Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Víťazná grécka Syriza plánuje rýchle vytvorenie vlády

Líder Koalície radikálnej ľavice (Syriza) Alexis Tsipras máva svojim stúpencom po hlasovaní v predčasných parlamentných voľbách pred volebnou miestnosťou v Aténach 25. januára 2015. Foto: TASR/AP

V Aténach sa očakáva, že prezident Karolos Papulias ešte dnes predbežne poverí Tsiprasa vytvorením vlády, na ktoré bude mať tri dni.

Atény 26. januára (TASR) - Ľavicová strana Syriza chce po víťazstve v nedeľňajších predčasných parlamentných voľbách v Grécku čo najrýchlejšie vytvoriť novú vládu. Už dnes dopoludnia (9.30 h) sa jej predseda Alexis Tsipras stretne so šéfom strany Nezávislí Gréci Panosom Kammenosom na koaličných rozhovoroch, informovali v noci na dnes grécke médiá.

V Aténach sa očakáva, že prezident Karolos Papulias ešte dnes predbežne poverí Tsiprasa vytvorením vlády, na ktoré bude mať tri dni. Ak by Tsipras neuspel, mandát by dostala druhá najsilnejšia parlamentná strana, konzervatívna Nová demokracia (ND) doterajšieho premiéra Antonisa Samarasa, píše agentúra DPA.

Pozrite si fotogalériu z volieb v Grécku:




Syrize po sčítaní vyše 99 percent hlasov chýbajú k absolútnej väčšine 151 z 300 kresiel v parlamente len dva poslanecké mandáty. Strana preto hľadá koaličného partnera. Okrem pravicových Nezávislých Grékov, ktorí presadzujú okamžité ukončenie úspornej politiky, naznačila ochotu viesť rokovania o koalícii nová centristická strana To Potami (Rieka). Analytici však nevylučujú vytvorenie menšinového kabinetu pod vedením Tsiprasa.

Po voľbách v Grécku by mali ministri financií eurozóny ešte dnes hovoriť o ďalšom smerovaní vysoko zadlženej krajiny, konkrétne uznesenia však neplánujú. Európska únia a Medzinárodný menový fond (MMF) dosiaľ Grécko podporili pôžičkami vo výške približne 240 miliárd eur. Euroskupina momentálne uvažuje o predĺžení záchranného programu pre krajinu po 28. februári.

Šéf Syrizy Tsipras občanom Grécka v predvolebnej kampani prisľúbil zníženie dlhov a ukončenie úsporných opatrení. Počas volebnej noci signalizoval partnerom v EÚ pripravenosť na rozhovory o "spravodlivom a uskutočniteľnom riešení".



Nezískala absolútnu väčšinu

Na základe výsledkov sčítania 99,77 percenta hlasov viedla Syriza so ziskom 36,34 percenta, čím by získala 149 z 300 kresiel v parlamente. Strana vedená Alexisom Tsiprasom by tým tesne nedosiahla nadpolovičnú väčšinu 151 z 300 poslancov. Grécky volebný zákon pripisuje najsilnejšej strane dodatočných 50 parlamentných kresiel, zvyšných 250 poslaneckých mandátov je rozdelených pomerným systémom.

Dosiaľ vládnuci konzervatívci a socialisti musia do opozície. Nová demokracia získala podľa priebežných výsledkov 27,81 percenta hlasov a tým 76 poslancov. Doterajší koaličný partner ND, Panhelénske socialistické hnutie (PASOK), sa výrazne prepadlo na 4,68 percenta a obsadilo by tak 13 kresiel.



Treťou najsilnejšou stranou v zákonodarnom zbore by mal byť krajne pravicový Zlatý úsvit so 6,28 percenta hlasov a 17 poslancami. Nová, vlani založená proeurópska strana To Potami (Rieka) získala 6,04 percenta hlasov a rovnako 17 mandátov. Do parlamentu sa dostali aj Komunistická strana Grécka (KKE) s 5,47 percenta hlasov a 15 kreslami, ako aj pravicová populistická strana Nezávislí Gréci so 4,75 percenta hlasov a 13 poslancami.

Víťaz volieb Tsipras ohlásil koniec úspornej politky

Líder gréckej ľavicovej strany Syriza Alexis Tsipras dnes večer vyhlásil, že jej víťazstvo v predčasných parlamentných voľbách znamená koniec úspornej politiky a poníženia. Pravidelné a často napäté dlhové kontroly krajiny sú podľa neho vecou minulosti, informovala agentúra AP.

"Písali sme dnes históriu," povedal Tsipras pred tisícami radujúcich sa stúpencov v centre Atén. Súčasne však signalizoval pripravenosť rokovať o "spravodlivom a uskutočniteľnom" riešení problému veľkých dlhov Grécka.

"Od zajtra sa začína tvrdá práca," citovala ho agentúra DPA. Tsipras označil za ciele vyrovnaný rozpočet a vlastný program konsolidácie.

Tsipras v predvolebnej kampani sľuboval dohodnutie nových podmienok záchrannej ekonomickej pomoci pre Grécko a zrušenie časti úsporných opatrení, ktoré musela krajina realizovať, aby ju získala. Chce tiež dosiahnuť odpustenie zahraničných dlhov krajiny.

Premiér priznal porážku vo voľbách

Odchádzajúci grécky premiér Antonis Samaras priznal porážku svojej konzervatívnej strany Nová demokracia (ND) v dnešných voľbách a gratuloval lídrovi ľavicovej strany Syriza Alexisovi Tsiprasovi k víťazstvu.

Grécky premiér Antonis Samaras odpovedá na otázky novinárov po hlasovaní v predčasných parlamentných voľbách vo volebnej miestnosti v Pylose 25. januára 2015.
Foto: TASR/AP


Samaras vo večernom vystúpení uviedol, že rešpektuje rozhodnutie gréckych voličov. Zdôraznil, že jeho vláda prevzala v roku 2012 Grécko v čase, keď bolo "na pokraji katastrofy", položila však základy rastu a definitívneho ukončenia finančnej krízy. Preto odovzdá novej vláde krajinu, ktorá má najhoršie za sebou, informovala agentúra AP.

"Gréci prehovorili a my všetci rešpektujeme ich rozhodnutie. Mám čisté svedomie," vyhlásil Samaras. "Nová demokracia bude naďalej pripravená zohrávať rozhodujúcu úlohu pri budúcom vývoji ako garant európskeho kurzu krajiny," citovala ho agentúra Reuters.