Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 1. júna (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 1. júna 2022 - 17.45 h.



Bratislava - Ak by minister financií Igor Matovič nevedel zostaviť štátny rozpočet, je to znak jeho neschopnosti a mal by sa zamyslieť nad zmenou roboty. Vyhlásil líder SaS a vicepremiér Richard Sulík. SaS už skôr vyhlásila, že neschopnosť zostaviť rozpočet nie je dôvodom na pád vlády, ale skôr na výmenu ministra financií.



Na archívnej snímke minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO).
Foto: TASR - Jakub Kotian




Bratislava - Minister financií Igor Matovič vyhlásil, že nebude reagovať na komentáre Richarda Sulíka, pre ktorého rodina nemá žiadnu hodnotu. Deklaroval, že má finančné krytie na balíček pre rodiny. Priznal, že vláda je v permanentnej koaličnej kríze.



Bratislava - Premiér Eduard Heger nepovažuje komunikáciu niektorých členov vlády za šťastnú, no verí, že nakoniec dokážu v sporných otázkach nájsť zhodu. Ministrov sa vymeniť nechystá. "Budem ich meniť na základe toho, ak nebudú dosahovať výsledky," uviedol premiér.



Bratislava - Pôdohospodárska platobná agentúra odhalila protispoločenské konanie svojho zamestnanca. Oznámil to generálny riaditeľ agentúry Jozef Kiss spoločne s ministrom pôdohospodárstva Samuelom Vlčanom.



Bratislava - Návrh poslancov OĽANO na zavedenie hmotnej zodpovednosti verejných činiteľov má podľa ministerky spravodlivosti Márii Kolíkovej vážne vecné chyby a obsahuje množstvo "právnych nezmyslov". Ministerka uviedla, že autori nemali jej súhlas ako ministerky a mrzí ju, že predložením návrhu do parlamentu tak konali v rozpore s koaličnou zmluvou.



Bratislava - Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský predloží na vládu do dvoch týždňov návrh, ktorý spustí výstavbu nemocníc z plánu obnovy. Jeho súčasťou budú pravdepodobne podľa neho aj nemocnice na bratislavských Rázsochách a v Martine.



Na archívnej snímke minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský.
Foto: TASR - Martin Baumann




Bratislava - Slovensko chce kúpiť 2000 dávok vakcíny proti opičím kiahňam. Zapojí sa do spoločného obstarávania na nákup Európskou komisiou.



Pezinok - Samosudca Špecializovaného trestného súdu zamietol návrh na obnovu konania v prípade exnámestníka Slovenskej informačnej služby Borisa Beňu. Vlani bol odsúdený na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov.



Bratislava - Prokurátor Krajskej prokuratúry Košice zrušil obvinenie exšéfovi Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovítovi M. a exnámestníkovi riaditeľa Slovenskej informačnej služby Borisovi B. Zastavil aj trestné stíhanie pre zločin krivého obvinenia i zločin krivej výpovede a krivej prísahy.



Brusel/Rotterdam/Bratislava - Hnutie OĽANO čaká na rozhodnutie Európskej ľudovej strany v súvislosti so svojím členstvom v tejto politickej frakcii. Uviedol to premiér Eduard Heger po skončení summitu Únie a pred odchodom na snem Európskej ľudovej strany.



Banská Bystrica - Na post predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja bude za ĽSNS kandidovať poslanec Národnej rady Marek Kotleba, brat bývalého šéfa kraja a predsedu ĽSNS Mariana Kotlebu.



Bratislava - Nový komisár pre deti Jozef Mikloško trvá na názore, že páry rovnakého pohlavia nie sú vhodné na adopciu detí. Vo funkcii chce presadzovať záujmy všetkých detí. Prioritne sa chce zamerať na témy duševného zdravia či chudoby. Sústrediť sa chce aj na problémy vyňatých detí či marginalizovaných skupín.



Na snímke nový komisár pre deti Jozef Mikloško počas tlačovej konferencie v Bratislave v stredu 1. júna 2022.
Foto: TASR - Jakub Kotian




Bratislava - Súdnu radu Slovenskej republiky zvolili do Výkonnej rady Európskej siete súdnych rád.



Kyjev - Od začiatku ruskej vojenskej invázie zomrelo na Ukrajine najmenej 243 detí, kým ďalších 446 utrpelo zranenia. Oznámila to ukrajinská generálna prokuratúra, v deň, keď si v krajine pripomínajú Medzinárodný deň detí.



Rijád - Spojené štáty dodávkou moderných raketových systémov na Ukrajinu riskujú, že sa vojna rozšíri a že do nej bude vtiahnutá aj "tretia krajina". Uviedol to šéf ruského rezortu diplomacie Sergej Lavrov počas pracovnej návštevy v Saudskej Arábii.



Paríž - Slovenská tenistka Nikola Daubnerová postúpila do štvrťfinále juniorskej dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros. V osemfinále porazila Austrálčanku Taylah Prestonovú. V dueli o postup do semifinále nastúpi proti Češke Nikole Bartůňkovej.