Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 6. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 6. novembra 2023 - 5.45 h


Bratislava - Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) trvá na tom, že pri postavení niektorých policajných vyšetrovateľov mimo služby zákon neporušil. Práve naopak. Reagoval tak na iniciatívu PS, ktorého poslanci chcú v Národnej rade SR iniciovať jeho odvolávanie.

Na archívnej snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (HLAS-SD).
Foto: TASR Martin Baumann


Bratislava - Zlepšenie vysokého školstva na Slovensku nie je o škrtaní škôl, baviť sa treba o kvalifikácii, požiadavkách na vzdelanie i praxi. Skonštatoval to minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) v diskusnej relácii TV Markíza. Súhlasil s ním aj poslanec Národnej rady SR Michal Truban (PS). Zhodli sa tiež, že mimovládne organizácie v školstve nie sú iba o ideológii, ale aj o vzdelávaní a môžu byť užitočné.

Na archívnej snímke Tomáš Drucker.
Foto: TASR Jakub Kotian


Bratislava - Slovenská národná strana chce pri schvaľovaní Programového vyhlásenia vlády klásť dôraz na národné záujmy občanov. Apeluje na obnovu kultúrnych pamiatok, hovorí aj o zmene legislatívy.

Na archívnej snímke zľava predseda SNS Andrej Danko, Rudolf Huliak a Tomáš Taraba počas tlačovej konferencie.
Foto: TASR Martin Baumann


Košice - Útočník, ktorý mal v stredu (1. 11.) vo vlaku z Košíc do Žiliny pobodať 22-ročnú ženu, smeruje do preventívnej väzby. Rozhodol o tom včera sudca Mestského súdu v Košiciach.


Bratislava - Ozbrojené sily SR majú historicky prvú ženu v generálskej hodnosti. Koncom októbra sa ňou stala Beáta Hanušniaková. Celkovo tvoria ženy 13,8 percenta celkového stavu, čo je 1800 vojačiek.


Kyjev - Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v sobotu pricestovala na návštevu Kyjeva, kde rokovala o možnom rozšírení Európskej únie. Zároveň pochválila Ukrajinu za pokrok v oblasti reforiem, ktorý Kyjev dosiahol v čase vojny.

– Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj očakáva, že prístupové rokovania jeho krajiny s Európskou úniou sa začnú ešte v tomto roku.


Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odmietol tvrdenie, že sa vojna na Ukrajine dostala do patovej situácie. Zároveň poprel špekulácie, že ho západní predstavitelia tlačia do rokovaní s Ruskom.

- Ukrajinský líder pozval amerického exprezidenta Donalda Trumpa, aby navštívil Ukrajinu a videl na vlastné oči rozsah a dôsledky konfliktu.


Odesa - Na ukrajinské mesto Odesa včera večer zaútočila ruská raketa. Po incidente hlásia päť zranených osôb a poškodenie miestnej významnej galérie umenia.


Washington - Desaťtisíce propalestínskych demonštrantov, ktorí vyzývali na zastavenie izraelského bombardovania Gazy, pochodovali cez víkend ulicami Washingtonu a mnohých európskych metropol.


Ramalláh - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken sa včera v Ramalláhu na západnom brehu Jordánu stretol s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom. Povedal mu, že Palestínčania žijúci v pásme Gazy nesmú byť násilne vysídlení.


Káhira - Evakuácia zranených obyvateľov či držiteľov zahraničných pasov z pásma Gazy cez hraničný priechod Rafah je od soboty pozastavená po tom, ako Izrael zaútočil na sanitky v Gaze prevážajúce zranených.

– Izraelský premiér Benjamin Netanjahu včera opätovne odmietol výzvy na prímerie v pásme Gazy. K tomu podľa neho nedôjde, pokým hnutie Hamas neprepustí vyše 240 rukojemníkov, ktorých zajalo počas svojho útoku na Izrael 7. októbra.

- Šéfovia 18 humanitárnych organizácii v OSN aj medzinárodných inštitúcií vyzvali na "okamžité humanitárne prímerie" medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas.

— Spojené štáty presunuli do oblasti Blízkeho východu ponorku na jadrový pohon triedy Ohio nesúcu jadrové hlavice.


Moskva - Rusko včera oznámilo, že úspešne otestovalo medzikontinentálnu balistickú raketu Bulava, ktorá je schopná niesť jadrové hlavice.

Rijád - Saudská Arábia a Rusko potvrdili, že budú pokračovať v pôvodne oznámenej dobrovoľnej redukcii ťažby a exportu ropy až do konca tohto roka.

Pont-Château - Slovenská reprezentantka v cyklokrose Viktória Chladoňová získala na majstrovstvách Európy vo francúzskom Pont-Château bronzovú medailu v kategórii junioriek.


Priština - Slovenskí hádzanári postúpili do II. fázy kvalifikácie MS 2025. Vo včerajšej odvete na palubovke Kosova síce prehrali 25:28, no z prvého zápasu mali desaťgólový náskok (33:23).