

Kose, ktorý stál na čele právneho poradného oddelenia armády, bol pred krátkym časom zbavený funkcie. Podľa agentúry Anadolu ďalšími dôstojníkmi zapletenými do pokusu o prevrat sú Mehmet Oguz Akkus, Erkan Agin a Dogan Uysal.


Na snímke tureckí vojaci v Istanbule 15. júla 2016. Turecké ozbrojené sily "v plnej miere prevzali kontrolu" nad krajinou, uviedla dnes s odvolaním sa na armádne zdroje turecká tlačová agentúra Dogan.
Foto: TASR/AP

3:25
V blízkosti budovy tureckého parlamentu v Ankare bolo zaznamenaných niekoľko výbuchov. V uliciach metropoly a Istanbulu sa zdržiavajú davy ľudí. Obyvateľstvo celej krajiny je situáciou veľmi zmätené.

3:21
Turecká štátna tlačová agentúra Anadolu informuje, že lietadlá tureckých vzdušných síl v oblasti Ankary útočia na vrtuľníky, ktoré používajú vzbúrenci. Stanica NTV informovala, že vládna stíhačka typu F-16 zostrelila vrtuľník Sikorsky.

3:20
Prezidentský hovorca Ibrahim Kalin pre televíznu stanicu NTV uviedol: "Vojenskí velitelia potvrdili, že osnovatelia prevratu neuposlúchli hlavné armádne velenie. Ľud ukázal, že stojí na strane demokracie a zvolenej vlády."

3:15
Turecké médiá s odvolaním sa na Štátnu spravodajskú organizáciu (MIT) dnes informovali, že pokus armádnej frakcie o štátny prevrat v krajine bol odvrátený. Hovorca tureckých tajných služieb Nuh Yilmaz vyhlásil, že náčelník generálneho štábu tureckej armády Hulusi Akar je opäť vo svojej pozícii. "Generál Akar opäť plní svoje úlohy. Všetko sa vracia do normálu," povedal Yilmaz.

2:31
Najmenej 17 policajtov zahynulo pri útoku vrtuľníka na ústredie špeciálnych policajných síl, ku ktorému došlo v noci nadnes na predmestí tureckého hlavného mesta Ankara. Informuje o tom agentúra AP s odvolaním sa na tureckú štátnu tlačovú agentúru Anadolu.
Na snímke tureckí vojaci na ázijskej strane Istanbulu 15. júla 2016.
Foto: TASR/AP


2:05
Budovu tureckého parlamentu v Ankare zasiahla bomba. Informuje o tom agentúra AP s odvolaním sa na tureckú štátnu tlačovú agentúru Anadolu.

Podľa stanice CNN Türk bolo pri výbuchu zranených niekoľko policajtov a zamestnancov parlamentu. Očití svedkovia uviedli, že v danej oblasti nízko prelietavajú bojové lietadlá.


1:46
Vojenská skupina, ktorá v Turecku v noci nadnes uskutočnila pokus o štátny prevrat, vyhlásila zákaz vychádzania a stanné právo. Informuje o tom stanica BBC.

Táto dosiaľ neznáma frakcia vo vnútri ozbrojených síl vo vyhlásení uviedla, že prevzala plnú kontrolu nad Tureckom, pričom vojaci obsadili strategické body v hlavnom meste Ankara aj v Istanbule. Zatiaľ sa presne nevie, akú podporu má táto vzbúrenecká skupina v radoch tureckej verejnosti.
Tureckí vojaci stoja pred stúpencami prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana počas protestu v Istanbule na námestí Taksim v sobotu 16. júla 2016.
Foto: TASR/AP


1:12
Turecké štátne média hlásia, že vojenské vrtuľníky zaútočili aj na policajné ústredie v Ankare. Boli hlásené aj tanky pohybujúce sa smerom k vládnej budove, ktorú využíva turecký premiér Binali Yildirim a jeho zástupcovia.

Turecký premiér označil vzburu za "protizákonný čin" vojenskej "skupiny", pričom zdôraznil, že nejde o prevrat a vláda zostáva vo svojej pozícii.
Na snímke ľudia sa snažia zastaviť tanky v uliciach tureckej Ankary v noci 15. júla 2016.
Foto: TASR/AP


1:10
Stanica CNN Türk informovala, že v hlavnom meste Ankara bolo počuť mohutné výbuchy a explózia nastala aj v budove štátnej televízie.

1:00
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pochybuje o tom, že prebiehajúci pokus armády o štátny prevrat bude úspešný. "Neverím, že tento pokus o prevrat bude úspešný. Neexistuje tu jednotné velenie," uviedol.

00:35
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyzval svojich krajanov nachádzajúcich sa na tureckom území, aby zachovali pokoj a zostali vo svojich domovoch.

Lavrov to vyhlásil na spoločnej tlačovej konferencii so svojím americkým rezortným náprotivkom Johnom Kerrym, ktorý je momentálne na návšteve Ruska. Podobné varovanie vydal aj ruský úrad cestovného ruchu, keďže Turecko je obľúbenou destináciou ruských turistov.

00:30
Na námestí Taksim v Istanbule sa zhromaždili davy ľudí po tom, čo ich k tomu vyzval prezident Recep Tayyip Erdogan. Pre miestne médiá vyhlásil, že situáciu vo svojej krajine považuje za "pokus o povstanie menšiny v radoch ozbrojených síl".




00:10
Turecký premiér Binali Yildirim vyhlásil, že za pokusom o prevrat je skupina vo vnútri armády, ktorá koná mimo velenia. Pre miestne médiá vyhlásil, že Turecko nepripustí nijakú "iniciatívu, ktorá by mohla narušiť demokraciu".

"Zameriavame sa na možnosť pokusu o štátny prevrat. Ide o protizákonnú činnosť určitej skupiny vo vnútri armády, ktorá koná mimo vojenského velenia. Náš ľud musí vedieť, že nedopustíme nijakú aktivitu, ktorá by poškodila demokraciu," dodal.




00:01
Armáda vyhlásila, že prevzala kontrolu v krajine so zámerom "opätovne nastoliť ústavný poriadok, demokraciu, dodržiavanie ľudských práv a slobôd, ako aj ústavného poriadku". V stanovisku armády sa ďalej uvádza, že "všetky medzinárodné dohody a záväzky zostanú v platnosti a dobré vzťahy so všetkými štátmi sveta budú pokračovať".




PIATOK 15. júla

23:51
Používatelia sociálnych sietí ako Facebook a Twitter hlásia ťažkosti s dostupnosťou týchto platforiem.

23:50
Podľa tureckej tlačovej agentúry Dogan došlo k zablokovaniu jednosmernej premávky na istanbulskom moste cez Bospor, ako aj na Moste Fatiha Sultána Mehmeta vojenskými vozidlami.

Tureckí vojaci na ázijskej strane Istanbulu.
Foto: TASR/AP


23:47
Podľa najnovších správ turecký prezident Recep Tayyip Erdogan nie je vystavený nebezpečiu a v najbližších hodinách by mal vystúpiť v televíznom prejave.

23:45
Vojaci zablokovali aj vstup do Atatürkovho medzinárodného letiska v Istanbule, kde bola hlásená prítomnosť niekoľkých tankov. Vojaci obsadili riadiacu vežu a zastavili letovú prevádzku.




23:40
Pred armádnym ústredím bolo podľa agentúry AP počuť streľbu, nad hlavným mestom Ankara prelietavali bojové lietadlá a v meste Istanbul zablokovali vojenské vozidlá dva kľúčové mosty.