Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 21. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 21. novembra 2023 - 17.45 h.


Bratislava - Kabinet Roberta Fica získal dôveru Národnej rady. Poslanci odsúhlasili programové vyhlásenie vlády. Za hlasovalo 78 poslancov zo 143 prítomných, proti bolo 65.

- Premiér Robert Fico chce do konca kalendárneho roka presadiť potrebné zmeny. Do nového roka chce ísť so schváleným štátnym rozpočtom aj s ďalšími cieľmi z programového vyhlásenia vlády.

- Schválenie programového vyhlásenia vlády je prvým krokom k budovaniu silného a sociálne spravodlivého štátu, vyhlásil predseda Národnej rady a Hlasu-SD Peter Pellegrini.

- Predseda SNS a podpredseda Národnej rady Andrej Danko verí, že vláda vydrží štyri roky, deklaroval záujem na jej fungovaní.

- Progresívne Slovensko hlasovalo proti vysloveniu dôvery vláde Roberta Fica. Dôvodmi boli historická skúsenosť s jeho predošlými vládami, slabé a vágne programové vyhlásenie a aktuálne kroky vládneho kabinetu.

- "Členovia a kolaboranti organizovaného zločinu si odhlasovali plán, ako budú Slovensko rozkrádať a sebe nadelia beztrestnosť," vyhlásil na adresu programového vyhlásenia vlády líder hnutia Slovensko Igor Matovič.

- Programové vyhlásene vlády je neambiciózne a prázdne. Chýbajú mu napríklad konkrétne ciele či merateľné ukazovatele, konštatoval predseda KDH Milan Majerský.

- Schválené programové vyhlásenie vlády je zlou správou pre občanov. Prináša občanom i firmám vyššie dane a z toho vyplývajúci spomalený hospodársky rast, tvrdia poslanci Národnej rady za SaS.

Na snímke sprava minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD), predseda NR SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) a predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) po hlasovaní o Programovom vyhlásení vlády SR na 3. schôdzi NRSR v Bratislave 21. novembra 2023.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Dôvody na skrátené legislatívne konanie o mimoriadnom príspevku dôchodcom môžu byť na hrane, vláde však ide o ochranu ústavného práva na primerané zabezpečenie dôchodcov v starobe. Popoludní to vyhlásil v rámci záverečného slova k návrhu na skrátené konanie o vládnej novele zákona o 13. dôchodku v Národnej rade minister práce Erik Tomáš.

Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš (Hlas-SD).
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Pred násilím na deťoch si nemôžeme zakrývať oči a musíme urobiť všetko pre to, aby sme mu vedeli predchádzať a obetiam dokázali čo najlepšie pomôcť. Prezidentka Zuzana Čaputová to uviedla na sociálnej sieti po návšteve Centra Slniečko v Nitre, ktoré pomáha týraným a zneužívaným deťom.

Na archívnej snímke prezidentka Zuzana Čaputová.
Foto: TASR - Dano Veselský


Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová sa zúčastní zajtra na samite hláv štátov V4, ktorý sa uskutoční na Pražskom hrade.


Bratislava - Slovenská republika je pripravená poskytnúť núdzovú podporu energetickej sieti Ukrajiny a bude pokračovať i v dodávkach humanitárnej pomoci. Uviedol to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár.

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (SMER-SD).
Foto: TASR Jakub Kotian


Bratislava - Ministerstvo zdravotníctva zruší platnosť odborného usmernenia, ktoré malo zjednodušiť proces zmeny pohlavia u transrodových ľudí. Urobí tak na žiadosť koaličného partnera SNS.


Vyšné Nemecké - Hraničný priechod Vyšné Nemecké na východnom Slovensku popoludní zablokovala na protest dodávka s prívesom označená banermi s logom Únie autodopravcov Slovenska. Únia sa od toho dištancuje.


Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prepojil prodemokratické proeurópske protesty, známe ako Euromajdan, ktoré sa v Kyjeve začali presne pred desiatimi rokmi, so súčasnou ruskou vojenskou agresiou. Zmienené demonštrácie na kyjevskom Námestí nezávislosti, nazývanom Majdan, označil za "prvé (ukrajinské) víťazstvo" v prebiehajúcej vojne s Ruskom.


Kyjev - Predseda Európskej rady Charles Michel varoval dnes počas neohlásenej návštevy Kyjeva Ukrajinu, aby počítala s tým, že rýchle rozhodnutie členských krajín o začatí prístupových rokovaní s EÚ nemusí byť samozrejmosťou.


Gaza - Viac než 5500 detí zahynulo v Pásme Gazy počas prebiehajúcej vojny medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. Celkovo prišlo o život viac než 13.300 ľudí, oznámilo ministerstvo zdravotníctva riadené Hamasom.


Praha - Konflikt na Blízkom východe má potenciál stať sa globálnou záležitosťou, varoval český prezident Petr Pavel na veliteľskom zhromaždení českej armády. Náčelník generálneho štábu Karel Řehka zároveň uviedol, že armáda sa pripravuje na jadrovú vojnu.


Ta´Qali - Slovenskí futbaloví reprezentanti do 19 rokov nepostúpili do druhej fázy kvalifikácie ME 2024. Vo svojom treťom vystúpení v 7. skupine podľahli na Malte ukrajinskému výberu 0:4.