Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

R. Fico ostáva premiérom, poslanci Smeru-SD ho po 49 hodinách podržali

Predseda vlády SR Robert Fico počas mimoriadnej schôdze NR SR v Bratislave, 10. novembra 2014. Foto: TASR/Michal Svítok
Na snímke v popredí predseda vlády SR Robert Fico a vpravo predseda NRSR Pavol Paška počas zasadania mimoriadnej 42. schôdze NRSR na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády Slovenskej republiky Robertovi Ficovi. V Bratislave, 8. novembra 2014. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Za Ficovo odvolanie po 49-hodinovej diskusii na mimoriadnej schôdzi NR SR hlasovalo len 53 zo 133 prítomných poslancov.

Bratislava 10. novembra (TASR) - Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) ostáva vo funkcii.

Opozícii dnes podľa očakávania nevyšiel ani tretí zámer v tomto volebnom období vysloviť mu nedôveru, keďže nemá potrebnú väčšinu hlasov. Za Ficovo odvolanie po 49-hodinovej diskusii na mimoriadnej schôdzi NR SR hlasovalo len 53 zo 133 prítomných poslancov.

Opozícia chcela odvolať Fica pre údajné vytváranie korupčného prostredia. Tvrdila, že Smer-SD pod vedením Roberta Fica dlhodobo vytvára na Slovensku systém vedúci k podpore korupcie a klientelizmu a posúva demokraciu od západného typu k oligarchickej. Podľa opozície bohatne úzka skupina ľudí, pričom väčšina obyvateľstva chudobnie.



Podľa Fica bola schôdza len divadlo pred komunálnymi voľbami. Navyše nemieni akceptovať obvinenia voči Smeru-SD, s ktorými prichádza opozícia, avšak bez dôkazov. Premiér považuje mimoriadnu schôdzu za pokus o prehlbovanie obrazu Slovenska, že je tu všetko zlé. Zopakoval tiež slová, že SR prešla od roku 2012 významnými zmenami a došlo k významným pozitívnym posunom.

Súvislé nočné víkendové rokovanie

Opozícia sa pokúšala Fica odvolať po tretí raz v tomto volebnom období. Predtým to skúšala pre prípady SPP a emisií. Diskusiu iniciovali SDKÚ-DS, OĽaNO, SaS a nezaradení poslanci. KDH a Most-Híd návrh nepodpísali, ale sľúbili hlasovať za odvolanie. Schôdza sa začala v sobotu večer (8.11.). Súvislé nočné víkendové rokovanie sa konalo prvýkrát v histórii Národnej rady SR. Počas diskusie vystúpili desiatky poslancov, do rozpravy sa zapájali aj poslanci Smeru-SD a členovia vlády, čo nebýva zvykom.

Medzi prvými vystúpil predkladateľ návrhu Igor Matovič, ktorý Ficovi vyčítal kauzy za miliardy. Nasledoval Fico, ktorý pripomínal kauzy minulých vlád, najmä kabinetu Ivety Radičovej. Opozíciu obvinil z nedostatku nápadov na oslovenie ľudí. To je podľa neho dôvod, prečo sa uchyľujú k predvolebným divadlám, ako je "absolútne neodôvodnený návrh" na jeho odvolanie.

Premiér zároveň uviedol, že vysvedčenie jeho vláde vystavia voliči v marci 2016, a nie opozícia. Tej odporučil chodiť medzi ľudí a počúvať ich problémy. To, čo je dnes na pravej strane politického spektra, totiž podľa neho nie je alternatíva. Dodal, že ak by malo byť alternatívou voči Smeru-SD spojenie Alojza Hlinu, Igora Matoviča, Daniela Lipšica a Ľudovíta Kaníka, "tak Boh nás ochraňuj".


Schôdzu nakoniec nevystriedala druhá



O konaní ďalšej mimoriadnej schôdze informoval v pléne Daniel Lipšic (nezaradený). Návrh na odvolanie Pašku podpísalo 44 poslancov zo všetkých opozičných klubov. Oznámili to zástupcovia strán OĽaNO, SDKÚ-DS, SaS a NOVA. Vládny SMER-SD program mimoriadnej schôdze odmietol a ukončil ju.

Čo prekážalo opozícii na Paškovi?

Pašku chcela opozícia zbaviť funkcie pre jeho údajnú angažovanosť v zdravotníckych firmách, najmä v Medical Group, ktorá mala dodať piešťanskej nemocnici vraj predražený CT prístroj.

"Hlavný dôvod je jeho angažovanie sa v zdravotníckych firmách najmä v skupine, ktorá má dominantné postavenie v zdravotníctve a akoby zázrakom vyhráva mnohé výberové konania práve za čias Ficovej vlády," uviedol Daniel Lipšic (nezaradený). Poukázal, že Medical Group je dnes akoby schránková firma, ale do roku 2008 všetky firmy v tejto skupine spoluvlastnil aj Paška.

Na snímke poslanec NRSR Daniel Lipšic (nezaradený) počas zasadania mimoriadnej 42. schôdze NRSR na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády Slovenskej republiky Robertovi Ficovi. V Bratislave, 8. novembra 2014.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Ďalší dôvod na Paškovo odvolanie bol podľa Lipšica fakt, že šéf parlamentu nezverejnil svoje príjmy z predaja podielov v súkromných firmách. Lipšic zdôraznil, že verejní funkcionári majú podľa zákona zverejňovať všetky príjmy. Pašku označil Lipšic za osobu, ktorá stratila morálny kredit. "Nemá oprávnenie vykonávať druhú najvyššiu ústavnú funkciu v krajine," poznamenal.

"Slušní ľudia sa nemajú lepšie. Slušní ľudia živoria. Stredná vrstva stagnuje alebo upadá. Mladí ľudia odchádzajú, alebo sa chystajú odísť, pretože nevidia budúcnosť v tejto krajine," uviedol Miroslav Kadúc z OĽaNO. Nazdáva sa, že s takouto prácou môže byť spokojný len ťažký cynik, a nie slušný premiér.

Lucia Nicholsonová (SaS) zas citovala zo spisu Gorila, v ktorom sa hovorí aj o predsedovi parlamentu Pavlovi Paškovi (Smer-SD). Spis podľa poslankyne poukazuje na Paškov vplyv na zdravotníctvo. Jej stranícky kolega Jozef Mihál vyhlásil, že Roberta Fica treba odvolať, lebo škodí celému Slovensku.

Paška od začiatku spájanie svojej osoby s kauzou CT prístroja odmieta. Tvrdí, že nikdy nemal a nemá žiadne aktivity v takzvaných daňových rajoch a nikdy nebol utajeným vlastníkom či prijímateľom zisku. "Všetky moje podnikateľské aktivity, ktoré som začal rozvíjať hneď po zmenách v roku 1990 a potom postupne utlmovať v čase mojej verejnej angažovanosti, sú riadne zdokumentovane v Obchodnom registri SR a sú verejne dostupné," zdôraznil Paška. Za to, že opozícia tvrdí opak, avizoval podanie trestného oznámenia za ohováranie a krivé obvinenie.